Čajkám sen o finále Federálneho pohára nevyšiel, opäť po roku si zahrajú o 3. miesto

mar 11, 2023 | SPRAVY | 1 comment

Piešťanské Čajky bojovali do posledného momentu, ale vo finále Federálneho pohára sa nepredstavia. Nad ich sily boli Žabiny Brno a tak si po roku opäť zahrajú o 3. miesto. Tento duel sa uskutoční v nedeľu 12. marca o 15.00 h proti jednému z dvojice Sokol Hradec Králové – KP Brno.   

Predčasné finále Federálneho pohára odštartovalo dominanciou brnenského tímu a mnohými chybami v piešťanskej hre. Nedarilo sa na oboch stranách palubovky a preto v 5. minúte prehrával úradujúci majster Slovenska už 4:17. Skúsená Jurčenková ale zavelila k zmene vývoja stretnutia a tento cieľ sa podarilo splniť ešte v rámci prvej štvrtiny. Úsekom 11:1 sa Čajky dotiahli na rozdiel útoku, keď Žabiny odpojili od ich hry a razom boli ony tým aktívnejším tímom na palubovke. Ďalším dôležitým momentom zo psychologického hľadiska bola Andělovej trojka s klaksónom, upravovala ňou na 18:20 po prvej 10-minútovke. Hneď po krátkej prestávke vyrovnala Moravčíková na 20:20 a tento moment udal tón celej druhej štvrtiny. Už to bol oveľa vyrovnanejší a bojovnejší basketbal, postup do finále bol evidentne veľkou motiváciou pre oba celky. Piešťany išli cieľavedomo za obratom, ale vždy tomu chýbal povestný kúsok. V koncovke dovolili Žabinám trochu jesť, ale stav 31:35 nebol po prvom polčase nič neriešiteľné.

Druhý polčas sa začal pre Piešťany podobne, ako ten prvý. Horšia obrana a nižšia produktivita v útoku opätovne priniesla nárast manka do dvojcifernej hodnoty. Oddychový čas zabral tak, ako si tréner Jankovič žiadal a kroku po kroku sa hra Čajok zlepšovala, ale po tretej štvrtine stále z toho bol negatívny stav – 41:49. K väčšej dramatizácii semifinále chýbala presnejšie muška, šance Piešťany mali. Keď už prišiel nejaký dlhší tlak od Čajok, tak súper dokázal bodovo odpovedať a svoju cestu za víťazstvom si ustrážil.

Federálny pohár 2023 – semifinále:

Žabiny Brno – Piešťanské Čajky 68:54 (20:18, 15:13, 14:10, 19:13)

Najviac bodov – Žabiny: Cunaneová 17, Holmesová a Kneževičová 12, Hamzová 10

Čajky: Jamesová a Jurčenková po 13, Andělová 10, Rusiňáková 5, Mujovičová 4 (Martišková 5, Moravčíková 4)

TH: 17/12 – 22/14, Fauly: 18 – 19, Trojky: 4 – 4, Rozhodovali: Fanfara, Komprs, Bullo

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Piešťan: „Gratulácia Žabinám k víťazstvu. Išli sme do toho s tým, že urobíme všetko pre víťazstvo. Treba si uvedomiť, kto proti nám stál, Žabiny hrajú momentálne vo veľmi dobrej forme a sú veľmi kvalitným tímom, s kvalitnými hráčkami, veľmi dobre koučovaný. Nič jednoduché v tomto smere. Aj napriek absencii dvoch podkošových hráčok si myslím, že baby si zaslúžia odo mňa veľkú pochvalu za to, ako bojovali a dreli do konca. Žiaľ, s takouto percentuálnou úspešnosťou, hlavne v druhom polčase, sa ťažko vyhrávajú takéto zápasy. Hrali sme, chceli sme, možno je pre nás konečný rozdiel trochu krutý, ale taká bola asi realita.“

Natália Martišková, hráčka Piešťan: „Žabiny Brno ukázalo svoju kvalitu, ktorú malo aj v Eurocupe. Bola to pre nás dobrá konfrontácia. Ukázala sa fyzická sila na útočnej a obrannej polovici. Fyzicky veľmi náročný zápas, útočné a obranné doskoky nám robili veľký problém a taktiež nás trápila určitá strelecká smola.“

Foto: Ladislav Duračka