Postupová bitka pred Čajkami, proti Galatasarayu hrajú o play off Eurocupu!

dec 13, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Pred záverečným zápasom v C-skupine Európskeho pohára (Eurocup) majú basketbalistky Piešťanských Čajok všetko vo svojich rukách. V stredu 14. decembra o 17.00 h ich čaká na palubovke tureckého Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul duel o priamy postup do play off. Ani prípadná prehra však nemusí znamenať pre slovenského zástupcu koniec v súťaži.

Tím z kúpeľného miesta je momentálne v „céčku“ na druhej priečke, podobne ako Galatasaray, tak aj on má konte 3 víťazstvá a 2 prehry. Základná matematika hovorí jasnou rečou – výhra znamená v stredu istotu postupu z druhého miesta. Ďalšie scenáre tiež prinášajú možné pokračovanie, pretože z dvoch konferencií si miesto v play off vybojujú po 4 najlepšie tímy z tretích miest.

„Tým, že sa hrá o priamy postup, tak to bude ťažký zápas, v ktorom oba tímy chcú vyhrať. Galatasaray nám bude chcieť minimálne oplatiť prehru z našej palubovky. K tomu všetkému ich bude hnať publikum. Je mnoho možností, ako postúpiť. Máme to naštudované a pozeráme sa na to, ale momentálne je to všetko v našich rukách. Máme to dobre rozohrané, naklonené na našu stranu, takže netreba s tým hazardovať. Nebudeme to však nejako prízvukovať, my ideme hrať zápas a po ňom budeme riešiť, čo a ako,“ povedal tréner Piešťan Peter Jankovič. Podobne to vníma aj rozohrávačka Natália Martišková: „Prípadný postup do play off Európskeho pohára FIBA by bol pre všetkých určitým zadosťučinením a odmenou za odvedenú prácu. Pozeráme sa ale len na tento duel a nie na to, čo by sa potom mohlo udiať.“

Čajky minulú stredu zvíťazili v slovenskom súboji nad Banskou Bystricou (81:55) a v Eurocupe si tak stanovili nové maximum v počte víťazstiev (3) v skupinovej fáze. Teraz k tomu môžu pridať historický postup do play off. „Určite vieme, o čo hráme. Na druhej strane, treba si ale uvedomiť aj kvalitu domáceho tímu. Nebudeme si tu maľovať nejaké vzdušné mosty a presviedčať sa, že na Galatasarayi vyhráme. Urobíme všetko, aby sme boli úspešní. Už sme ich zdolali, ale ja si nedovolím tvrdiť, že by sme ich dokázali porážať. Rozhodne nejdeme v porazeneckej nálade, chceme urobiť všetko pre dobrý výsledok. Tréneri a hráčky to vnímajú ako jeden z ďalších zápasov v Eurocupe,“ uviedol kormidelník Piešťan.

Prvá konfrontácia týchto dvoch tímov v skupine dopadla lepšie pre úradujúceho majstra Niké Extraligy žien, pred zaplnenými domácimi tribúnami zdolali Galatasaray o 8 bodov – 71:63. Je tak jasné, že turecký veľkoklub bude chcieť odplatu a ideálne s postupovou pečaťou. „Budú viac koncentrovaní a ešte sú silnejší tým, že pod košom u nás nebola Teaira McCowanová a Azurá Stevensová. Po príchode týchto hráčok sa ich hra trochu zmenila, ale my sa im to budeme snažiť minimálne sťažiť. Treba byť na to pripravení, určite nechcem, aby sme sa vzdali, zabalili to a dopadlo to nejakým fiaskom. Svojim dievčatám verím, že do toho dajú všetko. Tak, ako sme odohrali relatívne dobrý zápas v Gorzówe, tak prečo by sme to nemohli zopakovať na Galatasarayi?,“ myslí si Jankovič.

Piešťanské družstvo vie, čo je v hre a podľa Martiškovej je jasné, ako musia hrať: „Z našej strany bude potrebné hrať v tomto stretnutí kolektívne 40 minút, nevzdávať sa za akéhokoľvek stavu, pretože v tejto súťaži je každý bod dôležitý. Musíme hrať našu hru, tlačiť loptu rýchlo dopredu, pretože z toho môžeme ťažiť. Pod košom majú obrovskú kvalitu, my to potrebujeme využiť v tranzícii.“

Jankovič nabáda najmä k opatrnosti: „Od prvej sekundy musíme byť koncentrovaní a nepúšťať sa s nimi do nejakých streleckých pretekov, aby sme to potom nemuseli doháňať a rozdiel bol hrozivý. Treba hrať náš basketbal, koncentrovane a s energiou.“

Stretnutie Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul – Piešťanské Čajky začína v stredu 14. decembra o 17.00 h, sledovať ho môžete prostredníctvom štatistického prenosu alebo video prenosu.

  1. kolo Európskeho pohára – C-skupina:

streda 14. decembra o 17.00 h: Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul – Piešťanské Čajky

štvrtok 15. decembra o 18.00 h: InvestInTheWest Enea Gorzów – Slávia Banská Bystrica

Tabuľka C-skupiny:

  1. Gorzów 5 4 1 371:315 9 – už istý postup do play off
  2. PIEŠŤANY 5 3 2 361:310 8
  3. Galatasaray 5 3 2 377:337 8
  4. B. Bystrica 5 0 5 280:427 5

Foto: Lukáš Droppan