Tréner Jankovič pred kvalifikáciou ECW: “Chceme ukázať, že vieme byť konkurencieshopní aj na tejto úrovni.”

sep 21, 2021 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky majú za sebou prípravu na súťažný ročník 2021/2022 a už v stredu ich čaká prvý ostrý zápas. V úvodnom kvalifikačnom zápase Európskeho pohára FIBA privítajú na domácej palubovke Diplomat arény elitný francúzsky tím Flammes Carolo Basket. Pred začiatkom sezóny sme sa pozhovárali s novým trénerom Piešťanských Čajok Petrom Jankovičom.

Ako ste spokojný s práve skončenou prípravou na nadchádzajúcu sezónu?

To čo sme chceli splniť počas letnej prípravy sa nám aj podarilo. V celkovom hodnotení to môžem považovať za veľmi pozitívne. Zvládli sme všetky tréningové dávky i zápasy, ktoré sme mali naplánované. Mrzia ma hlavne zranenia James, ktorá bude vyradená na niekoľko mesiacov i Martiškovej a Haškovej, ktorá už sú síce v poriadku ale  vynechali niekoľko týždňov. Dievčatá však pristupovali zodpovedne k svojim povinnostiam a verím, že sa to odzrkadlí.

V Piešťanských Čajkách sa vymenila polovica tímu a nová je i trénerská dvojica. Stačilo tých sedem týždňov, aby si všetko sadlo podľa vašich predstáv?

Či nám tých pár týždňov stačilo na to, aby bolo ako chceme sa uvidí časom. Za ten krátky čas, ktorý sme spolu sme odviedli kus dobrej práce a bolo to už aj vidieť v prípravných zápasoch. Samozrejme nás ešte čaká veľa práce, sezóna je dlhá, zápasov bude dosť, budeme ďalej nadväzovať na začatú prácu, aby sme po skončení sezóny mohli povedať, že sme spravili všetko preto, aby sme boli úspešní.

Čo by malo byť herným špeficikom tímu Čajok pod vašim vedením?

Chcel by som, aby sme hrali agresívne nie len na obrannej polovici, ale po celom ihrisku. Máme na to vhodné typy hráčok, ktoré dokážu vytvárať tlak na loptu. Bol by som veľmi rád, aby sme tú húževnatosť dokázali pretaviť aj do protiútoku a rýchlosti v herných kombináciách. Budeme na tom tvrdo pracovať, aby sme hrali moderný štýl basketbalu s dobrou obranou a rýchlym protiútokom. Budem chcieť, aby sme boli každému nepríjemným súperom a aby sa náš basketbal tiež páčil fanúšikom.

Prvý ostrý zápas sezóny vás čaká už v stredu 22. septembra, keď na domácej palubovke privítate v kvalifikačnom zápase Eurocupu Women silný francúzsky tím Flammes Carolo Basket. Môžete nám viac povedať k súperovi, ktorý vás čaká?

Je to jeden z top tímov silnej francúzskej ligy a minuloročný semifinalista Eurocupu, čo hovorí samo za seba. Majú veľmi vyvážený, skúsený tím doplnený o kvalitné nové hráčky. Majú veľmi vysokú a agilnú zostavu, hrajú agresívne na obrannej polovici a veľmi rozumne v útoku. Typicky francúzsky basketbal, ktorý je postavený skôr na dlhých útokoch, kde každá clona bolí a každý pohyb je náročný. Na to sa budeme musieť pripraviť, pretože to je špecifikom francúzskeho basketbalu.

Papierovým favoritom na postup je váš súper, no Čajky určite zbrane vopred neskladajú. V čom sa dá tento veľmi kvalitný protivník prekvapiť?

Už po žrebe sme vedeli, kto bude favoritom tohto kvalifikačného dvojzápasu. Určite sa nevzdáme a spravíme všetko preto, aby sme náš tím dokázali pripraviť. Pokúsime sa ich prekvapiť, stať sa môže hocičo. Hlavne prvý domáci zápas by sme chceli ukázať, že nechceme byť fackovací panák, ale chceme hrať basketbal, ktorým môžeme konkurovať na tejto úrovni. Verím, že aj dievčatá to tak zoberú, je to pre nich obrovská šanca zahrať si proti takto kvalitnému tímu. Pôjdeme sa pobiť o postup do skupinovej fázy, aj keď treba uznať, že šance sú pre nás menšie, ako pre Carolo Basket. Je to prvý ostrý zápas na oboch stranách, nervozita bude u oboch tímov. Pozícia, že nie sme favoriti nám môže vyhovovať a môžeme súpera prekvapiť. Budeme robiť všetko preto, aby sme ich na niečom nachytali a uvidíme.

 

  • Facebook