Čajky s novým historickým maximom v Eurocupe. Jankovič: “Veríme, že nám postup neunikne.”

dec 8, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Pre Piešťanské Čajky mal triumf v Eurocupe nad Sláviou Banská Bystrica špeciálny význam. Nielenže znamenal udržanie druhého miesta v C-skupine, ale hlavne, tretie víťazstvo je z historického pohľadu nové maximum klubu z kúpeľného mesta v tejto súťaži v skupinovej fáze.

Konečný výsledok o 26 bodov síce hovorí, že aj v tomto prípade sa „pumy“ podarilo zdolať hladko, ale opak je pravdou. Minimálne do 24. minúty nebolo jasné, kto si zapíše do tabuľky dva body. Banská Bystrica dokázala totiž dlho úspešne eliminovať silné zbrane Čajok. Pod novou trénerkou Zuzanou Žirkovou dokázali úradujúceho majstra trápiť. „Možno už tam boli nejaké taktické veci, stavila viac na zónovú obranu, ktorá nás trochu pribrzdila. Je pravda, že keď netrafíme z vonku, tak zóna funguje. Našim najväčším problémom bolo to, že sme nehrali od začiatku veľmi rýchlo. Nedokázali sme nejako extrémne dobre brániť, robili sme také hlúpe chyby, vypadávali sme z hry a to, čo nás doteraz stále zdobí – protiútok, tak teraz nám chýbal,“ vyjadril sa k prvému polčasu domáci kouč Peter Jankovič.

Šanca na prvé víťazstvo hostí v tejto súťaži sa rozplynula v tretej štvrtine. Na domácej strane zabrala najmä 31-bodová Božica Mujovičová, Piešťany sa dostali v priebehu pár momentov do dvojciferného náskoku, po ktorom už začali kontrolovať dianie. „Povedali sme si, že musíme pokračovať. Ja som bol trochu sklamaný alebo smutný z toho, že keď som prišiel do šatne cez prvý polčas, tak baby mali hlavy dole, ako keby sme prehrávali o 20 bodov. To ma trochu znepokojilo, ale našli v sebe energiu. Možno sme potrebovali polčas na to, aby sme sa rozbehli. Druhý polčas už bol z našej strany oveľa lepší,“ myslí si Jankovič.

Pokojne by sa dalo povedať, že to bol aj zápas dvoch rozdielnych polčasov. V tom druhom sa ukázalo, prečo sú Piešťany na čele ligy a v Eurocupe dokázali zdolať napríklad Galatasaray Istanbul. Medzinárodná konfrontácia dodáva podľa kormidelníka Čajok extra motiváciu jeho hráčkam: „Som rád, že mám momentálne družstvo vyskladané tak, že ich nejako extra nepotrebujem motivovať. Je to aj vidieť v slovenskej lige, že keď sa dá, tak ideme. To platí aj po prestriedaní. Určite je však koncentrácia na eurocupový zápas úplne iná, ako na extraligu.“

V ďalšom priebehu už úradujúci majster Niké Extraligy žien dominoval a víťazstvom o 26 bodov si výrazne pomohol z pohľadu postupových šancí na účinkovanie v play off Eurocupu. Zároveň si stanovil nové maximum v tejto súťaži, doteraz mal v skupinovej fáze najviac na konte 2 víťazstvá. Teraz je už jasné, že ich bude mať minimálne 3. „Máme tretie víťazstvo v skupine, čo sa v histórii Piešťanských Čajok podarilo prvýkrát. Musíme si to veľmi vážiť a veriť do posledného zápasu, že sa nám podarí postúpiť a odohráme ešte minimálne 2 stretnutia vo vyraďovacej časti. Je to všetko momentálne v našich rukách. Ak by sme chceli postúpiť priamo z druhého miesta, tak by sme museli vyhrať na Galatasarayi. Veľká šanca však je postúpiť aj z tretej priečky. Určite urobíme všetko, aby sa to podarilo, ale bude to nesmierne náročné. Nebudeme si klamať, kvalita a domáce prostredie bude určite na ich strane. Musíme zdvihnúť hlavy a ideme urobiť všetko, aby sme išli ďalej,“ vyhlásil tréner Piešťan. Triumf nad Banskou Bystricou potešil aj Andělovú: „Je to určite dôležité víťazstvo a dúfam, že nám to zariadi postup zo skupiny.“

O všetkom sa tak rozhodne v stredu 14. decembra o 17.00 h SEČ, na programe je zápas na palubovke Galatasarayu Cagdas Factoring Istanbul. Priamy postup do play off Eurocupu si zabezpečia tímy na prvých dvoch miestach, k ním sa z každej konferencie pridajú po 4 najlepšie družstvá z tretích pozícií.

Foto: Ladislav Duračka