Čajky zostali aj v Ružomberku na čele Niké Extraligy žien a bez prehry

nov 19, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Bol to náročný a dramatický boj o prvé miesto v Niké Extralige žien, ale s úspešným koncom pre Čajky. Piešťany zostávajú aj po 9. kole na čele a bez prehry, z Ružomberka si odnášajú dôležitý triumf pred reprezentačnou prestávkou.

Duel Ružomberka s Piešťanmi priniesol v prvých minútach najmä festival zahodených šancí a nízke skóre. Prvé body dali síce domáce hráčky, ale potom prebrali iniciatívu Čajky. Darilo sa im ťažiť z výškovej prevahy, väčšina bodov prichádzala z priestoru pod košom. „Ruži“ nedovolili strelecky sa chytiť a agresívnou defenzívou ju nútili chybám, preto v 7. minúte viedli 12:3. Potom prišlo k poľaveniu, ktoré sa opakovalo v rôznych fázach prvého polčasu. Ružomberok sa vďaka Andělovej dotiahlo na rozdiel koša (12:14), ale na piešťanskej strane sa rozohrala Mandičová a pre svoj tím vybojovala stav 18:14 po prvej štvrtine. Hneď v úvode druhej 10-minútovky sa domácemu tímu podarilo vyrovnať, ale Čajky okamžite odpovedali 6-bodovou šnúrou. Celkovo bola hra rozkúskovaná, no úradujúci majster mal navrch. Hlavne dvojica Jurčenková a Jamesová sa starala pravidelne o bodový prínos, vďaka čomu sa priebežne darilo držať vyššie vedenie. To sa napokon do polčasu navýšilo na 11 bodov – 41:30.

Čo si Čajky vypracovali v druhej štvrtine, tak o to v tej tretej prišli. Zlý vstup (2:11) nakopol ich súperky a vrátil ich do boja o víťazstvo. Dokonca v 7. minúte dokázali po dlhom čase vyrovnať stav stretnutia – 44:44. Našťastie Piešťany vedeli hneď bodovo odpovedať a stále si držali náskok. V tejto fáze zabrala najmä Martišková, do poslednej časti vybojovala pre tím 5-bodové vedenie – 55:50. Stále však pokračoval vyrovnaný a najmä bojovný basketbal, v jednej chvíli sa to zmenilo na strelecký súboj domácej Andělovej s hosťujúcou Martiškovou. Piešťany si ale neustále držali miernu výhodu v podobe tesného náskoku. Majster ukázal v kľúčových okamihoch chladnokrvne presnú ruku, trojkovou kanonádou sa dostal do 10-bodového vedenia, ktoré bolo rozhodujúce z pohľadu víťazných ambícií. Koncovku si už postrážil a získal tak 9. ligové víťazstvo v rade.

Niké Extraliga žien 2022/2023 – 9. kolo:

MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky 66:82 (14:18, 16:23, 20:14, 16:27)

Ružomberok: A. Andělová 20, Buknová 11, Hadačová a Havranová po 6, Urbanová 3 (Štefancová 8, Dovčíková a Jarošová po 6, Uramová 0)

Čajky: G. Andělová a Jurčenková po 17, Jamesová 14, Mandičová 11, Mujovičová 4 (Martišková 16, Vandlíková 3, Moravčíková 0)

TH: 21/11 – 30/23, Fauly: 26 – 24, Trojky: 7 – 7, Rozhodovali: Margala, Obertová, Cibulka

Povedal po zápase (zdroj: RTVS: Šport):

Peter Jankovič, tréner Piešťan: „Ružomberok využil svoje domáce prostredie s výbornými fanúšikmi. Gratulujem domácemu tímu k výbornému výkonu. Nám nesedí ich štýl, ktorý produkujú, ale museli sme sa prispôsobiť. Hrajú agresívne, často až na hranici únosnosti, ale zvládali to dobre. Mrzí ma, že my sme sa prispôsobili ich štýlu a nie, že my sme im vnútili našu hru. Síce to vyzerá, že to bol z pohľadu výsledku suchý zápas, ale pár minút pred koncom to už tak nebolo. Dievčatám patrí vďaka, že to napokon zvládli. Od začiatku sme mali využívať výškovú prevahu. Našťastie pre nás, Hadačová sa vyfaulovala, takže prišli o jedinú reálne vysokú hráčku. Na konci im už aj došli sily a my sme využili našu výškovú prevahu.“

Foto: Ladislav Duračka