Kľúčom k víťazstvám bol kolektívny výkon, Čajky pochválil aj šéf EWBL

dec 11, 2018 | SPRAVY | 0 comments

Pod vlastnými košmi v Diplomat aréne na turnaji Európskej ženskej basketbalovej ligy EWBL vyhrali Piešťanské Čajky oba zápasy. Najskôr v sobotu zdolali o sedem bodov Dinamo Moskva a v nedeľu o 12 bodov družstvo Amsterdam Angels. V 8-člennej skupine majú Čajky aktuálne na svojom konte tri víťazstvá a dve prehry a sú na štvrtej priečke.

Piešťanské basketbalistky po vyše roku opäť  hostili jeden z turnajov EWBL a tak ako minulý rok potvrdili, že sa im na domácej palubovke v tejto súťaži darí. Aby si Čajky zachovali šancu na postup do play-off, potrebovali bezpodmienečne vyhrať obe stretnutia. To sa im aj podarilo. Najskôr v sobotu porazili ruské Dinamo Moskva 67:60 a v nedeľu si poradili s Amsterdamom Angels 69:57.

„Splnili sme naše predsavzatie a v domácom prostredí sme vyhrali oba zápasy. Už v sobotu sme boli veľmi spokojný, keďže sme vyhrali nad Dinamom Moskva. Napriek tomu, že sme to stretnutie zle začali a v úvodnej štvrtine sme dostali až 24 bodov. Neskôr sme však našu hru predsa len zlepšili, po zmene strán dievčatá ukázali, už to, na čom sme sa pred duelom dohodli a až dokonca sme si udržali dôležitý náskok.  Vyhrať nad Holandským družstvom bolo viac-menej povinnosťou. Máme nádej v skupine skončiť v prvej štvorke a dostať sa do súbojov play-off,“ zhodnotil pre Denník Šport tréner Čajok Richard Kucsa, na ktorého nadviazala Martina Matejčíková: „Som veľmi rada, že sa nám v domácom prostredí podarilo vyhrať obe stretnutia. Ani jeden zápas nebol vôbec jednoduchý, no my sme sa ako tím dokázali zomknúť a v oboch zápasoch sme predviedli výborný kolektívny výkon. Sú to pre nás cenné skúsenosti, ktoré nám môžu len a len pomôcť. Hrá sa rýchlejšie, agresívnejšie a každá medzinárodná konfrontácia je pre nás skvelá príležitosť zlepšovať sa.“

Čajky mali v domácom prostredí výbornú podporu v hľadisku a celé podujatie sprevádzala búrlivá atmosféra. Treba vyzdvihnúť spoločné hlasité fandenie piešťanského fanklubu so skupinkou skalných fanúšikov Žabiny Brno, čo bolo veľmi sympatické. „Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí počas turnaja vytvorili výbornú kulisu a majú na našich víťazstvách veľký podiel,“ doplnil Kucsa.

Na víkendovom turnaji Európskej ženskej basketbalovej ligy v Piešťanoch bol osobne prítomný aj generálny sekretár súťaže Edgars Zanders z Lotyšska. S organizáciou celého podujatia bol opäť nadmieru spokojný. „Som rád, že sa EWBL vrátila opäť do Piešťan. Piešťanské Čajky odviedli minulý rok skvelú prácu a hostili jeden z najlepších turnajov. K tomu pridali aj kvalitné výkony na ihrisku, keď postúpili do play-off v ich prvej sezóne v súťaži. Naše očakávania do bodky naplnili aj tento rok a môžem pokojne povedať, že Piešťanské Čajky sú jednou z najlepších organizácii v EWBL,“ povedal Edgars Zanders.

V ďalšom programe EWBL Čajky privítajú v piatok 4. januára euroligové družstvo z Lotyšska TTT Riga, s ktorým malo pôvodne hrať na turnaji vo švédskom meste Lulea. Riga však pre kolíziu zápasov nemôže cestovať do Švédska, a tak sa duel odohrá v uvedenom termíne v Diplomat aréne. Čajky tak vo Švédsku odohrajú len zápas proti domácemu družstvu, a to v nedeľu 13. januára 2019.

Piešťanské basketbalistky v B-skupine súperia s družstvami TTT Riga (Lot.), Dinamo Moskva (Rus.), Lulea Basket (Švéd.), Kibirkstis Vilnius (Lit.), Horizont Minsk (Biel.), Basket Žabiny Brno (ČR) a Amsterdam Angels (Hol.). Na prvom turnaji, ktorý sa hral 12. – 14. októbra v Brne Čajky zdolali Kibirkštis Vilnius 58:42, prehrali však s Horizontom Minsk 56:71 a so Žabinami Brno 39:73.