Čajky so silným a víťazným záverom nadstavby, Rusiňáková: Každá mala svoj úsek

mar 5, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Slávia Banská Bystrica je najčastejším súperom Piešťanských Čajok v sezóne 2022/2023, v sobotu večer to bol už 7. vzájomný duel v aktuálnom ročníku. Úradujúci majster ukázal pred svojimi fanúšikmi svoju silu, „pumám“ pripravil na záver nadstavby najvyššiu prehru v sezóne.

Piešťany a Banská Bystrica sa stretli na rôznych fórach, okrem Niké EXZ narazili na seba aj v Eurocupe a vo finále Slovenského pohára, takže nejaké taktické prekvapenie už nebolo hlavnou témou dňa. Čajky v podstate okrem úvodu, keď prehrávali 0:4, dokráčali k víťazstvu systémom štart-cieľ. 5 hráčok nastrieľalo dvojciferný počet bodov a výsledkom bol jednoznačný triumf o 44 bodov. „Každá asi mala svoj úsek vtedy, keď sme to najviac potrebovali. Vedeli sme sa nájsť, vedeli sme si prihrať, to je veľmi dôležité. Tak to aj trénujeme a som rada, že sme to takto využili,“ uviedla s 19 bodmi najlepšia strelkyňa zápasu Dominika Rusiňáková.

Už v prvom polčase sa každá hráčka Piešťan, ktorá zasiahla do zápasu, podieľala bodovo na navyšovaní náskoku. Priestor dostali napokon všetky hráčky na súpiske, čo videl po zápase pozitívne aj tréner Peter Jankovič: „Určite ma to potešilo. Ja som veľmi rád za každú jednu z tímu. Napríklad aj za Natašu Taušovú, ktorá ukázala oveľa lepší výkon ako naposledy v Ružomberku. Som rád aj za Sisu Kraislovú, ktorá nám pomohla. Všetky baby si zahrali, je to plus v takomto ťažkom zápase, najmä pre mladé hráčky. Nesmierne ma teší, že sme pôsobili ako silný kolektív, ktorý ťahal za jeden povraz a na konci prišiel výsledok.“

Kým v prvom polčase to bol ešte zo strany Slávie silný odpor, tak druhý polčas bol jednoznačne v réžii domácich basketbalistiek. Výsledkom bola pre Banskú Bystricu nielen najvyššia prehra z doterajších vzájomných zápasov, ale aj najvyššia porážka v rámci Niké EXZ v tejto sezóne. „Ťažko sa mi hodnotí takýto zápas, keď prehráte o viac ako 40 bodov. Tak, ako sme sa prezentovali v druhom polčase, sa určite nechceme. Nedá sa na nič vyhovárať. Piešťanské Čajky sú kvalitné družstvo, nejakú dobu už sú spolu, majú určitý systém, ktorý baby dodržiavajú. Nie náhodou zdolali Galatasaray Istanbul, to sa každý deň nedeje,“ vravela čerstvá posila „púm“ Žofia Hruščáková.

Piešťany mali dominantný záver, najmä záverečná štvrtina vyznela jednoznačne v ich prospech – 31:6. Šéfa lavičky Čajok potešilo, že sa oproti predošlým zápasom v nadstavbe podarilo gradovať výkon a zostať naplno v zápasovom nasadení. „Som rád, že sme to nezabalili a neprestali sme hrať. Konečne sme prelomili to, že sme sa neuspokojili s vedením, ale išli sme stále. Dievčatám som hovoril, že chceme 40 minút, aby to malo nejakú výpovednú hodnotu a nezopakovalo sa to, čo v poslednom zápase, že prehráme posledné minúty o 10 bodov. Víťazstvo je síce fajn, ale potom to skresľuje celý dojem zo zápasu. Ja toto veľmi nemusím, preto som rád, že sme teraz ťahali do konca,“ uviedol Jankovič.

Čajky tak zakončili víťazstvom historicky najlepšiu základnú a nadstavbovú časť. Bilancia 20 výhier a 0 prehier je niečo, čomu sa budeme ešte samostatne venovať. Triumf nad Banskou Bystricou je z pohľadu motivácie správnym impulzom pred blížiacim sa Federálnym pohárom. „Je to úžasný pocit, ale na druhej strane, je to mentálne ťažké zvládnuť to, pretože každý od nás očakáva, že sme hlavný favorit. Niekedy je to náročne obhájiť, preto mentálna príprava bude dôležitá,“ dodala Rusiňáková.

Foto: Ladislav Duračka