Čajky budú opäť hrať v dvoch medzinárodných súťažiach

jún 11, 2019 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky získali v uplynulej sezóne dve medaily. K zlatej z medzinárodnej súťaže CEWL pridali pred mesiacom extraligové striebro.

Na poste generálnej manažérky klubu z Považia je už tri roky bývalá slovenská reprezentantka Bronislava Borovičková. S ňou sme sa porozprávali nielen o uplynulej sezóne, ale aj plánoch do tej nadchádzajúcej.

Ako by ste zhodnotili uplynulú sezónu z pohľadu generálnej manažérky?

,,S odstupom času musím vyjadriť spokojnosť či už s výsledkom v domácej súťaži, ale aj s vystúpením na medzinárodnej scéne. V súťaži EWBL to bolo trochu aj o športovom šťastí, keďže nechýbalo veľa a mohli sme byť na Final Four. Skvelé bolo víťazstvo v CEWL.”

Po minulej sezóne z družstva odišlo veľké množstvo hráčok. Bolo náročné poskladať tím takmer nanovo?

,,Po ukončení sezóny 2017/18 mala u nás z bývalého kádra platnú zmluvu iba Rebeka Mikulášiková a po úspešných rokovaniach zostala aj Ivana Jakubcová. Mali sme teda dve hráčky a potrebovali sme desať nových. Priznám sa, že z mojej pozície to bola veľká výzva a náročné leto. Chceli sme sa držať klubovej filozofie, čo znamená dať príležitosť slovenským hráčkam. Takisto prišlo k zmene na trénerskom poste a premiérovú sezónu ako hlavný tréner zažil Richard Kucsa. Takže zmien bolo viac ako dosť a vedeli sme, že v tejto sezóne budeme musieť byť trpezliví. Požadovanú formu sme neočakávali v septembri a možno ani v januári.”

Podarilo sa vám naplniť stanovené ciele?

,,Vzhľadom na všetky tieto zmeny sme boli pri stanovení cieľov a ambícii skromní. Určite boli počas sezóny aj zápasy, ktoré nedopadli podľa našich predstáv, ale taký je šport. Na konečný výsledok vplýva veľmi veľa premenných. Od samotného súpera, cez zranenia až po načasovanie formy. Určite veľkým prekvapením bolo víťazstvo v CEWL. Tento výsledok bol nad naše očakávania.”

S čím môžete vyjadriť maximálnu spokojnosť a kde ste naopak mali rezervy?

,,Spokojní môžeme byť s dosiahnutými výsledkami. Taktiež musím dievčatá pochváliť za prístup a tímový prejav. Nebolo to o jednej či dvoch hráčkach a všetky sa vždy usilovali na maximum. Na druhej strane nám chýbala líderská osobnosť, ktorá by strhla družstvo k ešte lepším výkonom. Okrem Dominiky Deptovej nemala ani jedna z dievčat v minulosti takú pozíciu, aká sa im ponúkala u nás. Dominika ale v podstate celú sezónu odohrala so sebazaprením a bez tréningového procesu, keďže mala zdravotné problémy.”

Pred sezónou ste trošku zmenili filozofiu. Omladili ste tím, príležitosť dostali nové najmä nové a aj mladšie hráčky. Ukázala sa táto zmena ako správna?

,,Nechcem hovoriť o tom, či je táto cesta správna alebo nie. Je to naša filozofia. Áno, je to niekedy na úkor výsledkov a to hlavne na medzinárodnej úrovni. Máme pre hráčky vytvorené veľmi dobre podmienky a dávame šancu slovenským dievčatám hrať na naozaj profesionálnej úrovni. Zároveň touto cestou pomáhame aj slovenskému basketbalu.”

Budete v tejto filozofii pokračovať aj naďalej?

