Čajky sa cez víkend predstavia v Košiciach na Slovenskom pohári 2021

mar 18, 2021 | SPRAVY | 0 comments

Na konci tohto týždňa sa dočkáme finálových turnajov Slovenského pohára basketbalistov i basketbalistiek. V Bratislave a Košiciach sa za prísnych opatrení rozhoria boje o tradičnú trofej. Žiaľ, ako je príznačné pre túto dobu, bez divákov. Keďže prvenstvo je spojené s právom štartu v pohárovej Európe, Slovenská basketbalová asociácia víťaznému družstvu, ktoré sa rozhodne toto právo využiť, uhradí časť nákladov spojených s nevyhnutnými administratívnymi úkonmi.

Piešťanské Čajky dlho bojovalo o prvenstvo pod nadstavbovej časti Niké Extraligy, ktoré by im zaručilo nasadenie do blížiaceho sa play-off z najvýhodnejšej možnej pozície. Lenže ochorenie covid-19 zaúradovalo azda v najnevhodnejšiu dobu. Nielen, že Čajky nemohli nastúpiť, ale nezostáva im už priestor, aby zvyšné stretnutia mohli absolvovať v náhradnom termíne. Sobotné stretnutie s Young Angels Košice tak prehrali kontumačne 0:20. A rovnako tak aj stredajšie s MBK Ružomberok.

„Bolo to ťažké rozhodnutie. Vôbec to nie je štandardný postup, ktorý by sme chceli preferovať a vybrať sa takouto cestou,“ vysvetľuje športový manažér Tomáš Horký a pokračuje: „Situácia v našom družstve bola neudržateľná, preto sme, Bohužiaľ, museli pristúpiť k takémuto krajnému riešeniu. Zdravie hráčok je u nás ale na prvom mieste a nemohli sme si dovoliť riskovať. Štyri dievčatá máme po covide, ktoré nemali jednoduchý priebeh. Ďalšie basketbalistky boli štrnásť dní bez tréningu, akurát čo mohli doma robiť. Plus máme dlhodobo zranené hráčky, ktoré máme mimo súpisky. Pohybovali sme sa pri čísle päť či šesť hráčok, ktoré by mohli nastúpiť, teda ak to vezmeme na kusy. Bez tréningu by bolo náročné absolvovať zápas. Vôbec nás neteší, že to skončilo takto. V Piešťanoch sa nikdy nestalo, že by bolo nutné pristúpiť až k takému krajnému riešeniu.“

Čajky týmto neľahkým rozhodnutím de facto vzdali boj o prvú priečku a výhodu, ktorá plynie z nasadenia do play-off z tejto pozície prenechali Ružomberku. „Bohužiaľ. Boli sme si toho vedomí. Ešte v pondelok sme zvažovali, že nejako to zlepíme dokopy a do Ružomberka sa pôjdeme aspoň pobiť, aby sme im to neodovzdali len tak do rúk. Vyhodnotili sme situáciu, ktorá sa nezlepšila, ale ešte zhoršila. Nebol teda iný variant,“ konštatuje manažér Horký.

Máme však aj dobrú správu! Čajky oznámili, že v sobotu na pohárové semifinále isto nastúpia. Ťažko v takejto situácii a po dlhšom výpadku hovoriť o nejakých športových či výsledkových ambíciách. Skvelou novinou je už len fakt, že budú hrať. Ešte v stredu totiž z prostredia klubového manažmentu prenikali informácie, že hoci robia maximum, aby sa mohli predstaviť na záverečnom turnaji v Košiciach, istotu ani zďaleka nemajú. Čas na definitívne stanovisko si Čajky ponechali do štvrtka a to znie: „Môžeme potvrdiť, že na pohár vycestujeme.“

Sobotný program semifinále v košickej Angels Aréne odštartuje o 14:30 stretnutie domácich Young Angels Košice proti MBK Ružomberok. O 17:00 príde na rad súboj Piešťanských Čajok a tiež domácich Young Angels  U19. O konečnom poradí sa rozhodne v nedeľu, o 11:00 je na programe zápas o bronz a o 13:30 hod finále. 

Zdroj: Slovakbasket.sk