Zaplnená Diplomat aréna videla výhru Sloveniek, Suja: Veríme, že v nedeľu ich príde ešte viac

feb 10, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Basketbalistkám Slovenska všetko vyšlo tak, ako si približne pred kvalifikačným duelom o postup na majstrovstvá Európy 2023 proti Švajčiarsku načrtli. Po pomalšom rozbehu ukázali svoju kvalitu a po víťazstve 78:50 zvládli úvodný krok na ceste za ziskom prípadnej postupovej miestenky z druhého miesto v H-skupine. K tomu ich naviac hnala zaplnená piešťanská Diplomat aréna.

Slovenky sa predstavili pred domácim publikom naposledy v novembri 2021, aj teraz ich hnala za úspechom početná fanúšikovská základňa na tribúnach. „Treba poďakovať fanúšikom, zaslúžia si to. Bola tu naozaj atmosféra, každý kto prišiel, nielen z Piešťan, si zaslúži naše poďakovanie. Veríme, že v nedeľu ich príde ešte viac,“ prezradil na úvod reprezentačný tréner Juraj Suja.

Jeho hráčky sa do zápasu rozbiehali pomalšie, Švajčiarsku umožnili v prvom polčase odskočiť 11-bodovou šnúrou a po väčšinu času museli sťahovať manko. Podobne to vyzeralo aj v prvej vzájomnej konfrontácii s týmto súperom. „Nezopakoval sa úplne scenár z prvého vzájomného zápasu, vtedy mala úžasný individuálny výkon Evita Herminjardová. V tomto stretnutí nás trápil doskok Švajčiarska, ktorý ich držal v hre. To bol rozdiel a hlavný element ich hry, ktorý vychádzal,“ myslí si kouč Sloveniek.

Rozhodujúce okamihy z pohľadu konečného výsledku stretnutia sa udiali na konci prvého a na začiatku druhého polčasu. Slovenské basketbalistky v tomto hernom úseku zaznamenali 20-bodovú šnúru, ktorou úplne odstavili akýkoľvek nápor zo švajčiarskej strany. „Zlepšili sme doskok, urobili sme nejaké zmeny v obrane, tým pádom sa nám podarilo niekoľko útokov po sebe ich zastaviť. Išli sme z toho do protiútoku a našu útočnú fázu sme zrýchlili. Mali sme bodov z prechodovej fázy v prvých 6-7 sekundách, čo je veľmi dobré, pretože súpera to zrážalo a nás to nakoplo,“ uviedol Suja.

Druhý polčas bol už pod kontrolou domáceho tímu, bez väčších problémov si postrážil cestu za tretím úspechom v H-skupine a zároveň udržaním nádejí na postup na tohtoročný európsky šampionát v Slovinsku a Izraelu. „Každá krajina vie v Európe hrať basketbal na vysokej úrovni. Na Švajčiarsku sme videli, že je také dravé a kontaktné. Na začiatku nám to trochu ušlo, potom sme to ale vedeli skorigovať a mohli sme sa koncentrovať len na našu hru. Treba hrať od prvej minúty, pretože sa bude počítať každý bod. Každá jedna hráčka, ktorá nastúpi na palubovku, tak musí byť pripravená urobiť maximum,“ povedala autorka 10 bodov Terézia Páleníková.

Pozitívnou správou bolo nielen hladké víťazstvo nad Švajčiarskom, ale aj úspešný a najmä bodový debut tria nových tvári v „ostrom“ reprezentačnom zápase. Stella Tarkovičová sa prezentovala 5 bodmi, Soňa Svetlíková zaznamenala 4 body a Viktória Havranová zakončila svoj debut s 3 bodmi na konte. K tomu všetkému sa podarilo kontrolovať minutáž kľúčových hráčok. „Potešilo ma to. Tento večer vyšiel tak, ako mal po každej stránke. Dobré minúty, každý skóroval, každý si zahral a verím, že aj baby sú spokojné. Ako sme si pred zápasom povedali, aby sme hrali tak, že po stretnutí si môžeme povedať, že to bolo dobré. Ja hovorím, že to dobré bolo,“ vyhlásil tréner Slovenska.

Prvý domáci krok sa nášmu výberu podarilo zvládnuť, do stretnutia s Luxemburskom (nedeľa 12. februára o 19.00 h) môžu ísť o čosi pokojnejšie a s pocitom, že stále to majú hlavne vo svojich rukách. Svojho najbližšieho súpera potrebujú zdolať, ideálne čo najvyšším bodovým rozdielom. „Už aj pred týmto zápasom sme mali pohodu, dievčatá dobré trénovali a bola tu fajn atmosféra celkovo. Trochu bola nervozita, pretože niektoré dievčatá mali mať väčšiu zodpovednosť, ale zvládli to. V nedeľu to bude ťažký zápas, pretože pôjde o posledný krok a Luxembursko má vyššiu kvalitu ako Švajčiarsko,“ uzatvoril pozápasové hodnotenie Suja.

Vstupenky na zápas s Luxemburskom sú už teraz v predaji prostredníctvom siete Ticketportal.sk.

Foto: Lukáš Droppan