Vtipkovali, že máme piť vodku a budeme v pohode, hovorí o Bielorusku bývalá kapitánka Čajok Bartáková

apr 14, 2020 | SPRAVY | 0 comments

Jeden z najzvláštnejších prístupov k boju s koronavírusom zo všetkých krajín sveta zvolilo Bielorusko. A práve s touto krajinou spojila v posledných rokoch svoju kariéru česká reprezentačná rozohrávačka a bývalá kapitánka Piešťanských Čajok Lenka Bartáková. Ako posledné týždne v Bielorusku prebiehali, ako sa dostala späť do Čiech? O tom všetkom sa rozhovorila v nasledujúcich riadkoch.

“V Bielorusku sa koronavírus pred mojím odchodom vôbec neriešil. Nebola žiadne obmedzenia ani zákazy, nikto nenosil rúšku a ľudia chodili normálne do barov a reštaurácií. Nepociťovali sme žiadnu zmenu a prišlo mi, že jediný, kto to tam riešil, som bola ja a ostatné cudzinky, pretože sme mali nejaké informácie z domova a vedeli sme, že situácia nie je dobrá, ” opisuje posledné týždne Bartáková.

Jej tím patrí v posledných rokoch v bieloruskej Premier League k neporaziteľným a podobne tomu je aj v aktuálnej sezóne. Jediná ligová porážka prišla v novembri, a to na palubovke najväčšieho rivala, Horizontu Minsk. Práve pred rivalom z hlavného mesta vybojovalo Tsmoki prvé miesto po nadstavbe, po ktorej bola ženská basketbalová liga konečne prerušená. Napríklad tamojší futbalový zväz totiž v zápasoch najvyššej súťaže pokračuje.

“Po poslednom zápase nadstavbovej časti nám len povedali, že liga sa prerušuje, ale že budú chcieť určite pokračovať a ligu dohrať. Odišla som domov štyri dni po poslednom zápase na odporúčanie českej ambasády v Minsku a ministerstva zahraničia,” hovorí dvadsaťosemročná basketbalistka, podľa ktorej z celosvetovej epidémie nemalo strach vedeniu súťaže ani klubu.

“Bolo nám len povedané, že v Bielorusku je len málo prípadov a sme v bezpečí. Prebehli aj nejaké vtipy, že máme piť vodku a budeme v pohode, ” pousmeje sa.

Bartáková ale neponechala nič na náhodu a niekoľko dní pred dohráním nadstavbovej časti už riešila potenciálny návrat s českými úradmi. “Dva týždne som s ambasádou komunikovala, a keď mi odporučili návrat do Čiech, tak som odišla. Mala som správy, že lety do Prahy budú čoskoro zrušené a potom bude veľmi zložité sa vrátiť. Kúpila som letenku na predposledný možný deň 19. marca a odletela, ” rozpráva o návrate domov, s ktorým našťastie klubové vedenie nemalo problémy.

“V klube som to povedala deň pred odletom. Tréner s asistentom nenamietali, len povedali, že som tam v bezpečí a liga sa bude určite dohrávať. Po prílete som riešila s agentom výpoveď a predčasné ukončenie zmluvy s čím súviselo aj strhnutí časti peňazí,” vysvetľuje s tým, že sa do Bieloruska v tomto ligovom ročníku už nevráti.

V Česku čakal na rodáčku zo Sokolova malý šok. “Po mojom návrate to bol celkom šok. Ako som už povedala, tak v Minsku sme nič nepociťovali a po prílete do Prahy bolo prázdnej letisko a prázdne ulice, ” spomína na zvláštne pocity.

Zdroj: ČBF