Slovenský duel v Eurocupe, Čajky idú do Banskej Bystrice bojovať o prvé víťazstvo

nov 2, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky a Slávia Banská Bystrica sa veľmi dobre poznajú z ligových stretnutí v Niké extralige žien, ale teraz si navyše spolu zahrajú aj v Európskom pohári (Eurocup). Ich prvý vzájomný duel, ktorý je na programe vo štvrtok 3. novembra o 19.00 h v meste pod Urpínom, je zároveň aj súbojom o prvé a veľmi dôležité víťazstvo v C-skupine.

Z každej skupiny idú ďalej tímy na prvých dvoch miestach a za istých okolností sa môže k ním pridať aj družstvo z tretej pozície. Každý zápas môže v tomto smere rozhodovať, čo si všetci uvedomujú. Piešťany sa s Banskou Bystricou stretávajú po niečo mesiaci, na úvod nového ročníka uspel vo vzájomnej konfrontácii úradujúci majster (76:56).

„Od nášho prvého vzájomného zápasu sme ich videli nielen v kvalifikácii Eurocupu, ale aj v lige. S Milicou Deurovou sú rozhodne silnejší, k tomu sa vrátila Lucia Striešová späť do hry. Uvidíme, ako na tom bude Vanda Kozáková. Najnebezpečnejšou hráčkou je určite Iggy Allenová, v každom zápase vie dať cez 20 bodov. Určite by som ich nepodceňoval, hlavne u nich sa bude hrať ťažko. Dokázali postúpiť z kvalifikácie Eurocupu, takže všetka česť. Treba to brať veľmi zodpovedne a pristúpiť k zápasom s energiou, aby sme stále hrali o víťazstvo. My sa musíme v prvom rade sústrediť na seba a nepozerať sa na súpera. Vieme, čo nás čaká, čo sú silné a slabé stránky Banskej Bystrice. Snažia sa hrať rýchlo dopredu s agresívnou obranou, na to treba byť pripravení. Pevne verím, že to zvládneme,“ zhodnotil najbližšieho súpera tréner Čajok Peter Jankovič.

Banská Bystrica dokázala pri svojej premiérovej účasti v Eurocupe zvládnuť kvalifikačný dvojzápas s gréckou Eleftheriou a aj výsledkami na ligovej scéne dokazuje, že to nebude jednoduchý súper. Rozhodne sa tak očakáva odlišný duel, ako tomu bolo na začiatku októbra. „Uplynul čas, ktorý sme mali na zapracovanie hráčok. Určite by tam nejaký posun mal byť badateľný. Určite by to malo byť o väčšej zohratosti a pochopení útočných a obranných systémov. Hráčky, ktoré nás pred sezónou posilnili, sa zapájajú do komunikácie, čo je fajn, pretože majú skúsenosti a majú čo babám odovzdať. V tomto sme tiež spravili pokrok oproti tomu obdobiu, kedy boli len zapracovávané do družstva. Toto nám môže všetkým v tíme, nie len dievčatám, pomôcť,“ vyjadril sa kouč Slávie Miloslav Michálik pre oficiálnu klubovú webstránku Slávie.

Piešťany naznačili v Eurocupe, že sa plánujú pobiť o postupové miesto. Nebyť nevydarenej koncovky, tak mohlo stretnutie s poľskou Eneou Gorzów dopadnúť oveľa lepšie a hlavne víťazne (68:70). Chuť si preto plánujú napraviť proti svojmu konkurentovi z ligových bojov. „Majú dobrý tím, hrajú v solídnom rytme. My urobíme naše maximum, ako v každom zápase, aby sme ich k ich hre nepustili. Na tejto úrovni sa musíme maximálne koncentrovať na obranu a tiež na útok. Všetko musí vychádzať z pozornej defenzívy, ofenzívy, koncentrovaného a kolektívneho výkonu,“ myslí si rozohrávačka Piešťan Božica Mujovičová.

Hlavne na začiatku sezóny sa Slávia spolieha v zápasoch primárne na americkú krídelníčku Iggy Allenovú, ktorá bežne v zápasoch prekonáva 20-bodovú hranicu: „Očakávam, že vstúpime do zápasu silnou prvou 5-minútovkou a budeme robiť všetko, čo sa od nás očakáva. Príprave venujeme veľa času, trénujeme ráno aj večer. Chceme prísť na palubovku, bojovať a zvíťaziť. Piešťany majú veľmi dobrý tím, ale my máme taktiež veľmi dobré hráčky. Keď hráme súdržne, dokážeme veľké veci.“

V lige je to zatiaľ rozohrané tak, že Čajky sú jediným nezdolaným tímom a „pumy“ z Banskej Bystrice majú bilanciu 3 výhier a 2 prehier. Práve posledné zápasy s Ružomberkom (50:58) a Popradom (57:105) neboli v podaní Slávie úplne presvedčivé. Je to možno mladý tím, ktorý ešte nemá toľko skúseností a nie je jednoduché hrať Eurocup a hneď na to ligu. V tomto to vidím. To, čo mali, tak vyhrali. Zápas v Ružomberku im veľmi nevyšiel, ale Ružomberok má kvalitu, čo ukazuje zatiaľ len jednou prehrou práve s nami,“ poskytol Jankovič svoj pohľad na tieto stretnutia.

Tak či onak, vo štvrtok večer bude mať niektorý zo slovenských tímov v C-skupine prvé víťazstvo. Piešťany veria, že dva body do tabuľky si zaknihujú oni. „Treba sa vyvarovať hlúpych pasáží, kedy strácame koncentráciu. To sa nám stalo doma s Gorzówom. Keď dokážeme byť čo najdlhší čas koncentrovaní, tak určite máme šancu. Každý zápas začína od stavu 0:0. S Banskou Bystricou sa určite nebude hrať ľahko, nedajú nám nič zadarmo. My musíme hlavne dodržiavať pravidlá, na ktorých sa dohodneme. Keď odovzdáme na ihrisku všetko, tak verím, že po zápase budeme spokojní. Musíme to hlavne ukázať na palubovke a nie o tom len rozprávať v šatni, alebo na poradách. Stále sa rozhoduje na ihrisku,“ uzatvoril kormidelník Čajok.

Pre tých, ktorí plánujú merať cestu do Banskej Bystrice, vstupenku je možné zakúpiť aj z pohodlia domova. Cena je 8€. Zo zápasu samozrejme pôjde štatistický prenos a video prenos.

2. kolo skupinovej fázy Európskeho pohára – C-skupina:

štvrtok 3. novembra:

18.00 h: InvestInTheWest Enea Gorzów – Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul

19.00 h: Slávia Banská Bystrica – Piešťanské Čajky

Tabuľka C-skupiny:

  1. Galatasaray 1 1 0 94:52 2
  2. Gorzów 1 1 0 70:68 2
  3. Piešťany 1 0 1 68:70 1
  4. Banská Bystrica 1 0 1 52:94 1

Foto: Ladislav Duračka