Páleniková si na Vianoce neodpustí zemiakový šalát, s reprezentáciou si pripúšťa len postup na ME

dec 29, 2020 | SPRAVY | 0 comments

Jedným z najspokojnejších tímov v priebehu aktuálnej sezóny ženskej extraligy sú určite Piešťanské Čajky. V družstve zafungovala výmena hlavného trénera, no najmä výborné výkony hráčok dostali klub z kúpeľného mesta na špicu tabuľky. Výraznou mierou sa o to pričinila aj Terézia Páleníková. Slovenská reprezentantka je štvrtou najlepšou strelkyňou súťaže a druhou v tíme Čajok.

Keď sme sa sympatickej blondínky opýtali na to, ako je zatiaľ spokojná s priebehom sezóny, nemohli sme dostať negatívnu odpoveď. Veď Čajky majú odohraných 12 zápasov, pričom zaváhali len raz. Hneď v druhom kole stroskotali na svojom najväčšom rivalovi v boji o titul, keď s Ružomberkom zakopli na domácej palubovke 65:75. „Doterajší priebeh sezóny zatiaľ hodnotím pozitívne. Nebyť malých zaváhaní, splnili sme očakávania, ktoré sa na nás kládli. Po prvej časti sme spokojné. Odviedli sme veľmi dobrú prácu, ktorá sa odzrkadľovala na ihrisku.

Čajky vrátili Ružomberku prehru tak povediac aj s úrokmi. V deviatom kole triumfovali v Koniarni v napínavom „trháku“ 65:64. Podľa Páleníkovej to však nebol najlepší zápas Piešťan v sezóne. „Ružomberok sme konečne dokázali zdolať po niekoľkých mesiacoch. Veľmi nás to potešilo a táto výhra nám dodala sebavedomie do ďalšej časti sezóny. Nemôžem však povedať, že to bol náš najlepší zápas, no toto víťazstvo bolo pre nás cenné a zaslúžené.“

Osobné štatistiky nesleduje

Hoci zverenky trénerky Lucie Krč-Turbovej trónia na vrchole extraligovej tabuľky, niečo im chýba. Na Slovensku aj naďalej platí, že športové súťaže sa môžu konať bez divákov. Aj v Diplomat aréne je počas zápasov až príliš komorná atmosféra. „V prvom rade sme naozaj rady, že môžeme v tomto krízovom období hrať,“ pripomína Páleníková. „Avšak s divákmi je to predsa len iné. Je to viac motivujúce a ako hráčka sa cítim lepšie, keď máme v domácom prostredí veľkú podporu od našich fanúšikov.

Dvadsaťpäťročná rodáčka z Bratislavy je pritom v lige basketbalistkou, ktorú by si mnohí fanúšikovia radi pozreli v akcii naživo. Veď Páleníková je štvrtou najproduktívnejšou hráčkou súťaže, keď v 11 zápasoch nazbierala dovedna 171 bodov. Lepšie sú zo Sloveniek len prvá Šamorínčanka Timea Sujová (229) a druhá Miroslava Praženicová z Ružomberka (178). Obe spomínané hráčky však majú oveľa vyššiu minutáž než Páleníková.

V tíme Čajok je v produktivite lepšia už len Švédka Danielle Hamiltonová-Carterová, ktorá doposiaľ nazbierala 174 bodov. Napriek bodovej potencii štatistiky nie sú ukazovateľom, ktorý by bol v Pálenikovej záujme. „Ak mám byť úprimná, svoje štatistiky vôbec nesledujem. Momentálne sa najviac teším, že môžem hrať basketbal, trénovať, zlepšovať sa a svojimi skúsenosťami a výkonom čo najviac pomáhať družstvu,“ zostáva skromná 179 cm vysoká basketbalistka.

