Fyzioterapeut Čajok Michal Nagaj súčasťou úspešnej českej reprezentácie

aug 8, 2019 | SPRAVY | 0 comments

Fyzioterapeut Piešťanských Čajok Michal Nagaj je už druhým rokom aj členom realizačného tímu českej basketbalovej reprezentácie chlapcov do 18 rokov. Pred pár dňami sa vrátil z úspešného eúrópskeho šampionátu B-divízie v rumunskej Oradei, kde mladí Česi skončili na bronzovej priečke a po štyroch rokoch vybojovali postup do elitnej kategórie.

V realizačnom tíme českej chlapčenskej „osemnástky“ spolupracuje Michal Nagaj s viacerými osobnosťami českého basketbalu. Hlavným trénerom je napríklad Luboš Bartoň, jeden z najlepších basketbalistov českej histórie, ktorý v roku 2010 vyhral s Barcelonou Euroligu. „Byť členom reprezentácie Česka pre mňa znamená, že môžem reprezentovať inú krajinu a získavať skúsenosti od ľudí, ktorí sú v českom basketbale určite kvalitní. Umožňuje mi to tiež získať aj iný pohľad na veci a vidieť, aké možnosti sú v českom basketbale. Sú tam ľudia, ktorí pôsobili vo veľkých kluboch a z ich rozprávania a skúseností zisťujem ako to vlastne v svetovom basketbale funguje,“ povedal M. Nagaj.

Fyzioterapeut Piešťanských Čajok absolvoval s českým výberom už druhý cyklus a oproti minulému roku sa českým mladíkom vyhýbali zdravotné problémy. „Príprava i samotné majstrovstvá Európy prebehli oproti minulému roku v poriadku. Vtedy sme mali veľký počet zranení. Z tohto pohľadu, môžem vysloviť spokojnosť, nie len ja, ale aj celý realizačný tím,“ doplnil Nagaj.

Pre M. Nagaja, ktorý bude v Piešťanských Čajkách pôsobiť na pozícii fyzioterapeuta už štvrtú sezónu ide o zaujímavú skúsenosť. Počas klubovej sezóny má na starosť ženský kolektív, po nej sa však venuje mladým reprezentantom Česka. Aké vidí rozdiely v práci s obomi pohlaviami?  „Keďže je to práca na krátke obdobie, oproti celej sezóne v klube, tak sa mi to ťažko hodnotí. Z môjho pohľadu je práca s chlapcami fyzicky ťažšia, no mentálne ľahšia, ako s družstvom žien. Zranenia sú však stále tie isté, to sa príliš nemení.“

Michal Nagaj, ktorý v minulosti pôsobil aj pri slovenskej basketbalovej reprezentácii žien i dievčat do 18 rokov nám priblížil, ako to v českom basketbale na reprezentačnej úrovni funguje: „Podmienky na chod reprezentácie a spôsob, akým je to celé riešené, sú na vyššej úrovni, ako na Slovensku. Je vidieť, že v Česku za posledné roky spravili obrovský progres a vracia sa im to v podobe výsledkov od mládežníckych reprezentácii až po dospelých.“

  • Facebook

Michal Nagaj (tretí z ľava) je súčasťou realizačného tímu českej basketbalovej reprezentácie chlapcov do 18 rokov.