Piešťanská stopa v amsterdamskej bubline

nov 14, 2020 | SPRAVY | 0 comments

Vo výprave ženskej basketbalovej reprezentácie na kvalifikačné stretnutie o postup na majstrovstvá Európy 2021 proti Holandsku (12. novembra) sú aj traja zástupcovia z Piešťanských Čajok – hráčka Terézia Páleníková a manažér Tomáš Horký.

Novembrové asociačné termíny sa na základe rozhodnutia Medzinárodnej basketbalovej federácie FIBA hrajú v tzv. „bubline“ za sprísnených opatrení. Slovenské basketbalistky sa predstavia v Amsterdame od 8. do 13. novembra.

Práve táto skutočnosť, si žiada veľmi špecifický režim, ktorý všetci členovia delegácie musia absolvovať. „Striktne dodržiavame protokol, ktorý nám nariadila FIBA. Už celý týždeň pred nedeľným príchodom do Amsterdamu bol hektický. Všetci členovia výpravy v ňom museli absolvovať dva PCR testy na Covid-19. V prípade zistenia pozitívneho prípadu pri druhom teste sa mohla finálna nominácia na poslednú chvíľu meniť. Definitívu záverečnej dvanásťčlennej nominácie sme tak spoznali v sobotu na obed, deň pred odletom. V kompletnom zložení sme sa navyše stretli až v nedeľu večer v samotnom dejisku, keďže päť hráčok priletelo zo svojich zahraničných pôsobísk priamo do Amsterdamu,“ priblížil manažér reprezentácie Tomáš Horký.

Samotné dejisko „bubliny“ je atraktívnou a vyhľadávanou turistickou lokalitou. To však pre slovenské basketbalistky nič neznamená a z centra Amsterdamu nič neuvidia. „Sme ozaj izolovaní od verejnosti. Každý člen delegácie je sám na izbe, ako tím máme pre seba vyhradené celé poschodie. Pri stravovaní sedíme pri veľkom stole len vo dvojiciach, aby boli zachované rozostupy. Nikto nesmie opustiť hotel s výnimkou prechádzky v hotelovej záhrade, takže sa aspoň môžeme nadýchať čerstvého vzduchu. Jediný náš „výlet“ je dezinfikovaným autobusom do haly na tréningy a na zápas,“ uviedla hráčka Piešťanských Čajok Terézia Páleníková.

Okrem nej je vo výbere viacero hráčok, ktoré v nedávnej minulosti pôsobili v Piešťanských Čajkách – Nikola Dudášová, Sabína Oroszová, Ivana Jakubcová, či Angelika Slamová. Zvyšok nominácie tvorí Barbora Bálintová, Veronika Remenárová, Miroslava Praženicová, Alica Moravčíková, Radka Stašová, Timea Sujová a Anna Jurčenková, ktorá sa do národného družstva vrátila po dvoch rokoch.

Reprezentantky SR majú zatiaľ za sebou v H -skupine len jeden zápas, keď v novembri 2019 prehrali v Šoprone s domácim Maďarskom 59:73. Na európsky šampionát postupujú priamo víťazi skupín a 5 najlepších družstiev z druhých miest. Pre slovenský výber je práve najbližší zápas v Holandsku z postupového hľadiska kľúčový.