Základná časť ženskej extraligy sa nedohrá, play-off sa bude hrať od semifinále

mar 10, 2020 | SPRAVY | 0 comments

Nebezpečný koronavírus zmenil dianie aj v najvyššej ženskej súťaži. Keďže Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky v pondelok 9. marca vydal nariadenie okamžitého zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v krajine zatiaľ na obdobie 14 dní (do 23. marca), musela zasadnúť Hracia komisia SBA (HK SBA) a rozhodnúť o tom, čo bude ďalej s nedohratou základnou časťou a blížiacim sa play-off.

HK SBA rozhodla, že zostávajúce štyri neodohrané zápasy základnej časti sa neuskutočnia. Platí to pre dohrávku 18. kola medzi Piešťanskými Čajkami a Šamorínom (11. marca), ale aj pre kompletné záverečné 20. kolo. V sobotu 14. marca si mali v šlágri kola zmerať sily Piešťanské Čajky s Ružomberkom, ale aj Banská Bystrica so Šamorínom či Dubček Bratislava s YOUNG ANGELS Košice.

Základnú časť HK SBA uzavrela k utorku 10. marca. Zmeny však čakajú aj formát play-off. HK SBA zrušila štvrťfinálové duely, ktoré mali medzi sebou odohrať družstvá na 3. – 6. mieste. V boji o postup medzi najlepšiu štvorku sa mali v termínoch 18., 21. respektíve 25. marca stretnúť YOUNG ANGELS Košice s Dubčekom Bratislava a ŠBK Šamorín s Banskou Bystricou.

V prípade, že sa zákaz konania športových podujatí v krajine po 23. marci skončí, ženská extraliga bude pokračovať zápasmi o 5. miesto. Podľa umiestnenia v základnej časti sa oň na dve víťazné stretnutia pobije Banská Bystrica a Dubček Bratislava. Hrať sa bude 28. marca, 4. apríla prípadne 18. apríla.

Semifinálový priebeh medzi prvými štyrmi tímami po základnej časti má dva scenáre. Ktorý bude realitou záleží od toho, či sa Piešťanské Čajky zúčastnia Final Four CEWL, resp. či sa finálový turnaj vôbec uskutoční. Ak to nebude možné, tak sa semifinále na tri víťazné zápasy bude hrať 28. marca, 1., 4. prípadne 8. a 11. apríla. Proti sebe sa postavia Piešťanské Čajky a YOUNG ANGELS Košice a takisto MBK Ružomberok a ŠBK Šamorín. V prípade, že sa Čajky Final Four CEWL zúčastnia, semifinále sa bude hrať medzi piešťanským družstvom a Košicami v dátumoch 2., 5., 8., prípadne 11. a 15. apríla.

Boje o tretie miesto, ako aj o titul sa zatiaľ nemenia. Súboj o bronz sa hrá na dve víťazné stretnutia a to v pôvodných termínoch 18., 22. respektíve 25. apríla. Nového, prípadne staronového majstra spoznáme po troch víťazných dueloch, ktoré jeden z finalistov dosiahne 18., 22., 25. prípadne 29. apríla a 2. mája.

Celá situácia sa však môže ešte zmeniť. „HK SBA aktuálnu situáciu neustále monitoruje a v prípade, ak nastanú nejaké nové skutočnosti v súvislosti so zákazom usporiadania všetkých športových podujatí, tak je pripravená zasadnúť a okamžite na tieto zmeny reagovať formou vydania nového aktuálneho rozhodnutia v tejto veci,“ uvádza sa v rozhodnutí HK SBA.

Zdroj: Basket.sk / HK SBA