20 výhier, 0 prehier. Piešťanské Čajky opäť raz prepisovali svoju históriu

mar 6, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Klubová história Piešťanských Čajok už činí viacero úspechov, či víťazných trofejí, ale ešte ani raz sa nestalo, aby tím z kúpeľného mesta zakončil základnú a nadstavbovú časť bez jedinej prehry. Bilancia 20 výhier a žiadna prehra hovorí jasnou rečou. Zároveň sa po 7 rokoch podarilo niekomu v Niké EXZ v kompletnej sezóne udržať stopercentnú bilanciu pred play off. Najmä na túto tému sme sa rozprávali s trénerom Petrom Jankovičom a z hráčskeho kolektívu s Annou Jurčenkovou.

Pri pohľade do historických tabuliek, sa naposledy tento počin podaril v sezóne 2015/2016 vtedajšiemu suverénovi na slovenskej scéne – GOOD ANGELS Košice, ktorý zakončil základnú časť s 28 výhrami. Zaujímavosťou je, že vtedy bola súčasťou tímu Anna Jurčenková a teraz je tak opäť súčasťou písania histórie, len v inom klube. MBK Ružomberok mal v sezóne 2019/2020 tiež nakročené k tejto méte, pre pandémiu koronavírusu bol ročník predčasne ukončený. V tom čase mali bilanciu 19/0.

„Teším sa z toho, na začiatku to nik nepredpokladal. Čím bola základná časť ďalej a ďalej, tak sme už aj my na to mysleli. Som rada z toho, že to berieme zodpovedne a od začiatku sa snažíme makať. Teší ma, že to tak vyšlo. Je to zodpovednosť. Ľudia si možno myslia, že je to úplne ľahké, tak si to mysleli aj v Košiciach, že vyhrávame tituly a je to jednoduché. Nie je to tak. Musíme byť pokorní, tešíme sa z toho, ale každý zápas sa začína od nuly. Vieme, že musíme ísť naplno a nič nepodceniť, pretože súperi majú svoju silu,“ zhodnotila pivotka Piešťan neporaziteľnosť tímu na domácej scéne.

Od zisku prvého majstrovského titulu Čajok sa klubu pravidelne darí prepisovať svoju históriu a stanovovať si nové míľniky. V Európskom pohári (Eurocup) sa podarilo prvýkrát prejsť cez skupinovú fázu, teraz je z toho najlepšia základná časť od vzniku klubu. „Teší ma to. Mne sa to nepodarilo ani s Košicami, kedy som 1 zápas prehral. Mám z toho veľkú radosť.  Ďakujem dievčatám za to, ako k tomu celú sezónu pristupujú. Môžem povedať, že v každom zápase sme išli naplno. Nemali sme stretnutie, v ktorom by sme nejako špekulovali, či to bol súper z hornej štvorky alebo dolnej štvorky. Stále sme chceli hrať náš basketbal, išli sme od zápasu k zápasu. Veľká vďaka dievčatám za to, ako bojovali. Pre mňa je to radosť, že môžem viesť takýto tím. Samozrejme, ambície nášho družstva oproti zvyšku ligy sú trochu iné, ale na to sa nedívame, pozeráme sa sami na seba,“ uviedol tréner Čajok.

  • Facebook

Ako sa hovorí, posledný krok býva najťažší, ale jeho hráčky ho zvládli bez výraznejších ťažkostí. Pred televíznymi kamerami uštedrili Slávii Banská Bystrica najvyššiu prehru v sezóne (93:49). V zápase, v ktorom už bolo jasné, kto sa na akom mieste v nadstavbovej skupine o 1. – 4. miesto umiestni, sa tak len ukázala aktuálna sila úradujúceho šampióna a jeho motivácia.

„Motivácia tam je stále. Minimálne teraz bola taká, že keď sa dá všetko vyhrať, tak poďme do toho. Ja, osobne, to mám v sebe, že chcem vyhrať. Aj keď pracujeme na tréningoch, tak stále má človek v sebe, že nepoľaví. Myslím si, že všetky dievčatá to majú tak. Od začiatku do toho dávame energiu, sme rozhodnuté, že ideme naplno a dáme do toho všetko. Buď to vyjde, alebo to nevyjde. Zatiaľ to vychádza (úsmev),“ prezradila Jurčenková.

Oproti predošlým ročníkom majú Piešťany omladený kolektív, v tomto smere vníma kouč pozitívne, že mohol dávať priestor v zápasoch aj mladým slovenským hráčkam. Množstvo skúseností naberali hlavne Nataša Taušová, Tereza Vandlíková, Terézia Kraislová, ale aj Alexandra Chovaníková a Magdaléna Valová.

  • Facebook

„Áno, je to potešujúce. Preto sú tu, aby nám to nevrátili teraz, ale možno o rok alebo dva. Nechceli sme ich priniesť, aby nás bolo spolu 12, ale aby sa zlepšovali, dostávali minutáž popri skúsenejších a kvalitnejších hráčkach a posúvali sa ďalej. Zatiaľ sa nám to plní, uvidíme čo prinesie budúcnosť,“ vyjadril sa Jankovič k priestoru pre mladé hráčky.

Po ďalšom úspechu je pred Piešťanskými Čajkami už najbližší víkend ďalšia skúška. Od 10. do 12. marca sa predstavia v Hradci Králové na druhej edícii Federálneho pohára. Pred rokom obsadili v domácom prostredí 3. priečku. „Bude to ťažká skúška. Čakajú nás tri ťažké zápasy. Neviem, či je to úplne vhodné pred play off, ale taká je situácia a treba sa s tým vyrovnať. Ideme sa na to pripraviť. Určite pôjdeme tvrdo za tým, aby sme tam niečo uhrali,“ vyhlásil piešťanský kouč.

Foto: Ladislav Duračka