„Pumy“ o prvý, Čajky o druhý Slovenský pohár. Finále sľubuje atraktívnu bitku

jan 22, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Vo finálovom stretnutí Slovenského pohára v nedeľu 22. januára o 16.00 h si zahrajú Piešťanské Čajky po splnení semifinálovej misie proti YOUNG ANGELS Košice. Domáci tím má šancu získať víťaznú trofej po 6 rokoch. Súperom bude prekvapujúco, ale zaslúžene Slávia Banská Bystrica, ktorá je vo finále po 20 rokoch po výhre nad MBK Ružomberok.

Diplomat aréna uvidí v atraktívnej bitke družstvá s historicky najvyšším počtom neúspešných finálových účastí v Slovenskom pohári. Pre zaujímavosť, v prípade Čajok to je aktuálne 7 prehier (posledná datuje k roku 2022), Banská Bystrica ich má na konte 4 (naposledy bola vo finále v roku 2003). „Pumy“ zatiaľ túto trofej nezískali nikdy do svojej moci, ale jednoznačný triumf nad obhajcom trofeje z Ružomberka (76:48) vzbudzuje rešpekt a nádej, že by to zrovna tento rok chceli zlomiť.

„Minimálne zo psychologického hľadiska si myslím, že to pre nás znamená veľa. Už sme nad Ružomberok nevyhrali raz a nebolo to len o šťastí, ale uspeli sme jednoznačným rozdielom. Potvrdili sme to, že môžeme byť spokojní,“ vravela po výhre trénerka Slávie Zuzana Žirková.

Pre Piešťany to nie je žiadna veľká neznáma, s Banskou Bystricou sa stretávala v Eurocupe, ale od ich poslednej vzájomnej konfrontácie 7. decembra (81:55), sa toho v družstve súpera udialo veľa. V tíme skončili všetky legionárky (Jacaira Allenová, Jovana Mandičová a Milica Deurová), na ich miesto prišlo trio Lindsey Pulliamová, Ruth Sherrillová a Ceejay Nofuenteová.

„Ich celkový štýl sa zmenil príchodom troch zahraničných hráčok, energia je úplne iná, ako bola predtým. Musíme si na to dávať pozor. Videli sme zápas, takže dievčatá majú v hlavách, ako vyzerajú, hrajú a treba sa na to pripraviť. My si budeme hrať svoj basketbal. Družstvo je úplne iné, prešlo sa na úplne odlišnú filozofiu. Nechcel by som nejako komentovať predchádzajúce zápasy, takže uvidíme, ako to dopadne,“ prezradil pred finále Slovenského pohára kouč Čajok Peter Jankovič.

Oba tímy vedia, čo je v hre – prvá trofej sezóny 2022/2023. Piešťany zároveň hrajú o to, aby na domácej scéne predĺžili víťaznú sériu, ktorá so sobotou aktuálne číta 15 zápasov. Ako na domáci tím je na nich prirodzene z tohto pohľadu väčší tlak a očakávania, Banská Bystrica nemá v tomto ohľade čo stratiť. Slovenský pohár by mohla získať premiérovo, zatiaľ čo pre Čajky by to bolo druhýkrát, kedy by túto trofej mali vo svojej zbierke.

„Jednoznačne tu bude výborná atmosféra. Vieme, že sa tu hrá ťažko. Prostredie tu je prajné. My zabojujeme o každý jeden bod. Verím, že to bude pekný zápas pre divákov. My chceme pokračovať v tom, čo sme začali a aký bude výsledok, taký bude. Dúfam, že potešíme divákov,“ dodala pred finále Žirková.

Hrá sa finále, hrá sa o trofej, preto vás potrebujeme! Poďte spoločnými silami zaplniť miesta v Diplomat aréne a pomôcť Piešťanským Čajkám k vytúženej výhre a prvej trofeje v aktuálnom ročníku. Finálový duel so Sláviou Banská Bystrica začína o 16.00 h, vstupné na toto stretnutie je 5€. O 13.30 h je na programe súboj o 3. miesto medzi MBK Ružomberok a YOUNG ANGELS Košice.

Foto: Ladislav Duračka

  • Facebook