Jankovič: Na začiatku sme im dovolili komfortný nástup, Martišková: Prvé miesto im patrí právom

nov 17, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Súboj o prvé miesto v C-skupine Eurocupu medzi domácim Gorzówom a hosťujúcimi Piešťanskými Čajkami priniesol zaujímavý basketbal, v ktorom sa oba tímy striedali v lepších a horších momentoch. Poľský celok napokon ukázal, prečo v tejto sezóne ešte v žiadnom súťažnom zápase neprehral a ako prvý si v tejto skupine vybojoval miestenku do play off. Slovenský majster síce odchádzal len s bodom za prehru (56:71), ale postup má stále vo svojich rukách.

Ako sa ukázalo, veľmi dôležitý bol vstup do zápasu. Piešťanom tieto minúty absolútne nevyšli, domáce basketbalistky sa naproti tomu okamžite strelecky chytili a na palubovke herne dominovali. „Neviem nájsť vysvetlenie toho, prečo bol taký vstup do zápasu. Pred stretnutím sme si hovorili o tom, že musíme dávať pozor na ich tranzíciu, pretože veľmi dobre behajú do útoku. Žiaľ, nejako sme to nezvládali. Neviem, či to nebolo len o hlave, pretože postupom času sme to dokázali určitým spôsobom zastaviť. Hneď na začiatku sme im dovolili komfortný vstup a zisk náskoku,“ obzrel sa za úvodom tréner Čajok Peter Jankovič.

V jednej chvíli to už s jeho hráčkami vyzeralo zle-nedobre, Gorzów viedol 25:6 a mal nakročené k suverénnemu triumfu. Tím z kúpeľného mesta sa ale vzchopil, niečo z manka ešte v prvej štvrtine okresal a v druhej časti sa vrátil do boja o víťazstvo. „Gorzów začal zápas s obrovskou energiou a trestal každé naše pochybenie. Nám sa ich tranzíciu nepodarilo zastaviť a nevyužívali sme naše manažovanie faulov tak, ako sme mali. Vedeli sme, že keby sme takto pokračovali, tak zápas dopadne tragicky. Maximálne sme sa koncentrovali na každú jednu obranu a útok. Ukázalo sa to, že za približne 6-7 minút druhej štvrtiny nám dokázali dať len 1 bod. Prišli sme na to, že naše obranné pravidlá sú správne, treba im dôverovať a plniť ich,“ myslí si rozohrávačka Natália Martišková.

Čajky sa dostali v druhej štvrtine na koňa a poľský tím odstavili od jeho hry. Z 19-bodovej straty sa dokázali dotiahnuť na 4 body. Piešťanský kouč vysvetlil dôvody takmer dokonalého obratu: „To, čo sme si povedali, tak sme to v podstate začali plniť. Hrali sme trochu rýchlejšie dopredu, čo nám pomohlo, dali sme nejaké jednoduchšie koše, trafili sme spoza oblúka a dokázali sme ubrániť, zastaviť a doskočiť loptu. To boli momenty, ktoré nás zdvihli a bol to asi jediný rozdiel medzi prvou a druhou štvrtinou. Škoda, že sme neustáli záver a neudržali rozdiel na nejakých 4-5 bodoch. Do druhého polčasu by sa išlo ľahšie.“

Chýbajúca vyrovnanosť výkonov a individuálne kvality na domácej strane sa napokon ukázali ako rozhodujúcim faktorom v tomto stretnutí. Gorzów sa už tradične mohol oprieť najmä o dvojicu Alanna Smithová a Lindsay Allenová, ktorá zaznamenala viac ako polovicu bodov celého družstva. „Majú obrovskú kvalitu. Keď dali dole Smithovú a videli problém, tak ju zase dali naspäť. Keď mala trafiť, tak trafila, keď mala doskočiť, tak doskočila. Nebolo to len o nej, ale všetky zahraničné hráčky ukázali svoju kvalitu. Ako som spomínal pred zápasom, tak Allenová sa dostáva do hernej pohody, čím sa ich sila zvýšila. Ukázala tam, kde je,“ vyhlásil Jankovič.

Aj napriek prehre si Čajky neskomplikovali cestu za prípadným postupom do play off Eurocup. Stále sú na druhom mieste tabuľky, čo im zaručuje priamo pokračovanie v súťaži. Reálne prvý vonkajší zápas im ukázal, na čom musia na tejto úrovni ešte pracovať. „V tomto zápase sme neboli konzistentní. Vedeli sme dať veľkú energiu do obrany a útoku, ale následne prišiel výpadok. Myslím si, že každej hráčke dalo toto stretnutie skúsenosť, pretože sme hrali proti silnému a kvalitnému súperovi. Gorzów doteraz neprehral vo svojej súťaži a ani v Eurocupe. Prvé miesto im momentálne v našej skupine patrí právom,“ dodala Martišková.

Reprezentačná prestávka nateraz preruší Eurocup, stretnutie v Gorzówe naznačilo, na čom musia Čajky pred záverečným dvojzápasom popracovať. To však platí aj na ligovej scéne. „Vieme, ako to funguje a po tejto stránke sme na to boli pripravení. Všetko sme mali zabezpečené tak, aby sme sa cítili dobre. Ukázali sme aj mnoho dobrých momentov, z ktorých sa teším a musíme z nich ťažiť. Hlavne budem apelovať na dievčatá, aby sa za žiadneho stavu nevzdávali. V basketbale môže rozhodnúť aj trojminútový úsek. Treba byť stále koncentrovaný, hrať svoj basketbal, hlavne hrať rýchlo dopredu a rozumne brániť. Toto si asi zoberieme z tohto zápasu,“ uzatvoril hodnotenie stretnutia tréner Piešťan.

Foto: Ladislav Duračka