Jankoviča proti Slávii potešil vstup do zápasu, Andělová: Zabezpečenie 1. miesta je skvelý úspech

feb 5, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Súboj prvého s druhým, respektíve repríza finále Slovenského pohára, také prívlastky mal zápas Banskej Bystrice s Piešťanmi. Čajky sa evidentne poučili z duelu proti Ružomberku a proti Slávii ukázali hlavne to, prečo na domácej scéne ešte neprehrali. Odmenou bola výhra 88:65 a zabezpečenie prvenstva po základnej časti Niké EXZ.

Piešťany položili základ úspechu už v prvej štvrtine, keď oproti predošlým týždňom a stretnutiam, nemuseli otáčať duel na svoju stranu. Ukázalo sa to už v 5. minúte, na tabuli svietil z ich pohľadu stav 12:2. A v tomto duchu pokračovali aj v ďalších minútach. „Určite som veľmi rád za to, ako sme vstúpili do zápasu. Bolo vidieť, že baby sú úplne inak koncentrované ako tomu bolo v poslednom domácom zápase. Počas týždňa sa udiali nejaké veci, niečo sme si museli vydiskutovať a zdá sa, že to padlo na úrodnú pôdu. Opäť to bol ten tím, ktorý ukazoval svoju kvalitu a potenciál na začiatku sezóny. Veľmi dobrý a koncentrovaný vstup, minimum chýb v obrane a veľmi rozumný útok. Dá sa povedať, že tam sa naštartoval náš veľmi dobrý výkon a celý zápas,“ uviedol tréner Peter Jankovič.

Už po prvej štvrtine vyhrávali jeho hráčky o 12 bodov (24:12) a podobne dobrý nástup sa zopakoval aj do druhej 10-minútovky, konkrétne to bol úsek 13:2. Po ňom získali Čajky ešte pevnejšiu pôdu pod nohami a bez väčších starostí mohli eliminovať nápory Slávie. „Vychádzalo to z koncentrácie, plnili sme to, čo sme chceli v obrane a dodržiavali sme naše pravidlá. Snažili sme sa hrať čo najrýchlejšie dopredu, čo nám vyhovuje a zdobí nás celú sezónu. Dokázali sme si podržať veci, ktoré sme chceli. V prvom polčase nás trápil obranný doskok, Banská Bystrica dokázala urobiť až 13 útočných doskokov, čo je dosť na celý zápas, nie to na jeden polčas. Po polčase sme to zmenili a bolo to vidieť,“ myslí si Jankovič.

Zisk dvojciferného vedenia sa ukázal ako jeden z kľúčových faktorov sobotňajšej konfrontácie pod Štiavničkami. Súpera dokázali nútiť k ťažkým zakončeniam a preto streľba „púm“ nebola príliš oslnivá. „Určite to považujem za jeden z ťažších a náročnejších zápasov sezóny. Rozhodcovia púšťali veľmi tvrdú hru a to sa odrazilo na tom, ako stretnutie vyzeralo – mnoho faulov a na oboch stranách pracovali emócie. Som rada za to, ako nám vyšiel úvod. Potom sme im dovolili mnoho útočných doskokov a tým dostávali ďalšie šance, našťastie ich nepremieňali tak, ako by mohli, čiže sme si udržiavali dostatočný náskok. Snažili sme sa byť konzistentní v obrane a behať rýchlo dopredu,“ načrtla priebeh duelu 16-bodová Gabriela Andělová.

Po polčasovej prestávke sa Banská Bystrica viackrát nadýchla k bodovému náporu, ale ani v jednom prípade z toho nebola výraznejšia dramatizácia zápasu. Piešťany už mali dianie na palubovke pod kontrolou, čo potvrdzuje aj samotný tréner: „Dá sa povedať, že sme si to kontrolovali, aj keď tam boli úseky, keď sme hrali dobre, potom sme opadli a Bystrica sa chytila. Teší ma, že sme stále udržiavali rozdiel. Ukázali sme určitú kvalitu a potenciál, keď sme odskočili na 20 bodov. V tomto smere veľká spokojnosť. Dievčatá zostali koncentrované aj napriek chybám, keďže sme vedeli, kde nastali, tak sme sa ich snažili napraviť. Síce sme stratili zopár lôpt, ale vôbec ma to v tomto smere nemrzí, lebo si myslím, že toto je správna cesta, na ktorej chceme pracovať a mať to ešte viac pod kontrolou.“

Výsledkom tak bolo nielen víťazstvo v šlágri nadstavbovej skupiny o 1. – 4. miesto, ale najmä definitíva toho, že Piešťanské Čajky sú tohtosezónnym víťazom základnej časti Niké EXZ. „Vedeli sme, o čo hráme, že si týmto víťazstvom vieme zabezpečiť prvenstvo a nasadenie do play off z prvého miesta. Ja by som chcel veľmi pekne poďakovať dievčatám za to, že takto k tomu pristúpili nielen teraz, ale aj počas celej sezóny k zápasom. Prvé miesto sme si dokázali uhájiť aj v ťažkých zápasoch. Presne pre toto to celú sezónu robíme, aby sme na konci mohli využiť domáce prostredie a hrať rozhodujúce zápasy pred našimi fanúšikmi, pri ktorých vieme, že nám veľmi pomôžu, prídu a budú nás podporovať. Výhoda prvého miesta je z tohto pohľadu pre nás veľmi dôležitá. Máme z toho veľkú radosť,“ vyhlásil Jankovič.

Zároveň pokračuje aj neporaziteľnosť jeho hráčok na domácej scéne, aktuálne číta spolu so Slovenským pohárom už 19 zápasov. „Zabezpečenie 1. miesta do play of je určite skvelý úspech, ako aj doterajšia neporaziteľnosť v slovenskej lige. Nesmieme však poľaviť, musíme byť stále plne koncentrované na pokračovanie v súťaži,“ dodala na záver Andělová.

Niké EXZ teraz čaká reprezentačná prestávka, najbližší duel Čajok je na programe 18. februára, kedy sa predstavia na palubovke Šamorína.

Foto: Lukáš Droppan