Finále Slovenského pohára opäť Čajkám víťaznú trofej neprinieslo

feb 28, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky podobne ako pred rokom, neuspeli vo finále Slovenského pohára. Vo finálovom stretnutí prehrali s organizátorom turnaja MBK Ružomberok 47:59.

Dve trojky Praženicovej v rade a úspešný pokus Stašovej priniesli Ružomberku po 130 sekundách vedenie 8:0 vo finále Slovenského pohára. Piešťany, ako ich rival v boji o trofej, odpovedal takmer rovnakou mincou – 7 bodmi v rade. Prvá štvrtina priniesla vyrovnanú partiu a tiež upracovaný basketbal z oboch strán, dlho bol rozdiel jedného útoku. Domáce hráčky dobre zakončili úvodnú časť, viedli 17:13. „Ruža“ pridala na intenzite do druhej 10-minútovky, odmenou bol nielen bodový úsek v úvode 8:1, ale hlavne v tretej minúte už viedla dvojciferným rozdielom – 25:14. Čajky sa naproti tomu strelecky a herne trápili, robili veľké množstvo chýb. Tie základná zostava Ružomberka trestala, postupne navyšovala vedenie a získavala kontrolu nad zápasom. Prvý polčas vyznel lepšie pre domáci tím, vyhral ho 35:23.

Piešťany po polčasovej prestávke zlepšili svoju hru, základom bola lepšia úspešnosť streľby a aj riskovanie. Len malými krokmi znižovali manko, Ružomberok totiž nepripúšťal žiaden výraznejší nápor. V nie príliš ofenzívnom zápase ťahali domáci kolektív legionárky, po troch štvrtinách vyhrávali 47:38. Čajky nemali čo stratiť a podľa toho odštartovali v štvrtej 10-minútovke honbu za zvratom v pohárovom finále. Nádej sa podarilo vykresať už po troch minútach, Moravčíková upravovala z piešťanského pohľadu na 45:49. Ako rozhodujúci pre osud zápasu sa ukázal 10-bodový úsek Ružomberka, ktorý režírovala dvojica Motleyová a Graysová. Náskok vyskočil do dvojcifernej hodnoty a Piešťany už v závere nemali adekvátnu odpoveď.

Final Six Slovenského pohára – finále:

MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky 59:47 (17:13, 18:10, 12:15, 12:9)

Ružomberok: Praženicová 9, Burová a Havranová po 6, Stašová 4, Buknová 0 (Motleyová 19, Graysová 10, Turudičová 5, Pavičová 0)

Čajky: Boothová 12, Martišková 11, Tadičová 7, Jamesová 5, Pirttinenová 0 (Moravčíková 6, Andělová 5, Hašková 1, Vandlíková 0)

TH: 13/12 – 9/7, Fauly: 11 – 18, Trojky: 7 – 6, Rozhodovali: Šarišský, Doušek, Obertová, 350 divákov.

Peter Jankovič, tréner Piešťan: „V prvom rade, gratulujem domácim k zisku pohára. Ťažký zápas, opäť sa nám nevyhla smola, keď sa nám zranila ďalšia hráčka. Prišli sme zase do menšej rotácie. Tento tím ešte potrebuje nejaký čas, aby sa zohral. Myslím si, že domáci mali veľmi dobrý vstup do zápasu. Trafili aj ťažké strely, tým pádom držali nejaký balans. Ešte sme sa s tým snažili niečo urobiť, ale urobili sme chyby. Keď sme prehrávali o 6 bodov, tak sme dostali ťažkú trojku od Graysovej. Tam sa to asi zlomilo. Ale ja verím, že sa tu ešte túto sezónu vrátim a prídeme oveľa silnejší.“

Alica Moravčíková, hráčka Piešťan: „Hneď v úvode mal Ružomberok lepšiu úspešnosť streľby a tiež lepšiu energiu ako my. Tomu sme sa chceli vyhnúť, nepodarilo sa. Celý čas sme sa snažili na nich dotiahnuť, v obrane boli stále určité chyby. Ružomberok mal však veľmi vysokú úspešnosť, padlo im všetko. To podľa mňa rozhodlo o tomto zápase, pretože my sme v ofenzíve veľmi trápili.“

Konečné poradie Final Six Slovenského pohára žien 2021/2022:

  1. MBK Ružomberok
  2. Piešťanské Čajky
  3. Young Angels Košice
  4. BK ŠKP 08 Banská Bystrica
  5. Young Angels Košice „U19“
  6. ŠBK Šamorín