,,Nie vždy sa dá táto filozofia naplniť na 100%, keďže výber kvalitných slovenských hráčok sa z roka na rok zužuje a hráčky, ktoré u nás dosiahli vyššiu úroveň chcú skúsiť zahraničné angažmá. No našej filozofie sa budeme držať aj naďalej a vždy bude našim cieľom aj basketbalový rast slovenských hráčok.”

Aké zmeny v kádri nastanú toto leto?

,,S určitosťou môžem povedať, že viac ako polovica družstva u nás zostáva. Na predĺžení zmluvy sme sa dohodli s Jessicou Lubin. Odchádza Janne Thompson a Rebeka Mikulášiková. Mali sme záujem o zotrvanie Ivany Jakubcovej, ale tá sa tiež rozhodla skúsiť zahraničie.”

Čo hovoríte na odchod Rebeky Mikulášikovej na univerzitu v Ohio?

,,S Rebekou som mala množstvo rozhovorov a snažila som sa jej vysvetliť, čo by bolo pre ňu a jej basketbalový rast najlepšie. Hovorí sa, že každý je nahraditeľný, ale vzhľadom na jej pozíciu a výšku je práve toto prípad, v ktorom ju budeme musieť nahradiť zahraničnou hráčkou. Americká univerzita bola Rebekiným snom a v niečom takom nechceme nikomu brániť.”

Zostáva na trénerskej stoličke Richard Kucsa?

,,Áno, aj v ďalšej sezóne bude na lavičke Piešťanských Čajok pôsobiť Richard Kucsa. Richarda som predtým poznala a pozorovala iba v pozícii asistenta a môžem povedať, že sa svojej novej pozície zhostil veľmi dobre. Aj spolu s realizačným tímom sa snažíme byť si navzájom nápomocní.”

V roli asistentky sa premiérovo ukázala Lucia Krč-Turbová, ktorú ste v závere sezóny využili aj na ihrisku. Ako vznikla táto myšlienka?

,,S Luciou sa poznáme ešte z čias spoločného hráčskeho pôsobenia v Nitre. Mala za sebou neľahké obdobie spôsobené zranením a následnými operáciami. Sama neverila, že by ešte niekedy mohla hrať. Chcela som ju nejakým spôsobom dostať naspäť do basketbalového sveta, pretože by jej bola veľká škoda. Pozícia asistentky sa mi zdala najlepšia a ja som aj verila, že raz opäť oblečie dres a vybehne na ihrisko. Za to som veľmi šťastná.”

V akých medzinárodných súťažiach sa predstavíte nasledujúcu sezónu?

,,Tak ako aj minulý rok, aj nasledujúcu sezónu sa predstavíme v dvoch nadnárodných súťažiach a to EWBL a CEWL. Určite sú súťaže aj zvučnejších mien, ale pre nás je dôležité hrať náročné zápasy a konfrontovať sa s ťažkými súpermi aj v druhej polovici súťaže. A to tieto súťaže umožňujú. Napríklad final four CEWL bolo až koncom februára.”

Spolu s Ružomberkom zostávate v extralige jedinými profesionálnymi klubmi. Stoja investované peniaze do rozvoja klubu a hráčok za úroveň zápasov, ktoré v Diplomat aréne hráte proti súperom z opačného konca tabuľky?

,,To, že spolu s Ružomberkom zostávame jedinými profesionálnymi klubmi, nie je náš problém. Táto skutočnosť ma ale ako generálnu manažérku veľmi mrzí, nakoľko si ešte ako hráčka pamätám fantastickú úroveň slovenskej ligy. Je to smutná realita slovenského ženského basketbalu a určite sa mi tento vývoj nepáči. Aj vďaka majiteľovi klubu je nám preto umožnené hrať popri extralige nadnárodné súťaže. Takto našim hráčkam ponúkame v kvalitných zápasoch športový rast. Som presvedčená, že pre slovenský ženský basketbal je doslova nutné, aby hráčky rástli v profesionálnych podmienkach, čím mám na mysli najmä kvalitný tréningový proces.”