Do Diplomat arény zavíta súper zvučného mena – Galatasaray Istanbul

nov 6, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Nie je to každý deň alebo mesiac, kedy do piešťanskej Diplomat arény zavítajú nielen najlepšie hráčky Európy, ale aj sveta. Fanúšikovia sa v stredu 9. novembra o 18.00 h môžu v tomto smere tešiť na lahôdku, Čajky vyzvú v Eurocupe turecký veľkoklub Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul.

Predstavovať klub ako celok nie je potrebné, Galatasaray Istanbul je hlavne o futbale, v ktorom je z historického pohľadu najúspešnejším klubom Turecka, ale vo svojom portfóliu má aj volejbal, hádzanú, vodné pólo, džudo a mnohé ďalšie športy. Významné postavenie má aj basketbal, Galatasaray je jediným klubom krajiny, ktorému sa podarilo vyhrať ženskú Euroligu (2014).

Zároveň je jeden z najúspešnejších klubov histórie Eurocupu, spolu s francúzskym Tango Bourges dokázal túto súťaž vyhrať dvakrát (2009 a 2018). Lepšie si počínalo iba ruské Dinamo Moskva. Vo svojej bohatej zbierke úspechov má z medzinárodnej scény bronz z Euroligy (1999), bronz z Eurocupu (2008, 2022) a dvojnásobnú účasť v Európskom superpohári (2009 a 2018).

Na domácom ihrisku naposledy získal striebro v sezóne 2020/2021, preto je prekvapením, že v uplynulom ročníku skončil Galatasaray už vo štvrťfinále, keď nestačil na Nesibe Aydin Ankara. Vedenie klubu sa z tohto neúspechu poučilo a do aktuálneho ročníka sa mu podarilo poskladať nabitý káder. Ten je zatiaľ v tamojšej najvyššej súťaži suverénny, ako jediný ešte neprehral a má tak bilanciu 5-0. Cez víkend potvrdil úlohu favorita výhrou 75:70 nad Rize Belediyesi.

Od tohto leta je trénerom Turek Alper Durur a cez leto dokázal s vedením klubom prilákať viaceré zvučné mená. Najväčšou hviezdou je rozhodne Američanka Azurá Stevensová, šestka draftu WNBA z roku 2018 a víťazka WNBA spred roka. 26-ročná pivotka patrí z pohľadu štatistík k líderkám družstva. To isté možno povedať aj o jej krajanke Alaine Coatesovej. Dvojka z 2017 draftu je víťazkou NCAA (2017), zahrala si vo finále Euroligy so Šopronom a do Galatasarayu prišla práve z Nesibe.

Rovnakou trasou sa do istanbulského tímu dostala aj litovská reprezentantka Kamilė Nacickaitėová. 32-ročná rozohrávačka toho už v basketbale preskákala dosť, niekoľko účastí na majstrovstvách Európy, účasť vo Final Four Euroligy, ale aj napríklad reprezentovanie Litvy v 3×3 basketbale. Hru Galatasarayu tiež diriguje reprezentantka Lotyšska Ieva Pulverová. Dlhoročná tvár Rigy neodolala lukratívnej ponuke z Turecka, k mnohým majstrovským titulom doma, triumfu v Nordickej lige, by rada pridala ďalšie úspechy.

V tíme má tiež krajanku Aija Jurjanovú, finalistu Eurocupu (2011), účastníčku olympijských hier (2008) a majstrovstiev sveta (2018). Z domáceho „jadra“ nemožno opomenúť Isil Albenovú, s Galatasarayom bola pri oboch triumfoch v Eurocupe, má tiež striebro z majstrovstiev Európy (2011), bronz (2013) a euroligové zlato (2014). K dôležitým hráčkam ešte patrí Pelin Bilgičová.

Pri takomto niečom by ste nemali chýbať! Ide o veľkoklub, ale v predchádzajúcom kole poľský Gorzów ukázal, že sa dá Galatasaray zdolať (78:71). K tomu bude potrebná aj vaša podpora! Zápas Piešťanských Čajok s Galatasarayom Istanbul je na programe v stredu 9. novembra o 18.00 h. Vstupné na zápasy Eurocupu je jednotné – 8€. Predpredaj vstupeniek bude prebiehať od pondelka v reštaurácii Diplomat aréna v čase 11:00 – 14:00 a v stredu pred zápasom od 16:30 v pokladni Diplomat arény.

Foto: fiba.basketball

  • Facebook