B. Borovičková: Škoda, že bodka za sezónou nebola zlatá. Nemáme sa však za čo hanbiť.

máj 5, 2021 | SPRAVY | 0 comments

Súťažná sezóna 2020/2021 je na konci. Piešťanské Čajky v nej zažili lepšie i horšie chvíle, no tak to v športe väčšinou býva. Druhé miesto v Niké Extralige Žien i v Slovenskom pohári rozhodne nie sú hanbou a Čajky tak potvrdili, že už niekoľko rokov patria k slovenskej špičke. S odstupom pár dní po poslednom zápase je už čas na krátke bilancovanie uplynulého súťažného ročníka i vyhliadky do ďalšieho obdobia. Viac informácii poskytla generálna manažérka Piešťanských Čajok Bronislava Borovičková.

O sezóne po sezóne

Bola to špecifická sezóna z viacerých aspektov. Ako prvé bola pandemická situácia vo svete, ktorá neobišla ani nás. Takúto situáciu nikto z nás doteraz či už v bežnom živote alebo v športe nezažil. Bolo to úplne niečo nové pre všetkých počnúc od hráčok, cez trénerov až po vedenie klubu. Všetci sme zažili situácie, ktoré by nás možno nikdy ani nenapadli.

Som však rada, že sa sezóna dohrala až dokonca a o majstrovi sa rozhodlo priamo na palubovke. Boli sme vo finále Slovenského pohára aj vo finále Niké Extraligy žien a v každom z nich chýbalo veľmi málo, aby sme dvíhali nad hlavu trofej za prvé miesto. Nechcem hovoriť o sklamaní, pretože vzhľadom ku okolnostiam sa rozhodneme nemáme za čo hanbiť. Každý kto robí šport vie, že ten smútok tam je a o to silnejší, keď sme 31 sekúnd pred koncom piateho finálového zápasu vyhrávali o jeden bod. Myslím, že tých záverečných 30 sekúnd budeme mať ešte veľmi dlho v hlave. Bolo to však finále ako sa patrí, nie každý deň sa hra finálová séria na  zápasov a bolo do krásnou reklamou na ženský basketbal.

O koronavíruse a karanténe v najnevhodnejší čas

Ako jeden z mála tímov sme museli komplet všetci absolvovať povinnú 14 dňovú karanténu. Navyše sme v tom čase sme mali u kľúčových hráčok dlhodobejšie zranenia. Konkrétne Matea Tadić a Terézia Páleníkova vypadli z tréningového procesu na viac ako 6 týždňov.

Šport nie obchod alebo reštaurácia, ktorá sa zavrie a otvorí po 14 dňoch. Je to ľudské telo a v prvom rade zdravie a nechceli sme ani my podceniť túto situáciu. Doktori a odborníci nám odporučili postupné zaťažovanie a do plného tréningového procesu pustiť hráčky po covide až po dvoch týždňoch. Takže z dvoch týždňov mate mesiac, čo je v rozbehnutej sezóne veľmi dlhá doba.

Počas sezóny plánujete tréningový proces, zaťaženie hráčok, načasovanie formy, čo bolo tuto sezónu vlastne nemožné. Na základe spomínanej situácie sme museli dva zápasy skontumovať a v konečnom poradí sme prišli o prvé miesto v tabuľke po základnej časti.  Tým pádom aj o výhodu domáceho prostredia v play-off. Možno keby ….

O sezóne pred prázdnymi tribúnami

Každý, kto len trocha pozná náš klub, vie čo je jeho neoddeliteľnou súčasťou. Sú to naši skalní fanúšikovia, ako aj celková atmosféra v Diplomat aréne na domácich zápasoch. Znie to ako klišé, ale oni sú našim šiestym hráčom v pravom slova zmysle. A veľmi to potvrdili aj v tejto sezóne, kde v podstate nemohli byť s nami v priamom kontakte, ale na diaľku sme cítili ich podporu stále. Mrzí ma, že niektoré hráčky nemohli zažiť ich podporu častejšie. Som rada, že to vyšlo aspoň raz na poslednom domácom zápase finálovej série, kde boli oni neskutoční a patri im veľké ĎAKUJEME!

