Trénerská legenda Natália Hejková: Na Piešťany mám veľmi pekné spomienky

sep 28, 2018 | SPRAVY | 0 comments

Na víkendovom basketbalovom turnaji Diplomat Cup 2018 sa v Piešťanoch predstavilo aj elitné európske družstvo ZVVZ USK Praha, ktoré potvrdilo úlohu favorita a turnaj vyhralo.  Niekoľkonásobné české šampiónky a v roku 2015 víťazky Euroligy vedie už od roku 2012 legendárna slovenská trénerka Natália Hejková. Bilancia 5 víťazstiev v Európskej lige – 2 x s SCP Ružomberok, 2 x so Spartakom Moskovská oblasť, 1 x s USK Praha robí z Hejkovej najúspešnejšieho európskeho basketbalového trénera ženského klubu. 

Na Diplomat Cupe 2018 váš tím potvrdil úlohu favorita a po atraktívnom finále s maďarským Győrom, ktoré ste vyhrali 103:94 ste sa stali jeho víťazom. Takže z vašej strany vládne spokojnosť?

Samozrejme som rada, že sme turnaj vyhrali. Finálový zápas s Győrom bol však, ako v mužskej NBA na začiatku sezóny, kedy sa nebráni. Finálne skóre je na ženy trošku divoký výsledok. Je to pre nás ponaučenie, že bez obrany budeme ťažko úspešné, pretože nemusíme vždy nastrieľať toľko bodov.

Na turnaji sa predstavili kvalitné tímy, okrem Győru ďalší český tím KP Brno a domáce Piešťanské Čajky. Brali ste Diplomat Cup ako dobrú previerku pred začiatkom náročnej sezóny, ktorá vás čaká?

Turnaj bol pre nás veľmi užitočný, máme v podstate nový tím, nové hráčky na poste rozohrávačky, resp. vracajúce sa po zranení, takže každá jedna minúta zápasového zaťaženia je pre nás veľmi užitočná.

V nedeľu po turnaji ste si ešte dopoludnia zahrali prípravný zápas s domácimi Čajkami, kedy ste dali väčší priestor hráčkam z lavičky. Splnil aj tento duel účel?

Nedeľný zápas už bol síce mimo turnaj, ale nám padol vhod, keďže sme hrali proti kvalitnému ženskému tímu z Piešťan. Väčšinu prípravy sme hrali s chlapcami a predsa len, je to iný basketbal.

V Piešťanoch sa ZVVZ USK Praha predstavilo vôbec po prvýkrát. Prečo ste sa rozhodli tento rok prísť v rámci prípravy práve do kúpeľného mesta?

Prijali sme pozvanie od Piešťanských Čajok, nakoľko mám s generálnou manažérkou Broňou Borovičkovou veľmi dobrý vzťah, v Bratislave občas zájdeme na kávu a dobre sa poznáme. Už minulý rok sme si spolu v príprave zahrali v Prahe a teraz sme sa rozhodli zúčastniť Diplomat Cupu v Piešťanoch. Cítili sme tu veľmi dobre, bolo o nás výborne postarané a organizačne všetko prebehlo bez problémov.

Máte k Piešťanom aj nejaký osobný vzťah?

Piešťany sú Piešťany. Mám na toto mesto veľmi dobré spomienky, v minulosti som tu strávila veľa času, keďže som tu navštevovala rodinu. Pri prechádzkach cez mesto som veru mala nostalgiu.

Súťažná sezóna sa nezadržateľne blíži a príprava tak speje do finále. Čo vás ešte v najbližšom období čaká?

Už sa blížime do finálnej fázy prípravy, odohráme už len dva zápasy proti chlapcom a 3. októbra nás už čaká začiatok českej ligy, ktorú však tiež ešte budeme brať ako prípravu na štart Euroligy. Prídu nám ešte dve hráčky, ktoré sa budú musieť adaptovať, čo ešte nejaký čas potrvá.

ZVVZ USK Praha je elitné družstvo, ktoré dlhodobo patrí k európskej špičke. Každoročne máte tie najvyššie ambície, či už v českej lige alebo Eurolige. Predpokladám, že tento rok sa nič nemení…

Víťazstvo v českej lige je náš jednoznačný cieľ a v Eurolige nás poteší každé jedno víťazstvo.