Jankovič ocenil podporu z publika, podľa Jurčenkovej rozhodli v závere skúsenosti

okt 27, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky bojovali doslova do poslednej sekundy vo svojom prvom zápase C-skupiny Eurocupu o víťazstvo, ale napokon sa po rozdiely jedného koša radovala z úspechu Enea Gorzów. Aj napriek prehre prevládali po zápase pozitíva na domácej strane, najmä z návratu do stretnutia a podpory z tribún.

Ešte 90 sekúnd pred koncom svietilo na tabuli skóre 68:67 a drvivá väčšina prítomných fanúšikov v Diplomat aréne verila, že stredajší večer dopadne pre Čajky úspešne. To by však súper nemohol mať v kádri Alannu Smithovú, s 26 bodmi najlepšiu strelkyňu zápasu. Práve Austrálčanka 3 bodmi v rade vybojovala pre Gorzów víťazný vstup do Eurocupu. „S Gorzówom sa dalo hrať. Myslím si, že rozhodli na oboch stranách individuality. Tak, ako u nás hrala Jamesová fantasticky, tak u nich to bola Smithová a Senyureková. My sme však podali kolektívny výkon a na dievčatá som hrdý,“ obzrel sa za záverom tréner Piešťan Peter Jankovič.

Domáce hráčky mali skvelý úvod, úvodnú časť vyhrali 17:10 a v druhej štvrtine viedli v jednej chvíli aj o 10 bodov (24:14), ale Gorzów ešte do polčasu strhol pozitívny vývoj stretnutia na svoju stranu. „V druhej štvrtine sme stratili koncentráciu. Urobili mnoho protiútokov a v podstate dávali body len z našich chýb. Vrátili sme sa do zápasu, ale na konci nám nepadli strely. Tiež tam boli straty a Gorzów to premieňal. Ja si myslím, že poľská liga je kvalitná. Takéto kvalitné stretnutia hrajú pomaly dvakrát do týždňa. Nám práve možno to práve teraz chýbalo, taká skúsenosť z vypätých zápasov,“ vyjadrila sa pivotka Anna Jurčenková.

Druhý polčas sa niesol v znamení doťahovania manka, čo sa v konečnom dôsledku Piešťanom trochu vypomstilo. Síce sa dokázali vrátiť do boja o dva body do tabuľky, ale napokon mal posledné slovo ich súper. Ešte to mala všetko zvrátiť Jamesová a vybojovať predĺženie, ale jej pokus nebol úspešný. „Cez polčas som aj povedal, že teraz nás dobieha tempo slovenskej extraligy, v porovnaní s tempom Eurocupu. Bolo to aj vidieť. Som rád, že sme sa vrátili, keď sme dvakrát prehrávali o 10 bodov. Do konca sme hrali o víťazstvo, takže všetka česť dievčatám, že našli toľko sily a bojovali. Klobúk dole pred mladými dievčatami, ako je Ana Mandičová, ktorá možno prvýkrát zažila takýto veľký zápas. To platí aj o Terézii Vandlíkovej.“ myslí si Jankovič.

Prehra o 2 body síce mrzela všetkých, ale hneď úvodný zápas ukázal, že sa dá hrať aj s tými najlepšími. S týmto konštatovaním súhlasila aj Jurčenková: „V tejto súťaži je každý bod dôležitý, ale mrzí ma, že sme neuspeli. Pozitívom je, že sme bojovali a nevzdali sa.“

Veľmi príjemná bola tiež odozva od piešťanského publika, fanúšikovia si nenechali ujsť úvodný eurocupový duel a svoju podporu Čajkám dávali najavo od prvej do poslednej minúty. „Veľmi som spokojný s podporou fanúšikov, bolo to fantastické. Som rád za každého diváka, ktorý prišiel. Vytvorili nám pravé domáce prostredie, tak ako sme to potrebovali,“ uzatvoril hodnotenie zápasu tréner Piešťan.

Piešťanské Čajky sa najbližšie predstavia opäť na domácej palubovke, keď v sobotu privítajú v rámci Niké Extraligy Žien nováčika súťaže z CBK Košice.

Foto: Ladislav Duračka