O výmene trénera tesne pred play-off

Aj takéto situácie prináša šport a museli sme sa s danou situáciou vysporiadať. Na obsadenie trénerskej pozície sa mali extrémne málo času, aby sme mohli na tréningu deň pred začiatkom play-off predstaviť novú trénerskú dvojicu. Dovolím si tvrdiť, že nie každý by sa odhodlal prevziať družstvo v takejto situácii. Preto patrí Tomášovi Kačmarikovi i Ondrejovi Haviarovi veľký obdiv a vďaka, že do toho išli a ako sa s tým popasovali. Zobrali to ako výzvu a spravili maximum, čo sa dalo. Chýbal kúsok a mohla byť bodka za touto turbulentnou sezónou zlatá.

O trénerskom obsadení pre budúcu sezónu

S Tomášom Kačmarikom i Ondrejom Haviarom sme boli dohodnutí na pôsobení do konca sezóny 2020/2021. Od novej sezóny preberie družstvo Piešťanských Čajok nový tréner a jeho meno i zloženie realizačného tímu oficiálne predstavíme už čoskoro.

O hráčskom kádri pre sezónu 2021/2022

Už teraz je zrejmé, že v hráčskom kádri príde pred ďalšou sezónou k viacerým zmenám. V tomto momente môžeme potvrdiť, že aj v sezóne 2021/2022 budú dres Čajok obliekať Natália Martišková, Vanda Kozáková, Martina Dovčíková, Tereza Vandlíková a Terézia Kraislová. S ďalšími hráčkami prebiehajú rokovania a o aktualitách vás budeme informovať priebežne. Je však zrejmé, že niektoré hráčky sa vydajú skúsiť šťastie do zahraničia a my im samozrejme budeme držať palce.

 

Slovo na záver pre trénera Tomáša Kačmarika

Bola to veľmi intenzívna práca, ktorá mňa osobne veľmi bavila a tých šesť týždňov prešlo, ako voda. Naše výkony mali stúpajúcu tendenciu a v poslednom zápase vygradovali, aj keď tesnou prehrou. Jedna obrana, resp. jeden kôš nás delil od zlatej bodky. Dievčatám sme však vždy pred zápasom zdôrazňovali, že treba odovzdať 100 percent úsilia, aby sme si nikto nič nemohli vyčítať. To sa nám podarilo. Chcel by som sa poďakovať vedeniu Piešťanských Čajok za šancu viest družstvo v play-off. Bola to obrovská skúsenosť a česť pracovať tu. Ďakujem celému realizačnému tímu i ďalším ľudom okolo za pracú ktorú odviedli. Všetci pracovali na plne obrátky a bola radosť s nimi spolupracovať. Osobitne ďakujem môjmu asistentovi Ondrejovi Haviarovi. Ukázal svoje trénerské, ale aj ľudské kvality a som presvedčený, že aj tato šanca ho katapultuje hore v trénerskom živote. Obrovské ďakujem patrí  našim fanúšikom, ktorí boli úžasní a boli pri nás vždy a všade! A posledné poďakovanie patrí hráčkam. Oni bojovali a dreli vo všetkých zápasoch. Tvorili spolu silný kolektív, kde jedna bojovala za druhu a aj tie, ktoré momentálne neboli na ihrisku žili s tímom. Všetkým vám prajem veľa šťastia v ďalšej basketbalovej kariére, ale aj v súkromnom živote.

Piešťanským Čajkám prajem do ďalšej sezóny hlavne veľa zdravia a som presvedčený, že svojimi výkonmi budú naďalej baviť divákov a pôjdu naďalej tvrdo za svojimi cieľmi.