Tréner Jankovič: Verím svojmu tímu a budeme robiť všetko, aby sme po finále boli spokojní

apr 15, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Finále basketbalovej Niké extraligy žien má opäť po roku rovnaké zloženie. O majstrovský titul v sezóne 2021/2022 si to už tradične rozdá MBK Ružomberok a Piešťanské Čajky. Hráčky „Ruže“ hrajú o štvrtú trofej pre víťaza za sebou, družstvo z kúpeľného mesta sa pokúsi premeniť šiestu finálovú účasť v zisk najcennejšieho kovu. Séria na tri víťazstvá štartuje v sobotu 16. apríla o 16.00 h v ružomberskej Koniarni.

Cesty do finále boli v oboch prípadoch totožné. Ružomberok ako úradujúci majster v play off zatiaľ neprehral, vo štvrťfinále hladko zdolal BK ŠK UMB Banská Bystrica 2:0 na zápasy a rovnaký proces urobil v semifinále aj s druhým tímom z mesta pod Urpínom – BK ŠKP 08, do boja o 3. miesto ho poslal po výsledku 3:0 na zápasy. „Ja osobne nie som zástanca takýchto dlhých prestávok medzi jednotlivými sériami play off. Momentálne nám to v tomto roku ale padlo vhod, mali sme dosť zdravotných problémov po semifinálovej sérii. Tento čas sme využili najmä na doliečenie všetkého,“ prezradil tréner Ružomberka Juraj Suja.

Piešťany tiež nenašli vo „vyraďovačke“ premožiteľa, so Slovanom Bratislava ukončili sériu v najkratšom možnom čase (2:0 na zápasy) a bez jedinej straty si poradili aj s nebezpečným tímom Young Angels Košice (3:0 na zápasy). „Bol to dlhý čas, v podstate dva týždne stojíme a čakáme na zápas. Ale na jednej strane, padlo nám to vhod, že sme si mohli trochu oddýchnuť a dať sa zdravotne dokopy po drobných šrámoch, ktoré mali dievčatá po semifinálovej sérii. Už sme ale netrpezliví a čakáme na zápasy,“ vyjadril sa kouč Čajok Peter Jankovič.

Tretíkrát za sebou (v roku 2020 bola sezóna pre koronavírus predčasne ukončená) má finále identické zloženie. Súperi sa dôverne poznajú, pravidelne sa stretávajú nielen v lige, ale aj vo finále Slovenského pohára a v tomto ročníku si zahrali tiež v rámci Federálneho pohára. „Piešťany sú kvalitným tímom, vedené kvalitným trénerom. Nie náhodou skončili na druhom mieste po dlhodobej časti a dostali sa do finále Slovenského pohára. Trikrát nás v tejto sezóne dokázali zdolať, je to pre nás tím, ktorý má náš rešpekt a na Slovensku ide o najťažšieho možného súpera vo finále. Bilancia 3-3 hovorí sama za všetko. Séria môže dopadnúť akokoľvek. To, že to bolo 3-3 neznamená, že to bude na 5 zápasov. Neplatí nič, čo bolo doteraz. Môžeme niektoré veci predikovať, ale v podstate, ideme s čistým stolom za stavu 0:0. Verím, že to je dobrá pozvánka pre fanúšikov, aby zaplnili obe haly,“ myslí si kormidelník „Ruže“.

