Čajky v Ružomberku uspeli

feb 25, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky sa blížila k perfektnej základnej časti, v predposlednom kole nadstavbovej časti o 1. – 4. miesto zvíťazili na palubovke MBK Ružomberok 79:59.

Piešťany rozohrali zápas v Ružomberkom vo veľkom štýle, v prvom rade predvádzali kvalitnú defenzívu a poradili si aj s rýchlym tempom súpera. Už v piatej minúte viedli 12:2, keď si rovnomerne rozložili body všetky hráčky základnej zostavy. Neskôr začali kontrolovať hru a svoj náskok, keď sa bez väčších starostí vysporiadali s agresívnejšou a nátlakovou hrou „Ruže“. Skvelá koncovka a dominancia na palubovke sa odzrkadlila aj na skóre, Martišková uzatvorila úspešnou trojkou takmer s klaksónom na 29:11 z pohľadu Čajok po prvej štvrtine. Tá istá hráčka upravovala hneď v úvode druhej časti na 31:11 a celkovo bola z lavičky x-faktorom. V tejto štvrtine to bolo také ofenzívne ako v úvode, ale Piešťany mali dianie pod kontrolou a Ružomberok nepustili k žiadnemu výraznejšiemu bodovému úseku. K tomu skórovali všetky hráčky, ktoré zasiahli do zápasu a po prvom polčase viedli Piešťany 44:25.

Po prestávke sa opäť začalo z oboch strán trochu pomalšie, ale zato sa pritvrdilo. Ružomberok sa dostal trochu do tempa, ale Piešťany rýchlo na to odpovedali. Hráčky z kúpeľného mesta navyšovali vedenia, v poslednej minúte prekonala Andělová 30-bodovú hranicu v tomto smere. Posledné slovo mal v tretej štvrtine domáci Ružomberok, keď upravoval na 35:64. Začiatok poslednej 10-minútovky ale nebol rozhodne podľa predstáv trénera Petra Jankoviča, jeho hráčky totiž poľavili v hre a najmä na doskoku. Po úseku 0:9 si teda veľmi rýchlo zobral oddychový čas. Mierne upokojenie domáceho tlaku prišlo po trojke Moravčíkovej a dvojke Andělovej. Následne si už Piešťany s prehľadom kontrolovali pridanie ďalšej výhry do tabuľky a udržanie stopercentnej bilancie na domácej scéne.

Niké EXZ – o 1. – 4. miesto – 5. kolo:

MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky 59:79 (11:29, 14:15, 10:20, 24:15)

Ružomberok: Svetlíková 15, Andělová 10, Hadačová 9, Buknová 8, Havranová 4 (Jarošová 6, Urbanová 4, Dovčíková 3, Uramová 0)

Čajky: Andělová 20, Mandičová a Mujovičová po 10, Jurčenková 9, Jamesová 3 (Martišková 15, Moravčíková 7, Kraislová a Rusiňáková po 2, Taušová 1, Valová 0)

TH: 15/10 – 26/17, Fauly: 23 – 20, Trojky: 5 – 6, Rozhodovali: Karniš, Fanfara, Karnay

Povedali po zápase (zdroj: mbkruzomberok.sk):

Juraj Suja, Ružomberok: “Veľmi ďakujem všetkým divákom, ktorí prišli, hlavne však fanklubu Concordia 1906. Hoci sú vždy výborní, dnes sa vypli k excelentnému výkonu, ktorý som dlho nevidel. Ani sme si nezaslúžili takú podporu od nich. Výsledok je pre nás ešte lichotivý. Rozdiel v kvalite medzi nami v tejto sezóne je naozaj, reálne, na úrovni 20-25 bodov. Nie som spokojný. Zväčša pochválim hráčky, aj keď prehráme, ale dnes nie. Neprišli sme na zápas. Prehrali sme ho v prvej štvrtine. A to ma mrzí najviac, že sme nedopriali úžasným ľuďom, ktorým sa chcem poďakovať, trošku adrenalínu z vyrovnanejšieho zápasu. Akoby sme boli od začiatku zmierení s prehrou, a s tým nie som stotožnený. Mrzí ma to. Piešťany sú tento rok v lige dominantné, vytvorili si komfortný náskok. Verím, že sa budeme zlepšovať, len mi je ľúto, že nám chýbalo srdiečko, boli sme bez energie, chcenia. Neviem prečo.”

Peter Jankovič, Piešťany: “Gratulujem mojim dievčatám. Chcem sa poďakovať fanklubu Concordia 1906 za skutočne úžasnú atmosféru, o ktorú sa dnes postarali. Áno, sme spokojní, vyhrali sme o 20 bodov, celý zápas sme mali pod kontrolou. Som rád, že aj mladé hráčky dostali minutáž, konečne si vyskúšali, aké to je hrať proti agresivite, preto aj tak vyzeral záver zápasu. Na takýchto dueloch, keď robia chyby, sa najviac učia. Mali sme nahraté, relatívne sme si to mohli dovoliť.”

Foto: Ladislav Duračka