Vyjde to na šiesty pokus?

apr 15, 2021 | SPRAVY | 0 comments

Finálová séria Niké Extraligy žien odštartuje už v sobotu a piešťanské basketbalistky budú proti MBK Ružomberok bojovať o prepísanie histórie. Podarí sa im zaknihovať premiérový majstrovský titul?

Piešťanské Čajky sa už po šiesty raz predstavia vo finále najvyššej ženskej súťaže. Doposiaľ však vždy skončili tesne pod vrcholom a majú na svojom konte päť strieborných medailí. V ich doterajších vystúpeniach vo finálových sériách, či už proti Good Angels Košice i MBK Ružomberok vždy prehrali 0:3 na zápasy (s výnimkou sezóny 2019/2020, kedy sa play-off kvôli pandémii neodohralo a Ružomberok získal titul, ako najlepší tím po nadstavbovej časti).

Finálovým súperom Piešťanských Čajok bude rival z MBK Ružomberok. V aktuálnej sezóne Čajky s Liptáčkami prehrali hneď prvý zápas sezóny 65:75, no ďalšie dva piešťanské basketbalistky vyhrali 65:64, resp. 70:55. Štvrtý duel sezóny sa nakoniec kvôli zdravotným problémom v tíme Piešťan neuskutočnil a bol skontumovaný v prospech Ružomberka. Všeobecne sa tak očakáva vyrovnaná séria, ktorá určite bude divácky atraktívna.

„Ružomberok má vo svojom kádri kvalitné slovenské reprezentantky i štyri legionárky. Keď majú všetky hráčky zdravotne v poriadku, tak majú slušnú rotáciu. Sú veľmi nebezpeční z vymedzeného územia i z perimetra. Majú skúsených trénerov, ktorí hráčky dokážu určite dobre pripraviť na finálovú sériu. O historických úspechoch tohto klubu netreba zvlášť hovoriť a taktiež v posledných dvoch rokoch získali majstrovský titul. Čaká nás tak súper tých najvyšších kvalít,“ povedal na adresu finálového súpera tréner Čajok Tomáš Kačmarik.

Čajky však tiež pomýšľajú na finálový úspech, čím by prepísali historické tabuľky. Do finále idú s pokorou, no s veľkým odhodlaním uspieť. „Netajíme sa našimi ambíciami a do finálovej série vstupujeme s cieľom nechať na ihrisku všetko a pobiť s o dobrý výsledok,“ doplnil Tomáš Kačmarik.

Oba tímy prešli do finále najkratším možným spôsobom, keď štvrťfinále vyhrali 2:0 a semifinále 3:0 na zápasy. Ružomberok najskôr vyradil Spišskú Novú Ves a následne ŠKP 08 Banská Bystrica, Piešťanské Čajky najskôr UMB Banská Bystrica a do finále prešli cez Young Angels Košice. Finálová séria sa hrá na tri víťazstvá. Majstra najskôr môžeme spoznať v sobotu 24. apríla a najneskôr 1. Mája.

Tímy už sa nebudú na nič šetriť, do konca sezóny zostávajú posledné dva týždne oba tímy do toho dajú maximum. „Z môjho pohľadu budú rozhodujúcimi faktormi tejto série zdravie, celková bojovnosť a schopnosť zvládať ťažké okamihy, ktoré určite nastanú. Veľmi dôležitá bude aj určitá miera šťastia,“ dodal a záver tréner piešťanského celku.

 
Program finálovej série Niké Extraligy žien:
1. MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky 17.04. o 18:00 h.
2. Piešťanské Čajky – MBK Ružomberok 21.04. o 18:00 h.
3. MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky 24.04. o 17:00 h.
prípadný 4. zápas Piešťanské Čajky – MBK Ružomberok 28.04. o 18:00 h.
prípadný 5. zápas MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky 01.05. o 17:00 h.