Ako to vyzerá na Vianoce u zahraničných hráčok Piešťanských Čajok?

dec 27, 2019 | SPRAVY | 0 comments

Vianočné sviatky sú obdobím pokoja, pohody a ďalších krásnych chvíľ, ktoré trávime v kruhu príbuzných. Pre športovcov sú Vianoce o to krajšie, veď po roku plnom zápasov, pretekov, tréningov a náročného cestovania majú konečne niekoľko dní zaslúženého voľna, keď môžu vypnúť od náročného programu, odreagovať sa a načerpať ďalšie sily.

V tíme basketbalového klubu Piešťanské Čajky sa každoročne nachádza aj niekoľko zahraničných hráčok. Ako to vyzerá v ich rodinách počas vianočných sviatkov, nám priblížili Chorvátka Matea Tadić, Švédka Danielle Hamilton-Carter a Američanka Jessica January.

Všetkým sme položili rovnaké otázky:

1. Ako väčšinou trávite vianočné sviatky a ako to bude tento rok?

2. Ako to vyzerá u vás doma počas Vianoc?

3. Môžete nám prezradiť zvyky a tradície, ktoré sú pre vašu rodinu typické a ktoré dodržujete?

4. Aké špeciality u vás doma cez sviatky pripravujete?

5. Čo vás dokáže najviac potešiť pod vianočným stromčekom?

Jessica January (USA)

1. Každoročne trávim Vianoce s mojou rodinou a priateľmi doma v Minnesote. Tento rok to nebude výnimka a budem ich tráviť v kruhu rodiny s rodičmi, staršou sestrou a mladším bratom.

2. Celá rodina milujeme zdobenie vianočného stromčeka a vždy si dávame záležať na výzdobe nášho domu a záhrady. Mama má hlavne rada snehuliakov.

3. Na Štedrý deň máme vždy pohodu a pozeráme vianočné rozprávky a filmy. Tiež si spoločne čítame vianočné pohľadnice a pozdravy od príbuzných a každý z rodiny si otvorí jeden darček. Na prvý sviatok vianočný máme doslova hody, chystáme veľa jedla, hráme hry a, samozrejme, si rozbaľujeme zvyšné darčeky. Celý deň pritom počúvame vianočnú hudbu.

4. Na Vianoce varíme ozaj veľa jedla. Špecialitou je u nás pečená morka, zemiaková kaša, mac and cheese (makaróny so syrom), kukuričný chlieb a rôzne dresingy. Najlepšie sú ale dezerty. Vždy máme tekvicový koláč a ďalšie čokoládové dezerty podobné ako brownie.

5. Väčšinu roka som bola vždy mimo domova, dokonca aj počas vysokej školy, i teraz keď hrám v Európe. Takže pre mňa je najlepším vianočným darčekom byť doma a tráviť čas so svojou rodinou a priateľmi.

Matea Tadić (Chorvátsko)

1. Vianoce každoročne trávim s rodinou doma v Záhrebe a bude to tak i teraz. Tohtoročné sviatky budú pre mňa o to vzácnejšie, pretože hrám prvýkrát mimo domova, tak sa už veľmi teším na čas strávený s rodinou a priateľmi.

2. Sme rodina, ktorá má veľmi rada vianočnú dekoráciu. Takže celý náš dom je vysvietený svetielkami a vyzdobený vianočnými dekoráciami, ale aj rodinnými fotografiami.

3. Naša rodina je veriaca, takže u nás dodržujeme kresťanské tradície. Na Štedrý deň chodíme do kostola, sledujeme vianočné filmy a rozprávky, varíme tradičné špeciality… Po Štedrej večeri zvykneme navštevovať blízku rodinu. Na prvý sviatok vianočný tiež rada trávim čas s blízkymi priateľmi, s ktorými chodíme do centra Záhrebu, ktorý je nádherne vyzdobený a sú tam skvelé vianočné trhy.

4. Sme milovníci dobrého jedla, takže si na tom vždy dávame záležať. Zvykneme pripravovať chorvátsku špecialitu sarma (varená kapusta  s mletým mäsom), mäsový koláč, koláč so slaným syrom či pečenú jahňacinu. Obľúbené sladkosti sú čupavci a lieskovcové maďarice.

5. Najviac mi je, samozrejme, najvzácnejší čas strávený v kruhu rodiny. Čo sa týka darčekov, bavia ma kreatívne, ktoré majú nejaký význam a nekúpili sa iba preto, aby boli drahé. Mňa však najviac baví sledovať ostatných, ako otvárajú darčeky odo mňa.

Danielle Hamilton- Carter (Švédsko)

1. Ako profesionálna basketbalistka som už hrala v rôznych krajinách a niekedy to znamenalo, že počas Vianoc som bola ďaleko od domova. Som ale veľmi šťastná, že tento rok môžem stráviť Vianoce doma so svojou rodinou už druhý rok v rade, čo predtým nebolo možné.

2. Vianoce doma v Štokholme znamenajú vždy chladné a zasnežené dni a už sa na to teším. Doma nikdy nesmie chýbať dekorácia, svetielka a sviečky.

3. Pretože mám multikultúrnu rodinu, kombinujeme švédsku tradíciu oslavovania s večerou s našou rozšírenou rodinou a rozdávanie darčekov spolu s tradičným americkým vianočným sviatkom 25. Decembra s najbližšou rodinou. Na prvý sviatok vianočný slávime tiež narodeniny mojich mladších bratov.

4. Náš vianočný stôl odráža švédsku tradičnú kuchyňu zo strany mojej mamy a takisto britské špeciality, ktoré sú typické pre stranu môjho otca. Zo švédskych špecialít sú to napríklad mäsové guľky, párky, nakladané slede, pečený losos a pečená šunka. Z britskej kuchyne zasa slivkový koláč, krehké britské koláčiky a bread a gravy omáčka. Tiež máme americké špeciality – pečenú morku, misu sladkých zemiakov, mac and cheese a, samozrejme, veľa dezertov. 5. Milujem darčeky, ktoré dostávam od priateľov a rodiny, pretože sú vždy špeciálne. Najcennejší pre mňa je však čas, ktorý môžem tráviť s tými, ktorí sú mi najbližší. Byť aspoň cez Vianoce spolu je tým najcennejším darom pre všetkých!