Čajky si plnili reprezentačné povinnosti, v sobotu štartujú doma nabitý zápasový december

dec 1, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Pre Piešťany sa skončila už reprezentačná prestávka, pred sebou majú nabitý december. Ako sa darilo Čajkám v národných výberoch? Ako to vyzerá aktuálne v rámci družstva? A aké zápasy sú do vianočných sviatkoch? Všetky odpovede máme pre vás na jednom mieste, v nasledujúcich riadkoch.

Začneme od Slovenska, v 12-člennom výbere bola Natália Martišková a Alica Moravčíková, súčasťou realizačného tímu boli Peter Jankovič, Erika Šerfőzőová a Tomáš Horký. V novembrovom okne si Slovenky pripísali výhru nad Luxemburskom (77:57) a prehru s Talianskom (60:81). Ich postupové šance sú otvorené, ale nemajú všetko vo svojich rukách.

V skvelom svetle sa predviedla Gabriela Andělová, s Českom zaznamenala veľmi dôležitý úspech v Holandsku (71:66). Piešťanská krídelníčka pomohla 15 bodmi, 2 doskokmi a 2 asistenciami. Aj vďaka tomu si česká reprezentácia udržala v I-skupine stopercentnú bilanciu. Týmto bodovým nástrelom si vytvorila maximum v reprezentačných farbách. „Ja som takýto tvrdý basketbal asi nikdy nehrala. Holanďanky boli vysoké, hrali veľmi tvrdo. Bolo vidieť, že máme o čosi väčšie skúsenosti a dokázali sme to dotiahnuť. Musím uznať, že sa mi darilo. Využila som dôveru od trénerky, ktorá mi pomohla tým, že ma dala do základu,“ cituje Andělovú portál sport.idnes.cz.

Úspešná bola aj Božica Mujovičová s Čiernou Horou, z Dánska si odvážali výhru o 7 bodov – 67:60. Mujovičová pomohla k druhému víťazstvu za sebou 13 bodmi, 3 doskokmi, 3 asistenciami a 2 ziskmi. Jej reprezentácia je na najlepšej ceste postúpiť opäť na majstrovstvá Európy.

Do chorvátskeho výberu bola vybraná Ana Mandičová, ale do víťazného zápasu s Bulharskom (93:74) napokon nezasiahla. Úspech zachoval šance na finálový turnaj, v E-skupine sú na prvom mieste s bilanciou 2-1.

V zápasom nasadení bola aj Terézia Kraislová, s reprezentáciou do 20 rokov odohrala dva prípravné zápasy proti rovesníčkam z Česka – 54:77 a 64:72. V prvom stretnutí zaznamenala 9, v druhom 5 bodov.

Reprezentačné povinnosti sú už však minulosťou, družstvo sa v týchto dňoch pripravuje na prvého súpera v decembri. Doma privítajú v sobotu 3. decembra o 18.00 Young Angels Košice. „Pre nás táto prestávka prišla vhod, pretože sme mali dosť nahustený program. Hlavne pred prestávkou sme mali 4 veľmi ťažké zápasy, ktoré dá sa povedať, že sme zvládli tak, ako sme chceli. Baby si potrebovali už aj oddýchnuť, nielen fyzicky, ale aj mentálne. Väčšina dievčat odišla do reprezentačných tímov, kde úspešne reprezentovala. Ostatné hráčky mali pár dní voľna a potom sa už spoločne pripravovali. Nazbierali sme nové sily a od pondelka naostro zarezávame. Všetko podriaďujeme tomu, že ešte máme dva zápasy v Eurocupe, ktoré sú pre nás extrémne dôležité. Verím, že na to budeme pripravení a zvládneme to, aby sme dobre rozrobenú robotu dokončili do konca. Tréningový proces je štandardný, pracujeme na tom, čo nám chýba. Zdravotný stav je dobrý, okrem Vandlíkovej, ktorá sa zranila v poslednom zápase pred reprezentačnou prestávkou. Tá nám na nejakú dobu bude chýbať. Tešíme sa už na najbližší zápas,“ poskytol aktuálne informácie tréner Peter Jankovič.

Program Piešťanských Čajok v decembri:

sobota 3. decembra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Young Angels Košice (Niké EXZ)

streda 7. decembra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica (Eurocup)

sobota 10. decembra o 17.30 h: BAM Poprad – Piešťanské Čajky (Niké EXZ)

streda 14. decembra o 17.00 h: Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul – Piešťanské Čajky (Eurocup)

sobota 17. decembra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – BK ŠK UMB Banská Bystrica (Niké EXZ)

streda 21. decembra o 18.00 h: CBK Košice – Piešťanské Čajky (Niké EXZ)

Foto: Ladislav Duračka