Zlatom ozdobili jubilejnú desiatu sezónu

máj 23, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky majú za sebou desať štartov v najvyššej slovenskej súťaži. V sezóne 2012/2013 debutovali 5. miestom, vzápätí (2014) skončili tretie, rovnaké bronzové umiestenie im patrí aj z roku 2018, v ďalších šiestich prípadoch (2015, 2016, 2017, 2019, 2020 a 2021) skončili na 2. priečke a predvčerom získali historický titul. Vo finálovej sérii play-off Niké extraligy zvíťazili nad MBK Ružomberok 3:1. Jubilejný štart v najvyššej súťaži ozdobili zlatom.

Dôležitý muž v pozadí úspechu 

Verejnosť to veľmi nevie, keďže ani sám nestojí o publicitu, že mimoriadne dôležitú zásluhu na tomto úspechu má podnikateľ Miroslav Nerád, oficiálne uvedený ako predseda správnej rady na čele funkcionárskeho tímu. „Titul nebol náš cieľ, keď sme začali tento basketbalový projekt. Bolo by to príliš odvážne,“ odpovedal na našu otázku, či si hneď v úvode pred desiatimi rokmi predstavoval práve takéto vyvrcholenie. „V tom čase u nás jasne kraľovali Good Angels Košice, pričom im dobre konkuroval Ružomberok. My sme pôvodne len chceli, aby mládež, ktorá sa u nás venuje basketbalu, mala dobrú perspektívu zahrať si v najvyššej súťaži a videla aj priamo svoje vzory,“ pokračoval. „Situácia sa však postupne zmenila. My sme sa na najlepšie tímy dotiahli, keďže aj ich úroveň trochu poklesla.“

Tým aj stúpali ambície Piešťanských Čajok. „V tejto, ale aj v minulej sezóne, sme už mali za cieľ získať titul. V konkurencii, ktorá je pod našimi ženskými košmi, sme iný cieľ ani mať nemohli,“ priznal otvorene muž, ktorý zabezpečuje klubu peniaze a jeho zásluhou vyrástla i pekná Diplomat aréna. Stopercentne však so sezónou spokojný nie je, keďže Čajky skončili v Slovenskom pohári druhé. „Titul v extralige je však pre nás krásny úspech a to je v tejto chvíli podstatné,“ zdôraznil Miroslav Nerád.

Striebra mala už dosť

Z bývalej úspešnej reprezentantky Slovenska Bronislavy Borovičkovej bola v Piešťanoch najprv asistentka vtedajšieho trénera Martina Pospíšila. Z tohto postu však v sezóne 2016/2017 presadla na pozíciu generálnej manažérky, ktorá predovšetkým zabezpečuje káder hráčok. „Nikdy v živote som takto neprežívala dôležité zápasy, ako terajšie vo finále proti Ružomberku. Možno aj preto, že som tých strieborných medailí mala dosť. Chcela som jednoznačne zlato,“ priznala dojatá a so slzami v očiach. A súčasne očividne jedna z najšťastnejších ľudí v stredu večer v Diplomat aréne.

„Za úspech okrem hráčok a trénera vďačíme predovšetkým prezidentovi klubu Miroslavovi Nerádovi. Je to odmena aj pre fanúšikov a mesto, teda všetkým ľuďom, ktorí nám držali palce,“ pokračovala Bronislava Borovičková. „Je naším cieľom udržať ,gro’ tímu, čo by sa aj vďaka zisku titulu mohlo podariť. Budem rada, ak káder ešte posilníme, pričom môžem prezradiť, že rokujeme o príchode Anky Jurčenkovej na dôležitý podkošový post,“ pošepkala nám, ale dosť nahlas, generálna manažérka.

Bola to ťažká sezóna

Prvá sezóna v Piešťanoch a hneď majstrovský titul sa viaže k menu trénera Petra Jankoviča. Povrávalo sa, že práve preto ho klub angažoval. „Nie, takúto úlohu konkrétne mi pred príchodom nik nedal. Áno, bolo povedané, že máme postúpiť do finále. A keď sme už boli v ňom, tak sme chceli byť úspešní. Som veľmi rád, že Piešťany získali prvý titul a stalo sa to počas môjho pôsobenia,“ objasnil nám 42-ročný Košičan, ktorý takéto majstrovské chvíle neprežíval prvý raz. Trikrát (aj naposledy v roku 2018) doviedol k titulu hráčky Good Angels Košice, predtým trikrát sa mohol s nimi tešiť zo zlata v pozícii asistenta Maroša Kováčika. Už je jasné, že bude ako kormidelník Čajok pokračovať i v najbližšej sezóne.

