Eurocupová výzva pred Čajkami, v poľskom Gorzówe hrajú o prvé miesto v skupine

nov 15, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky čaká v Eurocupe reálne prvý vonkajší zápas, odvetnú časť skupinovej fázy odštartujú priamym súbojom o 1. miesto na palubovke poľského InvestInTheWest Enea Gorzów.

Nebude to len súboj o prvé miesto v C-skupine, ale aj duel doterajších suverénov svojich líg. Piešťany a Gorzów sú totiž zhodne na čele slovenskej, respektíve poľskej najvyššej súťaže a zatiaľ ešte neprehrali. „Čaká nás suverén nielen našej skupiny, ale aj poľskej ligy. V tejto sezóne ešte neprehral, takže ide o veľmi silného súpera, ktorý má celé družstvo vyskladané v podstate na 4-5 legionárkach a doplnené to je poľskými hráčkami. Budeme mať čo robiť, aby sme to uhrali, ale ako to bolo s Galatasarayom, tak aj teraz sa ideme pokúsiť o senzáciu a urobiť všetko pre dobrý výsledok,“ vyhlásil jasne tréner Čajok Peter Jankovič.

Jeho hráčky odštartovali tohtosezónnu kampaň v Eurocupe práve s týmto tímom a v domácom prostredí mali na dosah víťazstvo (68:70). Bodový rozdiel môže zohrávať kľúčovú rolu pri postupových šanciach, už duel v Diplomat aréne ukázal, že sa s poľským družstvom dá hrať rovnocenná partia. „Pre nás bolo najväčším problémom v prvom zápase, že sme nevedeli o aké tempo pôjde v Eurocupe, keďže to bol náš prvý duel. Žiaľ, v našej lige nie je to tempo až také vysoké, predsa len, Poľky sú na to viac zvyknuté. S tým sme mali problém a podľa mňa sme na to aj doplatili v závere, keď sme už nevládali. To, čo sme dokázali s Galatasarayom, bolo hrať 40 minút a nestratili sme koncentráciu. Na konci sme dokonca zápas zlomili. Hlavne si musíme dávať pozor na ich rýchly protiútok, neriskovať hlúpymi pokusmi o zisk lopty, tomu sa musíme vyvarovať,“ myslí si piešťanský kormidelník.

Od ich zápasu z 26. októbra si Enea Gorzów zapísala triumfy nad Galatasarayom (78:71) a suverénny úspech proti Banskej Bystrici (86:52), vďaka čomu je v najlepšej východiskovej pozícii z pohľadu postupových šancí pred zostávajúcimi zápasmi v Eurocupe. „Mnoho sa v rámci ich tímu neudialo. Jediné, čo môže byť pre nás nepríjemné je, že Lindsay Allenová sa dostala do hernej pohody a v posledných zápasoch ukazuje veľkú kvalitu. Opäť sú teda silnejší,“ uviedol Jankovič.

Dobre sú na tom pred odvetnou časťou aj Piešťany, aktuálne sú na druhej priečke s bilanciou dvoch výhier a jednej prehry. Prípadný úspech v Poľsku by ich opäť výraznejšie priblížil k vytúženej miestenke do play off. Motivujúcim faktorom v tomto smere bola najmä domáca výhra nad tureckým veľkoklubom Galatarasay Istanbul, čo si uvedomuje aj tréner Čajok: „Víťazstvo malo pre nás obrovskú cenu a veľmi si ho vážime. Ja predpokladám a dúfam, že to všetkým dodalo sebavedomie. Zdolali sme veľkoklub a treba z toho teraz ťažiť najviac ako sa dá, kým to máme v hlavách. Som rád, že dievčatá to zobrali veľmi profesionálne a nerozmýšľali nad tým v ďalších dňoch, ale boli skoncentrované na duel v Banskej Bystrici.“

Oba tímy počas víkendu uspeli, Piešťany zdolali Banskú Bystricu (71:36) a Enea Gorzów si poradila s Pruszkówom (87:41). Pred hráčkami z kúpeľného mesta je tak v rámci Eurocupu reálne prvý vonkajší zápas a pred reprezentačnou prestávkou majú pred sebou dve ťažké skúšky. Najskôr konfrontácia s poľským tímom, následne finálová repríza na palubovke Ružomberka. „Celkovo nás čaká ťažký týždeň. Cesta do Gorzówa je dlhá, okolo 7-8 hodín. V sobotu nás čaká ťažký duel v Ružomberku, ale po tomto prichádza chvalabohu reprezentačná pauza, kedy si niektoré hráčky budú môcť oddýchnuť. Väčšina však ide do svojich reprezentačných tímov. Ja sa teším na tento výjazd, pretože reálne sme ešte v rámci Eurocupu nehrali vonku. Bude to pre všetkých iné, pretože budeme na hoteli a celý ten režim bude odlišný. Verím, že sme už natoľko v hlavách pripravení, že to zvládneme, odovzdáme svoje maximum a pokúsime sa urobiť zázrak,“ dodal na záver Jankovič.

Stretnutie InvestInTheWest Enea Gorzów – Piešťanské Čajky je na programe v stredu 16. novembra o 18.00 h, sledovať ho môžete prostredníctvom štatistického prenosuvideo prenosu.

4. kolo skupinovej fázy Európskeho pohára – C-skupina:

streda 16. novembra

18.00 h: InvestInTheWest Enea Gorzów – Piešťanské Čajky

19.00 h: Slávia Banská Bystrica – Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul

Tabuľka C-skupiny:

  1. Gorzów 3 3 0 234:191 6
  2. Piešťany 3 2 1 224:184 5
  3. Galatasaray 3 1 2 228:201 4
  4. B. Bystrica 3 0 3 155:265 3

Foto: Lukáš Droppan