Sesterský súboj Andělových a dva odlišné polčasy Čajok proti „Ruži“

okt 13, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Kým v prvom polčase to nebol ideálny výkon, tak v tom druhom Piešťanské Čajky zapli na iný rýchlostný stupeň a v repríze finále napokon celkom jednoznačne zdolali doma Ružomberok (75:53). Spestrením televízneho súboja v Diplomat aréne bol sesterský súboj Andělových.

Nielen z konečného výsledku, ale aj z lepších štatistík sa mohla tešiť rozohrávačka Piešťan. K výhre pomohla 9 bodmi a 2 doskokmi, kým jej sestra Andrea mala 8 bodov. „So sestrou sme hrali spolu ešte dva roky dozadu v nemeckom Saarlouis, ale proti sebe to už bude dlhšia doba. Už ani neviem, možno 5 rokov to bude? (úsmev). Samozrejme, poznáme sa, ale vždy sa dá niečím prekvapiť. Pre mňa to bolo príjemné spestrenie sezóny a dúfam, že sa jej aj naďalej bude dariť,“ prezradila po zápase Andělová.

Úradujúci majster sa v stredu podvečer pomalšie rozbehol, svoje rozohrala podľa trénera Petra Jankoviča aj dlhšia súťažná pauza: „Určite sa na nás podpísala aj prestávka, stáli sme 7 dní a od prvého zápasu 10. Síce sme to vyplnili prípravným zápasom v Sosnovci, ale bolo na dievčatách vidieť, že sme dlhšie nehrali. Je to v podstate začiatok sezóny a hneď sme 10 dní stáli, ale takto to bolo, museli sme sa tomu prispôsobiť. Rovnaké podmienky mal aj Ružomberok, čiže na to sa nebudeme vyhovárať.“

K tomu sa pridal aj nie ideálny vstup do zápasu, v prvom polčase sa s Ružomberkom striedali v tesnom vedení. Vždy keď prišiel z ich strany nejaký lepší herný úsek, tak prišlo poľavenie a hosťujúce hráčky mohli úspešne ťažiť zo svojej hry. „Myslím si, že nejaké podvedomé podcenenie súpera nastalo. V prvom polčase sme sa nevedeli rozbehnúť, nájsť úspešný recept na agresívnu hru Ružomberka. V prvej štvrtine sme dostali 5 trojok, čo je veľmi veľa a dievčatá sme na to upozorňovali. Potrebovali sme sa hlavne upokojiť, aby sme začali robiť to, čo máme a nedostávali lacné koše. Ťažko sme riešili situácie, aj keď sme mali výškovú prevahu,“ zhodnotil Jankovič dianie na palubovke.

Len trojbodové vedenie po prvom polčase mohla vzbudzovať črtajúcu drámu, ktorá sa však našťastie nekonala. „Celkovo to bol dosť fyzický, rýchly a nepredvídateľný zápas. Ružomberok hrá úplne inak v porovnaní s minulou sezónou, musí sa spoliehať na tvrdú obranu, rýchly protiútok a strely z diaľky. V prvom polčase sme si na to museli zvykať, čo nám robilo problém. Druhý polčas už bol z našej strany o väčšej koncentrácii a pripravenosti,“ myslí si Andělová.

Po prestávke totiž nastúpilo ako keby úplne odlišné družstvo Piešťan, žiadne výpadky v hre a koncentrácii, pevná obrana a produktívna ofenzíva. Ružomberku dovolili za dve štvrtiny len 19 bodov a celkovo uspeli 22-bodovým rozdielom. „Povedali sme si, že podcenenie nás môže stáť zápas a keď budeme pokračovať, tak sa to bude ťahať celé stretnutie. Myslím si, že sme trochu zlepšili obranný doskok a dopredu sme začali hrať rýchlejšie, agresívnejšie. Začali sme tiež lepšie brániť, nie nezmyselne vypichovať loptu a dovoliť mu ísť do prečíslenia. To bol najväčší rozdiel a náskok už potom narastal. Presne takto sme mali začať zápas a bolo by to úplne o niečom inom. Platilo na nich, že sme hrali rozumne v obrane a veľmi rýchlo dopredu. S ubúdajúcim časom im to už nevyhovovalo, dievčatá mali toho plné zuby a my sme našli v sebe energiu, ktorá nám v prvom polčase chýbala,“ uviedol tréner Piešťan.

Napokon víťazstvo zostalo v Diplomatke a Čajky zostávajú v lige bez prehry. V súboji zatiaľ nezdolaných tímov vycestujú už v sobotu na palubovku Košíc. „Možno hra nebola taká, akú sme chceli, ale veľmi dobré víťazstvo. Rozdiel 22 bodov je fajn. Som rád za túto výhru, doma sme odohrali dva ťažké zápasy s Banskou Bystricou a Ružomberkom, oba sme zvládli. Dá sa povedať, že dobrý vstup do sezóny. Ešte to však nič neznamená, sme len na začiatku. Aspoň vieme, ako tímy vyzerajú, aj keď sa určite ešte môže hocičo udiať,“ uzatvoril Jankovič hodnotenie stredajšieho stretnutia.

Foto: Ladislav Duračka