Vzájomné zápasy sú medzi týmito tímami v tejto sezóne vzácne vyrovnané, dôležitejšie výhry sú na strane majstra. Proti Čajkám dokázal uspieť vo finále Slovenského pohára, Piešťany si naproti tomu uchmatli pre seba bronz na Federálnom pohári. „Vo finále nás čaká tím, ktorý skončil po základnej časti na prvom mieste, je víťazom Slovenského pohára a úspešne reprezentuje slovenský basketbal v Európskom pohári FIBA. Kvalita je určite na ich strane, sú veľkým favoritom na zisk titulu. Družstvo je umne vyskladané, so slušnou rotáciou a skúseným trénerom. Bude to veľmi náročné. Musíme si dať pozor na ich silné stránky. Vieme, kde majú slabiny a silné veci, tie sa budeme snažiť eliminovať. Pevne verím, že budeme pripravení a pobijeme sa o úspech. Aj keď je bilancia 3-3, tak si myslím, že neznamená nič. Play off je úplne iná súťaž. Tlaky budú na oboch stranách, aj keď väčší je na strane Ružomberka, pretože od nich sa to očakáva. My môžeme prekvapiť a ideme urobiť všetko pre to, aby sme boli úspešní. Tie zápasy nám dali zrkadlo, čo môžeme a čo nemôžeme. Som rád, že sme s nimi v sezóne vyhrali, ale na to treba rýchlo zabudnúť. V sobotu bude úplne iný zápas,“ povedal Jankovič.

Hráčky Ružomberka majú za sebou mimoriadne úspešnú sezónu, ktorá odštartovala postupom do play off Európskeho pohára FIBA (Eurocup) a ziskom Slovenského pohára. Zisk double a možnosť dotiahnuť sa v počte majstrovských titulov na Košice (zlato získali 15. krát), je hlavnou motiváciou pre kolektív okolo trénera Suju: „My, ako úradujúci majster, necítime na sebe nejaký väčší tlak. Či sme majster alebo nie, je to minulosť a teraz žijeme prítomnosťou. Myslím si, že na oboch je rovnaký tlak. My si robíme tlak na seba aj bez toho, sme športovci, sme súťaživí a vždy chceme dostať zo seba čo najviac. Samozrejme, bola by to krásna bodka po naozaj úspešnej sezóne z nášho pohľadu. Takto sa na to nepozeráme. To, čo sme dosiahli, je minulosť. Užili sme si to, ale momentálne sa sústredíme na finálové boje. Už sa na to tešíme.“

Čajky boli na Federálnom pohári tretie, na Slovenskom pohári druhé a v ligovom finále by konečne radi pretrhli šnúru piatich koncov so striebrom na krku. „Na nich, ako obhajcov titulu, bude určite vyvíjaný nejaký tlak. Na druhej strane si myslím, že už sú tak skúsení, že to dokážu ustáť. Prvý zápas bude veľmi dôležitý, niekedy dokáže ukázať veľmi veľa. Poviem to nešportovo, bodaj by mali ten tlak čo najväčší a zväzoval im ruky. Nech si to dievčatá rozdajú na ihrisku a ukážu, kto je lepší. Oba tímy si celú sezónu snažili urobiť čo najlepšiu východiskovú pozíciu. Ružomberok to zvládol lepšie, má výhodu domáceho prostredia. Šiesta účasť vo finále pre Piešťanské Čajky, určite si aj Piešťany zaslúžia vyhrať majstrovský titul. Netvrdím, že to bude už túto sezónu, ale urobíme určite všetko pre to, aby to bolo teraz. Čo nám môže pomôcť k naplneniu cieľa je úplne jednoduché, že dáme do toho viac ako súper. Musíme to tak urobiť, pretože oni majú výhodu domáceho prostredia. Je potrebné siahnuť si na dno fyzických a mentálnych síl. Treba bojovať, aj keď sa nebude dariť. Verím svojmu tímu a budem robiť všetko, aby sme na konci boli spokojní,“ dodal na záver tréner Piešťan.

Finálová séria Niké extraligy žien sa hrá na tri víťazné zápasy, meno víťaza sezóny 2021/2022 spoznáme najneskôr 30. apríla.

Program finále Niké extraligy žien (hrá sa na tri víťazné zápasy):
sobota 16. apríla o 16.00 h: MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky
streda 20. apríla o 16.00 h: Piešťanské Čajky – MBK Ružomberok
sobota 23. apríla o 17.00 h: MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky
prípadný 4. zápas – streda 27. apríla o 18.00 h: Piešťanské Čajky – MBK Ružomberok
prípadný 5. zápas – sobota 30. apríla o 17.00 h: MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky

Zdroj: TASR

 

  • Facebook