Piešťany zlomili Ružomberok až v závere, Jamesová: Potrebné víťazstvo

nov 20, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Na ligovej scéne sa toto víťazstvo rodilo najťažšie. Piešťanské Čajky si napokon z Ružomberka odniesli 9. triumf v rade, ale ich súper z tohtoročného finále im to vôbec ľahko nedaroval. Húževnatého rivala s neortodoxným basketbalom zlomili až v závere.

Konečný výsledok 82:66 síce hovorí, že z toho bolo hladké víťazstvo úradujúceho majstra, ale „Ruža“ bola v hre do 35. minúty, keď na tabuli svietilo skóre 61:65 z domáceho pohľadu. Domáce hráčky vytrápili Piešťany dlhšie, ako tomu bolo v prvej vzájomnej konfrontácii. „Obrana Ružomberku je špecifická v ich spôsobe riešenia clôn na loptu, agresívnym preberaním. Prispôsobili sme sa hernému prejavu súpera a dlho sme hľadali recept na ich spôsob obrany, aj keď sme boli na to vopred pripravené,“ obzrela sa za stretnutím autorka 16 bodov Natália Martišková.

Ružomberok síce viedol len v samotnom úvode, ale niekoľkokrát v zápase dokázal zmazať dvojciferné manko a vyrovnať priebeh duelu. Straty koncentrácie a upustenie od herného plánu mohli Piešťany pokojne stáť víťaznú šnúru v lige, napokon však v správnej chvíli zabrali líderky ako „KJ“ Jamesová: „Nehrali sme našu hru, ale vyhrali sme, čo je najdôležitejšie. V zápase sme mali hluché momenty, ale potom sme urobili niekoľko ziskov, trafili niektoré strely a zvládli to. Potrebné víťazstvo, vďaka ktorému môžeme ísť na prestávku spokojnejšie.“

Dlhá cesta z Poľska, krátky čas na prípravu mohli zohrať rolu pri tomto stretnutí, ale Čajky zvládli aj túto skúšku a vďaka nej zostávajú na čele súťaže. Ako bonus, majú po 9. kole už aj menší náskok od rivalov. „Zápas bol dramatický až takmer do samého konca, pre nás bol obzvlášť náročný, pretože vysporiadať sa s agresivitou súpera, obzvlášť v domácom prostredí nie je jednoduché. Napriek tomu sme to zvládli a ustáli. Berieme si z Ružomberka víťazstvo a to je podstatné,“ myslí si Martišková.

Zverenkyne trénera Petra Jankoviča si udržali v Niké Extralige žien nulu na konte prehier a na prestávku mohli ísť s dobrým pocitom. Viaceré hráčky z kádra čakajú reprezentačné povinnosti, po nich príde najmä vyvrcholenie skupinovej fázy Eurocupu. Piešťany to majú pred záverečným dvojzápasom všetko vo svojich rukách. „Každé víťazstvo je pre nás dôležité, obzvlášť toto pred prestávkou, každý sa môže ísť teraz spokojnejšie venovať reprezentačným povinnostiam,“ uzatvorila rozohrávačka Piešťan.

Foto: Ladislav Duračka