Prvý semifinálový triumf Čajok ozdobil kolektívny výkon. Kozáková: Pristúpili sme k tomu zodpovedne.

mar 28, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Radosť na strane Piešťan bola evidentná a zaslúžená. Čajky dokázali zastaviť nebezpečné družstvo Košíc, s ktorým mali v tejto sezóne viackrát problémy a ujať sa v semifinálovej sérii vedenia 1:0. Prvý krok zverenkyne trénera Petra Jankoviča zvládli, na východe sa v stredu pokúsia vybojovať si postupový mečbal.

Piešťanské Čajky položili základ výhry už v prvej štvrtine, kedy rýchlo získali na svoju stranu viac ako 10-bodové vedenie. Všetko zdobil najmä kolektívny výkon, veľmi rýchlo zaznamenali body všetky hráčky, ktoré zasiahli v prvom polčase do stretnutia. „Zápas bol po mentálnej stránke veľmi náročný, ale baby ukázali veľké srdce a bojovnosť. Hlavne prvý polčas bol z našej strany útočne veľmi dobrý, tiež v obrane, ale tam to nebolo úplne tak, ako sme si predstavovali. Vedieme, to sme chceli,“ vravel po zápase tréner Peter Jankovič.

Do druhého polčasu sa nepodarilo jeho zverenkyniam vstúpiť ideálne, ale vtedy sa ukázalo, ako dôležité bolo vybudovanie vysokého vedenia v prvej 20-minútovke. Košice stiahli na rozdiel 9 bodov, ale žiadna panika na strane domácich nenastala. „Bola to strata koncentrácie, že vedieme vysokým rozdielom. Dievčatá som na to upozorňoval v šatni, ale potom sme sa rozbehli a vrátili sme sa späť k našej hre. Konečný rozdiel je o čosi vyšší, ako bol po polčase. Stále je to len 1:0, či sme vyhrali o 150 alebo 1 bod,“ pokračoval Jankovič.

Čajky sa bez väčších problémov vrátili ku svojej hre, ktorá platila na košickú defenzívu. Do konca tretej štvrtiny si v podstate prinavrátili náskok, s ktorým končili prvý polčas. Vedenie o 18 bodov znamenalo evidentnú pohodu na palubovke, vďaka ktorej si Piešťany aj za podpory publika, hru užili do sýtosti. „Cez týždeň sme pracovali na všetkom, čo sme chceli v zápase plniť a čomu sme sa chceli vyvarovať. Myslím si, že všetky dievčatá k tomu pristúpili veľmi zodpovedne a podarilo sa nám plniť to, čo sme si predsavzali. Ukázalo sa, že to fungovalo. Z obrany sme sa chytili aj v útoku a podali sme krásny tímový výkon,“ vyjadrila sa pivotka Vanda Kozáková.

Práve 23-ročná basketbalistka zasadila v úvode záverečnej časti v podstate rozhodujúci úder svojmu bývalému klubu, keď premenila dve trojky po sebe. Piešťany už následne herne dominovali a zaslúžene si vybojovali prvý bod v semifinálovej sérii po výsledku 93:68. Tá sa hrá na tri víťazné stretnutia a dianie sa presúva do metropoly východu. „Kľúčové asi bude to, aby sme sa stále sústredili na našu hru a neprispôsobovali sa súperovi. Treba robiť to, čo si stanovíme a to bude kľúč k úspechu,“ prezradila Kozáková cestu k prípadnému stredajšiemu víťazstvu.

Čajky sa premiérovo v stredu 30. marca o 19.00 h predstavia v novom domovskom stánku Košíc v Šaci. Ciel je jasný, zabojovať o zisk druhého bodu v semifinálovej sérii a postupového mečbalu. „Budeme hrať v novej hale, v ktorej sme ešte nehrali. Prostredie je podobné nášmu, čo nám teoreticky môže trochu vyhovovať. Musíme od začiatku driapať v obrane, iba tade vedie úspech. Defenzíva vyhráva ťažké zápasy,“ dodal na záver Jankovič.

Foto: Laco Duračka

Rozpis zápasov semifinálovej série play-off:
30.03.2022 YOUNG ANGELS Košice – Piešťanské Čajky 19:00 hod.
02.04.2022 22. Piešťanské Čajky – YOUNG ANGELS Košice 18:00 hod.
06.04.2022 YOUNG ANGELS Košice – Piešťanské Čajky 19:00 hod. / prípadný 4. zápas
09.04.2022 Piešťanské Čajky – YOUNG ANGELS Košice 18:00 hod. / prípadný 5. zápas

  • Facebook