Prehra s Galatasarayom, ale Piešťany sú v play off Eurocupu!

dec 14, 2022 | SPRAVY | 0 comments

Basketbalistkám Piešťanských Čajok nevyšlo záverečné vystúpenie v C-skupine Európskeho pohára (Eurocup), v priamom súboji o druhé miesto prehrali na palubovke tureckého Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul 55:79. V skupine obsadil slovenský zástupca tretie miesto, s bilanciou troch výhier a troch prehier. Priaznivé skóre napokon už v stredu večer rozhodlo o tom, že slovenský majster postupuje premiérovo do play off Eurocupu!  

Postupový duel o druhé miesto v C-skupine nebol v úvode nejakým bodovým festivalom z oboch strán. V 3. minúte napríklad svietilo na tabuli skóre 2:2, ale postupom času tempo gradovalo. Lepšie tento scenár vyhovoval Piešťanom, od dobrej defenzívy a zodpovedného doskakovania, sa odrazil k efektivite v útoku, kde sa mohol oprieť najmä o produkciu Božice Mujovičovej. Čiernohorská rozohrávačka pomáhala k udržiavaniu vedenia, ale Galatasaray začal čoraz viac a úspešne tlačiť. Ukázalo sa to v koncovke prvej časti, keď otočil na 16:14 zo svojho pohľadu. Druhá štvrtina nezačala vôbec ideálne, Piešťany inkasovali 6 bodov v rade a takmer 4 minúty sa nedokázali strelecky presadiť. Galatasaray zatiaľ odskočil na dvojciferný rozdiel, ale následne prišlo zlepšenie na oboch stranách palubovky. To sa premietlo najmä v koncovke, keď sa slovenskému zástupcovi podarilo stiahnuť na polčasových 26:31.

Piešťany to po prestávke nezabalili z pohľadu boja o postup, ale Galatasaray mal totožné plány. V tretej štvrtine nepripúšťali Turci žiadne ďalšie zaváhanie a keď nadobudli dvojciferný náskok, tak si ho v ďalšom priebehu bezpečne strážili a navyšovali ho. Povestný rozhodujúci úder prišiel súčasne s klaksónom na záver tretej štvrtiny, domáca Pulverová upravovala na 57:38. V záverečnej štvrtine tak mali Čajky jediný cieľ – čo najvýraznejšie okresať manko na Galatasaray. Chvíľami sa to darilo, ale prehre sa už zabrániť nepodarilo. Turecký tím zvládol postupovú bitku bez výraznejších problémov, Piešťanom stačil aj tento výsledok na postup.

Európsky pohár – C-skupina:

Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul – Piešťanské Čajky 79:55 (6:14, 15:12, 26:12, 22:17)

Najviac bodov – Galatasaray: Stevensová 25, McGowanová 20, Yildizhanová 13

Piešťany: Mujovičová 17, Andělová 14, Jurčenková 9, Jamesová 7, Mandičová 5 (Rusiňáková 3, Martišková, Moravčíková a Taušová 0)

TH: 13/9 – 10/6, Fauly: 12 – 20, Trojky: 4 – 5, Rozhodovali: Ferevski (Sev. Mac.), Dragojevičová (Č. Hora), Stasiev (Mol.)

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Piešťan: „V prvom rade by som rozmenil zápas na dva polčasy. V prvom polčase sme skvelo dodržiavali to, na čom sme sa dohodli a hlavne, mali sme ešte energiu, ktorá nám veľmi pomohla. Som veľmi rád za prvý polčas, že sme ho udržali na relatívne hrateľných 5 bodoch. To bol dobrý východiskový bod do druhého polčasu, aby nám súper neuletel. V druhom polčase sa už ukázala kvalita, tých 20 – 25 bodov je asi reálny obraz a rozdiel týchto dvoch tímov. Proti takejto výškovej a váhovej prevahe pod košom sa nedá bojovať 40 minút. Aj tak si dievčatá zaslúžia odo mňa pochvalu za to, ako bojovali. Bolo vidieť, že s pribúdajúcimi minútami nám odchádzali sily a začali sa kopiť chyby v útoku a v obrane. Nezabalili to, hrali dievčatá do konca. Prehrali sme o 24 bodov, čo je nie také hrozivé. Dúfame a veríme, že nám to bude stačiť, ale zatiaľ to vyzerá, že to bude stačiť na postup z tretieho miesta.”

Tabuľka C-skupiny:

  1. Galatasaray 6 4 2 456:392 10 – postup do play off
  2. Gorzów 5 4 1 371:315 9 – postup do play off
  3. Piešťany 6 3 3 416:389 9 – postup do play off
  4. B. Bystrica 5 0 5 280:427 5

Foto: Fiba.basketball