Páleníková: Nič iné ako postup si v reprezentácii nepripúšťam

Kým Terézia Páleníková svoje osobné štatistiky nesleduje, iné je to v prípade trénerského tandemu reprezentačného družstva Juraj Suja – Peter Jankovič. Hlavný kouč so svojim asistentom nominoval oporu Čajok na kvalifikačný zápas o postup na majstrovstvá Európy 2021 proti Holandsku, ktorý Slovenky odohrali 12. novembra za prísnych bezpečnostných opatrení v takzvanej „bubline“ v Amsterdame. V zápase H-skupiny získali zverenky trénera Suju dôležité víťazstvo proti domácemu výberu 84:64. Podieľala sa na tom aj Páleníková, ktorá síce nenastúpila v základnej zostave, no na palubovke pridala cenných 7 bodov. „Náš výkon hodnotím veľmi pozitívne, pretože sme odohrali výborný zápas a dokázali sme vyhrať veľkým rozdielom. Takisto som rada, že som svojim dobrým výkonom mohla prispieť k tejto výhre,“ skonštatovala Páleníková.

Ďalší zápas v rámci H-skupiny odohrajú Slovenky vo februári. Štvrtého ich čaká duel proti Maďarkám, o dva dni si dajú odvetu s Holanďankami. Aj tentokrát sa bude hrať v „bubline“ a Páleníková by rada bola opäť pri tom. Ako vidí šikovná krídelníčka šance Slovenska na postup na kontinentálny šampionát? „Ak vyhráme v ďalšom bloku oba zápasy, tak jednoznačne postúpime. Je to náš cieľ a ako hráčka si inú alternatívu nepripúšťam. Ak dostanem šancu, ja osobne spravím všetko preto, aby sa nám to podarilo.

Z vianočných jedál nevynechá zemiakový šalát

Extraligové dianie je aktuálne pre vianočné sviatky prerušené. Basketbalistky sa do akcie znovu dostanú zrejme až po Novom roku. Ako bude Páleníková tráviť najkrajšie sviatky v roku? „Budem doma s rodinou. Budem oddychovať a užívať si spoločné chvíle.“

Vianoce sa na Slovensku dlhodobo spájajú s bohatými a štedrými stolmi, kde nechýbajú všelijaké dobroty. Na sviatky si dopraje aj Páleníková. „Vzhľadom na moju upravenú stravu nebudem jesť úplne tradičné veci, avšak viem si ich nahradiť svojimi alternatívami.“ A bez akého jedla si nevie predstaviť Vianoce? „Najviac obľubujem zemiakový šalát.“

Hoci bude Páleníková tráviť sviatky v oddychovom móde, nebude to len o jedení a vylihovaní pred televízorom. „Pár dní si určite oddýchnem, ale mám naplánované aj nejaké individuálne tréningy s programom, ktorá nám poskytol klub.“ Záhadnú odpoveď sme od Bratislavčanky dostali na otázku, čo si želá nájsť pod vianočným stromčekom: „To je tajomstvo.“

Rok 2020 nevyšiel podľa predstáv

Blížime sa do cieľa aktuálneho kalendárneho roka a s tým prichádza aj čas na bilancovanie. Celý svet od marca prežíva ťažké chvíle, keď ústrednou témou informačných portálov a médií je počet infikovaných, vyliečených a bohužiaľ i mŕtvych v dôsledku nebezpečného koronavírusu. Rok 2020 bol však pre Teréziu Páleníkovú náročný z iných zdravotných dôvodov. Pre problémy s tráviacim ústrojenstvom ešte na začiatku roka musela ukončiť pôsobenie v poľskom tíme Sleza Vroclav a zvolila radšej návrat na Slovensko. Už druhú sezónu pôsobí v tíme Čajok. „Tento rok nevyšiel podľa mojich predstáv, ale aj neúspech a chyby posúvajú človeka vpred, ak v nich nájde nejaké ponaučenie. Verím, že to platí aj pre mňa.

Našťastie, rok 2020 sa už končí a pred nami je nových 12 kalendárnych mesiacov. Čo si v nich praje prežiť Páleníková? „Želám si zdravie, veľa radostných a pekných momentov, basketbalových aj osobných úspechov a robiť dobré a správne rozhodnutia. Toto želám aj všetkým mojim blízkym a ľudom, ktorí sa pohybujú v slovenskom basketbale.

Basket.sk / Karolína Vrabcová