Extraliga žien môže pokračovať, kluby sa budú testovať antigénovými testami

okt 18, 2020 | SPRAVY | 0 comments

Ženská extraliga basketbalistiek bude v so sprísnenými opatreniami pokračovať aj naďalej. Tak ako doposiaľ, aj teraz sa stretnutia budú hrať bez prítomnosti divákov.  

Medzi nové opatrenia, ktoré začali platiť od 15. októbra, patrí aj testovanie hráčov a realizačných tímov pred zápasmi. Klubom pomohlo, že podľa manuálu, ktorý dostali, stačia na pretestovanie lacnejšie antigénové testy, nemusia mať nákladnejšie PCR testy, ktorých vyhodnotenie aj dlhšie trvá.

Testovať sa budú hráči a členovia realizačného tímu, na výber je tzv. PCR test alebo antigénový (kluby budú primárne pracovať s týmto variantom) a testovať sa podľa manuálu bude možné najviac raz za 7 dní. Ak sa vyskytne pozitívny prípad, tak v prípade bezpríznakového hráča je doba izolácie minimálne 10 dní (nie je nutné na konci izolácie vykonať PCR test). Pri miernych príznakoch ochorenia platí rovnaké obdobie a k tomu sa pridávajú ešte tri dni po vymiznutí klinických príznakov (teplota, kašeľ, dýchavica). Pri závažnom priebehu je hranica izolácie na 20 dňoch a k tomu ešte ďalšie dni. Pozitívny testovaný človek sa nemusí následne podrobiť PCR testu po dobu troch mesiacov, ak sa u neho nevyskytnú nové príznaky.

Výhodou je, že podľa nových nariadení nemusí ísť automaticky do karantény celý klub. Do tej smerujú len pozitívni športovci. Hráči, ktorí by boli pozitívni, musia ísť do karantény. Ak je zvyšok tímu negatívny, môže za prísnejších podmienok pokračovať v tréningoch a odohrať aj zápas.