Proti Luxembursku o postup na ME, Páleníková: Chceme vyhrať a čo najvyšším rozdielom

feb 11, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Slovenská ženská basketbalová reprezentácia má pred sebou záverečný duel kvalifikačnej H-skupiny o postup na tohtoročné majstrovstvá Európy v Slovinsku a Izraeli. V piešťanskej Diplomat aréne privítajú v nedeľu 12. februára o 19.00 h Luxembursko. Tím trénera Juraja Suju potrebuje v tomto stretnutí uspieť, ideálne čo najvyšším bodovým rozdielom, aby si z druhého miesta zabezpečil 13. účasť na záverečnom turnaji.

Situácia sa po štvrtkových zápasoch pre slovenský výber celkom vyjasnila. V úvodnom stretnutí v rámci februárového asociačného termínu splnil proti Švajčiarsku rolu favorita (78:50) a aj naďalej zostal v hre o postup. Do karát im zahral aj ostatné výsledky, ktoré priblížili našu reprezentáciu k želanému splneniu cieľa – postupu na európsky šampionát.

„V nedeľu to bude ťažký zápas, pretože pôjde o posledný krok a Luxembursko má vyššiu kvalitu ako Švajčiarsko. O Luxembursku viem to, čo doteraz. Hrá nepríjemný basketbal. Majú fyzickú silu pod košom, dobre strieľajú za tri body, sú aktívne, čiže to bude nepríjemný súper,“ vyjadril sa tréner Slovenska Juraj Suja o najbližšom súperovi jeho výberu.

Slovenky sa momentálne nachádzajú v tabuľke H-skupiny na druhej priečke s bilanciou troch výhier a dvoch prehier, Luxembursko ich už preskočiť nemôže. Pri aktuálnom postavení, keď je na poslednom mieste Švajčiarsko a výsledky s ním sa nepočítajú do tabuľky tímov na druhých miestach, tak majú naše basketbalistky skóre -4 z ostatných zápasov. Pohľad na vývoj v ostatných skupinách je z tohto pohľadu pre Slovensko priaznivý, aj tak platí, že je potrebné vyhrať a ideálne čo najvyšším rozdielom.

„Luxemburčanky hrali podobne ako Švajčiarsko, rýchly basketbal. Keď boli voľné, tak strieľali z každej pozície, neváhali a padalo im to. To ich držalo proti nám. Myslím si, že vtedy sme im na to dali priestor. Keď sme si ale začali hrať svoju hru, tak to bolo oveľa jednoduchšie. Nemôžeme sa podriadiť hre a tempu súpera, tak to bude pre nás oveľa jednoduchšie. Musíme si nastaviť hlavy tak, že ideme vyhrať a čo najvyšším rozdielom,“ prezradila krídelníčka Terézia Páleníková.

S Luxemburskom hrali naše reprezentantky v novembri 2022, vtedy uspeli na palubovke súpera celkom jednoznačne – 77:57, podobne však ako aj vo štvrtok proti Švajčiarsku, tak mali pomalší rozbeh. To môže byť jeden z kľúčových faktorov druhého vzájomného duelu v H-skupine. „Určite bude potrebné si dávať pozor na Etuteovú, tá nám robila problémy v zápase na ich palubovke. Prekvapia asi alternatívnou zónovou obranou, respektíve niečím takým, takže musíme byť pripravení na všetko,“ uviedol Suja.

S veľkou pravdepodobnosťou sa víťazná dvanástka nebude meniť, na tribúne tak asi zostane Ema Rodáková a Lucia Hadačová. Postup na majstrovstvá Európy (15. – 25. júna) si zabezpečia víťazi skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest. Túto zostavu dopĺňajú ešte organizátori podujatia, Slovinsko a Izrael. Stretnutie Slovenska s Luxemburskom (nedeľa 12. februára, 19.00 h) odvysiela v priamom prenose športová televízia JOJ Šport. Vstupenky na zápas s Luxemburskom sú už teraz v predaji prostredníctvom siete Ticketportal.sk.

Širšia nominácia Slovenska na zápas kvalifikácie ME 2023 proti a Luxembursku (12. februára):

hráčky: Alexandra Buknová, Lucia Hadačová, Viktória Havranová, Soňa Svetlíková (všetky MBK Ružomberok), Ema Rodáková (YOUNG ANGELS Košice), Ivana Jakubcová (Union Féminine Angers/Fr.), Natália Martišková, Alica Moravčíková (obe Piešťanské Čajky), Miroslava Mištinová (Zaglebie Sosnowiec/Poľ.), Sabína Oroszová (UNI Győr/Maď.), Terézia Páleníková (CDB Clarinos Tenerife/Šp.), Veronika Remenárová (Rutronik Stars Keltern/Nem.), Radka Stašová (Al-Qázeres Extremadura/Šp.), Stella Tarkovičová (GiroLive Panthers Osnabrück/Nem.)

realizačný tím: Juraj Suja – hlavný tréner, Peter Jankovič a Miloslav Michálik – asistent trénera, Tomáš Horký – manažér tímu, Ján Meszároš – lekár, Michael Bujňák – fyzioterapeut, Erika Šerfőzőová, a Marián Vlkovič – maséri

Tabuľka H-skupiny:

  1. Taliansko 5 5 0 419:254 10 – istý postup na ME
  2. Slovensko 5 3 2 346:307 8
  3. Luxembursko 5 1 4 291:369 6
  4. Švajčiarsko 5 1 4 230:356 6

Zostávajúci program H-skupiny kvalifikácie ME 2023 žien:

nedeľa 12. februára:

17.00 h: Švajčiarsko – Taliansko

19.00 h: Slovensko – Luxembursko

Foto: Lukáš Droppan