Slovenský súboj v Eurocupe o dôležité body!

dec 5, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Prvá decembrová streda bude patriť v Diplomat aréne Eurocupu, konkrétne slovenskému duelu Piešťanských Čajok so Sláviou Banská Bystrica. „Pumy“ pricestujú v plnej sile a s novou trénerkou – Zuzanou Žirkovou. Do domácej zostavy sa po dlhej absencii vrátila Dominika Rusiňáková.

Čajky hrajú nielen o dôležité body do Eurocupu, ale po konci skupinovej fázy môže rozhodovať aj rozdiel v konečnom skóre. Aktuálne sú na druhom mieste v C-skupine, čo by znamenal priamy postup do play off. V záverečných dvoch zápasoch im k tomu pomôže aj Dominika Rusiňáková, v sobotu sa prvýkrát objavila na palubovke po dlhšom zranení. K jasnej výhre pomohla 5 bodmi.

„Som veľmi rada, že môj návrat bol na domácej palubovke. Cítila som obrovskú podporu nielen z lavičky, ale aj z publika. Bol to veľmi príjemný pocit. Začiatky po zranení sú veľmi ťažké. Samozrejme, cítim boľačky a svalovice, ale to k tomu predsa patrí. Teším sa, že sú to príjemné bolesti. Cítim sa veľmi dobre, len potrebujem trochu času, kým sa ‘aklimatizujem‘ na basketbalové tempo. Som veľmi vďačná, že som mala byť možnosť s družstvom od začiatku sezóny. Vnímala som teda basketbal trochu z inej perspektívy, ale nikdy to nenahradí reálne pocity pri hre. Áno, chýbalo mi všetko, čo s basketbalom súvisí a som veľmi rada, že to prežívam znova,“ prezradila Rusiňáková svoje dojmy z návratu do zápasového nasadenia.

Do Piešťan príde mierne iná Banská Bystrica, ako tomu bolo v predchádzajúcom meraní síl. Hlavná zmena sa udiala na lavičke, Miloslava Michálika najskôr dočasne nahradil Ľubomír Doušek, po ktorom kormidlo prevzala legenda slovenského ženského basketbalu – Zuzana Žirková. Proti sebe sa tak na lavičkách predstavia dôverne známe tváre, hlavne z pôsobenia v Košiciach, či reprezentácii.

„Je to súčasť trénerského života, že prichádza aj ku zmenám. Zuzku poznám, bude to možno zo začiatku špecifické, ale ja mám teraz momentálne na starosti Piešťanské Čajky. Pre nás je priorita odohrať čo najlepší zápas, takže sa nedívam, kto sedí na druhej strane. Určite prehodíme pár slov, či pred zápasom alebo po ňom, ale že by ma to malo rozhodiť alebo niečo také, tak to určite nie,“ vyjadril sa tréner Piešťan Peter Jankovič k zmene.

Žirková už má sebou úspešný debut, v banskobystrickom derby zdolali jej hráčky UMB bez výraznejších problémov 93:47. V zostave sa prvýkrát v sezóne objavila po zranení Vanda Kozáková, ktorá sa tak v stredu objaví na mieste, kde zažila majstrovské oslavy s Čajkami. Okrem toho získala Slávia práve z UMB Dominiku Kollárovú, ktorá v sobotu zaznamenala 6 bodov.

„Začali sme drobnou organizáciou hry, aby každá hráčka vedela, kde má svoje miesto. Dievčatá boli zvyknuté na niečo úplne iné, takže to muselo byť vybalansované. Striktne a direktívne sa systém nedá meniť, takže mojou úlohou je dať to dokopy aj s pozitívnou energiou, aby družstvo dokázalo fungovať v najbližších dňoch. Nepozerám sa však na najbližšie dni, ale skôr do budúcnosti, aby to fungovalo neskôr. Veľa individualít, ktoré treba dať dokopy, ale keďže basket je kolektívna hra, tak mojou úlohou je snažiť sa to urobiť. Keď sa mi to podarí, tak to môže fungovať, lebo sú tu mladé baby, ktoré majú mať energiu na to, aby to potiahli. Nech každá zoberie zodpovednosť na seba, ale aby to bolo v prospech tímu,“ zhodnotila Žirková pre oficiálny klubový web prvé dni na lavičke „púm“.

Pri slovenskom súboji by ste nemali chýbať, Piešťanské Čajky budú potrebovať proti Slávii Banská Bystrica vašu podporu! Stretnutie sa hrá v stredu 7. decembra o 18.00 h, vstupné na tento zápas je 8€.

Foto: Lukáš Droppan

  • Facebook