Táto bola preňho poriadne ťažká. „Sformovali sme pred ňou veľmi dobrý káder, mohli sme mať najvyššie ambície, ale prišli veľmi ťažké zranenia Američanky Jamesovej a Češky Andělovej. Ba aj ďalšie, veď potom nám vypadla z hry Rusiňáková. Nečudo, že sme sa aj trápili,“ vrátil sa do uplynulých mesiacov. „Svojej šance sa však chopili iné dievčatá, ťahali nás veľmi dobre. Nevšedne bojovali.“

Mená Jamesová a Andělová nespomína tréner vôbec náhodou. Zotavili sa, vrátili sa na ihrisko a napríklad predvčerom práve ony zažiarili najviac. Američanka dala 25 bodov, Češka 19 a obe po štyri trojky. „Budem rád, ak väčšina hráčok bude pokračovať, ale káder potrebuje aj oživenie. Aby sme sa mohli uplatniť i na medzinárodnej scéne. Pasoval by nám štart v Európskom pohári FIBA, pričom by mi neprekážalo, aby sme si v ňom zabezpečili účasť cez euroligovú kvalifikáciu,“ zakončil vtipne našu debatu Peter Jankovič, ktorého počas leta čakajú viaceré povinnosti pri reprezentačných tímoch Slovenska. V pozícii hlavného trénera sa predstaví s dievčatami na EYOF v Banskej Bystrici.

Tomáš Grosmann, V denníku Šport 29. 4. 2022

ZASLÚŽILI SA O TITUL
2 Ke’Shnunan JAMESOVÁ (USA) 1995/184
3 Dominika RUSIŇÁKOVÁ  1994/184
4 Gabriela ANDĚLOVÁ (ČR)   1996/173
6 Martina DOVČÍKOVÁ    2002/182
7 Matea TADIČOVÁ (Chor.)   1999/176
8 Alexandra HAŠKOVÁ    1997/183
9 Terézia KRAISLOVÁ    2003/174
10 Nina GAVLÁKOVÁ  2004/174
16 Alica MORAVČÍKOVÁ    1994/189
17 Vanda KOZÁKOVÁ  1998/188
18 Tereza VANDLÍKOVÁ    2003/179
25 Veera PIRTTINENOVÁ (Fín.) 1997/180
42 Sarah BOOTHEOVÁ (USA)    1990/196
88 Natália MARTIŠKOVÁ   1999/170
Do decembra obliekala dres Čajok aj Laura ŽELNYTÉ (1994/190 – Lit.).

Predseda správnej rady: Miroslav NERÁD. Generálna manažérka: Bronislava BOROVIČKOVÁ. Športový manažér: Tomáš HORKÝ. Tréner: Peter JANKOVIČ. Asistent trénera: Tomáš KAČMARIK. Kondičný tréner: Marek MIKLETIČ. Fyzioterapeut: Michael BUJŇÁK. Lekári: Miroslav KOTULA, Tomáš SOBOTA.

MAJSTROVSKÁ CHÉMIA (podľa generálnej manažérky)
NAJVÄČŠIA ZABÁVAČKA: Veera Pirttinenová.
… JEDÁČKA: Sarah Bootheová.
… TANEČNÍČKA: Alica Moravčíková.
… SPEVÁČKA: Martina Dovčíková.
… PRACANTKA: Ke’Shunan Jamesová.
… „MANEKÝNKA“: Gabriela Andělová.
… TÍMOVÁ HRÁČKA: Terézia Kraislová.
NAJVIAC INTELIGENCIE: Alexandra Hašková.
NAJVIAC ZNAČKOVÉHO OBLEČENIA: Natália Martišková.

NIKÉ EXTRALIGA 2021/2022

KONEČNÉ PORADIE: 1. Piešťanské Čajky, 2. MBK Ružomberok, 3. Young Angels Košice, 4. BK ŠKP 08 Banská Bystrica, 5. ŠBK Šamorín, 6. BAM Poprad, 7. BK Slovan Bratislava, 8. BK ŠK UMB Banská Bystrica.