Čajky splnili úlohu favorita a do play off vstúpili víťazne, Slovan zdolali 116:35.

mar 12, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky vykročili do tohtoročného play off Niké extraligy žien správnou nohou, v úvodnom štvrťfinálovom stretnutí splnili úlohu favorita, keď zvíťazili doma na Slovanom Bratislava 116:35. Zverenkyne Petra Jankoviča môžu už v stredu 16. marca o 19.00 h na palubovke „belasých“ spečatiť postup medzi najlepšiu štvorku.

Piešťany otvorili tohtoročné účinkovanie play off famóznym spôsobom, už po 180 sekundách vyhrávali 20:0. Do Slovana sa pustili s chuťou a kolektívnym výkonom pokračovali v útočnej dominancii. Až na konci 8. minúty a za stavu 34:0 zaznamenali prvé body v zápase aj hosťujúce hráčky. Celkovo vyhrali Čajky prvú štvrtinu 41:5. Už v druhej časti mohli nastúpiť aj hráčky z lavičky, do streleckej listiny sa zapísali takmer všetky. Prirodzene, trochu opadlo tempo a ofenzívna produkcia, ale herný rozdiel bol evidentný. Náskok neustále rástol, do polčasovej prestávky sa dostal takmer k 60-bodovej hranici. Piešťany viedli po prvom polčase 68:12.

Po prestávke vstúpil na palubovku aktívnejšie súper, Čajky mierne poľavili z koncentrácie a útočnej snahy. Zákonite musel prísť oddychový čas a striedania, po ktorých začalo vedenie opäť rásť. Do poslednej 10-minútovky sa išlo za stavu 88:30. V záverečnej časti sa podarilo prekonať 100-bodovú hranicu, autorkou úspešného pokusu bola Dovčíková. Do streleckej listiny sa konečne zapísala aj Gavláková, takže bodovo prispeli k víťaznému vstupu do play off všetkých 11 dievčat. Premiéru v drese Čajok si odkrútila aj juniorka Magdaléna Valová a k víťazstvu prispela 9 bodmi.

Niké extraliga žien – 1. zápas štvrťfinále:

Piešťanské Čajky – BK Slovan Bratislava 116:35 (41:5, 27:7, 20:18, 28:5)

Čajky: Jamesová 19, Martišková 18, Boothová 14, Andělová 7, Tadičová 5 (Moravčíková 16, Dovčíková 14, Valová 9, Hašková 7, Vandlíková 5, Gavláková 2)

Slovan: Lüttmerdingová 13, Barboričová 6, Laššáková 3, Puzderová a Sobôtková 0 (Riecka 5, Kovalenková 4, Cepková a Dohňanská po 2, Hrušovská, Vrbajová a Ziburová 0)

TH: 10/9 – 6/6, Fauly: 13 – 11, Trojky: 13 – 5, Rozhodovali: Tomašovič, Perečinský, Hudec

/stav série – 1:0/

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Čajok: „Som veľmi rád za vstup do zápasu, s akou energiou sme do neho vstúpili. To, čo sme si povedali, že chceme začať hrať agresívne, to sme aj robili. Z toho potom celé pramenilo, že sme zápas rozbehli tak, ako sme ho rozbehli. Dá sa povedať, že asi po prvej štvrtine bol zápas vyriešený. Klobúk dole však pred Slovanom, hlavne za vstup do druhého polčasu. Dlho aj vyhrávali v tretej štvrtine, dievčatá to nezabalili. Pre nich sú tieto zápasy len prospešné, aj keď je rozdiel vysoký. Rozdiel je vidieť a musí sa to ukázať aj na výsledku.“

Martina Dovčíková, hráčka Čajok: „Snažili sme to zobrať s čo najväčšou zodpovednosťou, keďže vieme, že Slovan nepatrí do prvej štvorky, ale aj tak sme nechceli nič podceniť. Myslím si, že v prvom polčase sme jasne ukázali, že máme navrch a sme oveľa lepšie, stačilo to len ukázať. Snažili sme sa dať do toho plnú energiu a hlavne sa koncentrovať na defenzívu, pretože tá je dôležitá. V útoku to už prišlo samo.“

Nenad Miloševič, tréner Slovana: „Aby som na úvod neklamal, tak viac ako 80 percent mojich báb má prvý rok skúsenosti s najvyššou súťažou. Pred začiatkom sezóny väčšina predpokladala, že dopadne ako Spišská Nová Ves a nevyhráme nič. Máme dlhodobý cieľ s týmto mladým tímom, držať sa v extralige, motivovať a posúvať tieto hráčky, aby sme trebárs o niekoľko rokov hrali podobne ako Piešťany. Dobrá skúsenosť, tvrdá realita pre moje dievčatá, aby vedeli, v akej rýchlosti sa hrá špičkový basketbal. V tretej štvrtine viem nájsť pozitíva, zabrali sme v tejto časti a mali sme na palubovke najskúsenejšie družstvo. Samozrejme, Piešťany sú úplne niekde inde. Náš cieľ je, aby sme sa od zápasu k zápasu posúvali ďalej. Verím, že v Bratislave to bude lepšie.“

Lucia Lüttmerdingová, hráčka Slovana: „Do tohto zápasu sme išli s tým, že sme vedeli, kto je favorit. Chceli sme však ukázať, že aj my niečo vieme. V prvom polčase sa nám to nepodarilo, v druhom sme trochu zabojovali. Svedčí o tom aj tretia štvrtina, ktorú sme prehrali len tesne. To je na takéhoto súpera celkom fajn. Doma sa nám hrá lepšie, takže dúfam, že to také aj bude.“

Program zápasov Piešťanských Čajok v štvrťfinále play-off:

16.03.2022 19:00 BK Slovan Bratislava – Piešťanské Čajky / Dom Športu

* termín prípadného 3. zápasu 19.3.2022 by sa menil vzhľadom na účasť Piešťanských Čajok vo Final Four EWBL v termíne 19. – 20.3.