Pred štartom Eurocupu: Jankovič sa teší na prestížnu súťaž, Jurčenková očakáva atraktívne zápasy

okt 24, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Tretíkrát v histórii klubu a prvýkrát s nálepkou úradujúceho šampióna Niké extraligy žien vstupujú Piešťanské Čajky do skupinovej fázy Európskeho pohára (Eurocupu). V C-skupine si to o postupové miesto do play off rozdajú s neďalekou Sláviou Banská Bystrica, poľským InvestInTheWest Enea Gorzów a tureckým veľkoklubom Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul. Svoje účinkovanie odštartujú doma, v stredu 26. októbra o 18.00 h nastúpia proti Gorzówu.

Klub z kúpeľného mesta sa v skupinovej fáze predstaví tretíkrát, v doterajších dvoch vystúpeniach (naposledy pred 5 rokmi) vždy zhodne uhral dve víťazstvá a štyri prehry. Pred rokom sa skúšal predrať kvalifikáciou, nad ich sily bolo však favorizované francúzske Flammes Carolo. Priame nasadenie do skupiny je rozhodne veľkou výhodou pre Piešťany a zároveň motiváciou sa premiérovo dostať z tejto fázy Eurocupu.

“Pevne verím, že dievčatá sa na Eurocup tešia tak, ako ja. Konečne to začne. Myslím si, že príprava bola dostatočne dlhá. Dúfam, že sme na to pripravení. Do stredy by sme mali byť po zdravotnej stránke fit a kompletní,“ vyjadril sa k aktuálnej situácii tréner Piešťan Peter Jankovič.

Čajky idú na európsku scénu vo víťaznej nálade, v Niké extralige žien zostali ako jediný tím bez prehry. Celkovo majú na konte od začiatku októbra, vrátane prípravného duelu s poľským Sosnovcom, šesť výhier v rade. Je však jasné, že zápasy Eurocupu budú úplne o niečom inom.

„To, čo sme si pred sezónou zaumienili, tak myslím si, že spĺňame. Dá sa povedať, že aj v ‘slabších‘ zápasoch ideme stále naplno. Hlavným dôvodom bolo to, že sa stále pripravujeme na Eurocup, tak aby sme udržali určité tempo. V týchto stretnutiach už ľahký súper nebude, kvalita bude vysoká,“ zhodnotil doterajšie zápasové účinkovanie kouč Čajok.

Pre viaceré hráčky to bude prvá skúsenosť s medzinárodnou súťažou pod hlavičkou FIBA, pre dvojicu Gabriela Andělová a Ke’Shunan Jamesová aj také zadosťučinenie za pokračovanie v Piešťanoch. Pred rokom si túto súťaž moc neužili, česká basketbalistka si v odvete kvalifikácie privodila ťažké zranenie a americká pivotka dokonca z rovnakého dôvodu do dvojzápasu vôbec nezasiahla.

„Teším sa. Minulý rok to úplne nevyšlo ani podľa mojich predstáv, nie to klubových. Dúfam, že predvedieme aj kvalitné výkony. Eurocupové zápasy sú aj o naberaní skúseností, máme aj dosť mladé družstvo, takže určite to aj dievčatám môže do ich budúcnosti niečo dať. Každý kvalitný súper je pre nás len a len dobrý, ale do Eurocupu vstupujeme s postupovými ambíciami. Sľubujem si kvalitné zápasy ,“ myslí si rozohrávačka Gabriela Andělová.

V „céčku“ na Čajky nečakajú žiadni ľahkí súperi. Sláviu Banská Bystrica veľmi dobre poznajú z domácej súťaže, v prvom kole nad týmto tímom hladko vyhrali (76:56). Favoritom je jednoznačne Galatasaray a poľský Gorzów je už tiež skúseným kolektívom na európskej scéne.

„Všetky tieto ťažké zápasy sú veľmi dobrou skúsenosťou pre každého. Uvidíme, ako sa s tým v samotných zápasoch popasujeme. Hlavne prvý bude určite trochu nervózny. Dôležitý bude vstup a verím, že bojovnosťou a srdcom sa chytíme, tak zápasy budú pekné a pre divákov zaujímavé. V týchto stretnutiach sa nemôže vypustiť ani minúta, ak chce byť človek úspešný. Treba drieť 40 minút, ak nie ešte viac. Súperi to vedia veľmi rýchlo potrestať, čiže treba zápas odohrať naplno alebo to môže veľmi zle dopadnúť,“ vyjadrila sa najskúsenejšia hráčka piešťanského družstva Anna Jurčenková.

Na úvod ich čaká zástupca poľskej najvyššej súťaže, Gorzów má vo svojom družstve viacero reprezentantiek a ligu odštartovali troma výhrami v rade a zatiaľ kraľujú poľskej najvyššej súťaži. 

„Čaká nás veľmi silný a kvalitný súper, ktorý to dokazuje v poľskej lige. Dokázal vyhrať posledné dva zápasy vonku proti Lublinu a Gdyni. Tím majú zložený z piatich legionárok, doplnený mladými Poľkami a ex-reprezentantkami. Skúsené družstvo, s veľkou kvalitou a vysokou početnosťou streľby za tri body. Hrajú veľmi rozumne, nebláznia sa a hrajú do konca, čo je veľmi podstatná vec, ktorá sa ukázalo v predchádzajúcich dvoch stretnutiach, keď v poslednej štvrtine otáčali zápasy,“ povedal Jankovič k najbližšiemu súperovi.

Zabojovať o postupové miesto a premiérovo si zahrať vo „vyraďovačke“, to je vytúžené a zhodné prianie kolektívu okolo trénera Petra Jankoviča. Systém súťaže je jasný, do play off postupujú tímy na prvých dvoch miestach a 8 najlepšie postavených družstiev z tretích miest (po 4 z každej konferencie). Zo všetkých postupujúcich sa urobí jedna tabuľka, podľa ktorej sa rozdelia dvojice do play off.

„Bol by som rád, keby sa nám podarilo postúpiť zo skupiny, aj keď to bude veľmi náročné. Minimálne by sme sa chceli pobiť o tretie miesto a postúpiť z neho, ale to nebude zaručené ani pri dvoch víťazstvách. Všetky zápasy doma musíme hrať naplno a pokúsiť sa ich vyhrávať, možno k tomu doniesť niečo aj z vonkajších duelov. To bude asi taký hlavný cieľ,“ dodal na záver kormidelník Čajok k cieľom v Eurocupe.

K tomu budeme potrebovať aj vašu podporu, už v prvom domácom stretnutí proti Gorzówu (streda 26. októbra o 18.00 h). Vstupné na zápasy Eurocupu je jednotné – 8€.

Program Piešťanských Čajok v C-skupine Eurocupu:

26. októbra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – InvestInTheWest Enea Gorzów

3. novembra o 19.00: Slávia Banská Bystrica– Piešťanské Čajky

9. novembra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul

16. novembra o 18.00 h: InvestInTheWest Enea Gorzów – Piešťanské Čajky

7. decembra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica

14. decembra o 17.00 h: Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul – Piešťanské Čajky

Foto: Ladislav Duračka

  • Facebook