Federálny pohár štartuje duelom so Slaviou Praha, Jankovič: Do každého zápasu vyhrať

mar 9, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky majú pred sebou ďalší vrchol sezóny, od piatku do nedele sa v Hradci Králové predstavia na Federálnom pohári. V prvom ročníku obsadil tím trénera Petra Jankoviča 3. miesto, toto umiestnenie by v Čechách minimálne rád zopakoval. Na úvod ich v piatok 10. marca o 12.00 h čaká BLK Slavia Praha.

Česko-slovenská konfrontácia bude mať oproti predošlej edícii oveľa kvalitnejšie obsadenie tímov, najmä z pohľadu českej Chance ŽBL. Domáce tímy sa museli kvalifikovať prostredníctvom play off, družstvá z Niké EXZ sa kvalifikovali na základe umiestnenia po základnej časti. „Očakávame kvalitne obsadený turnaj a sme v očakávaní, čo to prinesie. Ťažko mi je povedať, čo môžeme očakávať. Bude to hlavne veľmi náročné a neviem, či nám to pomôže pred play off, keďže počas víkendu odohráme 3 zápasy v hneď v stredu začíname play off. Musíme to len akceptovať a prispôsobiť sa tomu. V prvom rade, do každého zápasu pôjdeme s tým, že ho chceme vyhrať, ale určite budeme myslieť aj na šetrenie síl. Je to turnaj a výška skóre nerozhoduje,“ uviedol pred podujatím tréner Piešťan Peter Jankovič.

V Hradci Králové to bude zároveň previerka pred štvrťfinále domáceho play off, v ktorom Čajky nastúpia v stredu 15. marca o 18.00 h proti UMB Banská Bystrica. Oficiálna stránka českej najvyššej súťaže zaradila Piešťany do užšieho okruhu favoritov. To, či sa to podarí naplniť, ukáže už otvárací zápas celého Federálneho pohára. „Bude to náročné, ale našim cieľom je ako vždy uspieť. Očakávam, že to bude veľmi súťaživé zápasy, čo ja milujem. Myslím si, že nás to pripraví na play off. Bude to samozrejme aj testom našich fyzických síl, ale sme profesionálky,“ poskytla svoj názor Ke’Shunan Jamesová.

Prvým piešťanským súperom bude Slavia Praha. Aktuálne 5. najlepší tím českej najvyššej súťaže je typickým zástupcom zo stredu poľa, ale v tejto sezóne má vyššie ambície. Svedčí o tom aj angažovanie legionárok, konkrétne americkej dvojice Brandi Shavon Beasleyovej a Makeda Estreanna Clarke-Nicholasovej. Hlavnou hviezdou tímu je však Kateřina Suchanová, za slobodna Elhotová. Bývalá reprezentantka Česka má vo svojej zbierke množstvo úspechov, ako napríklad víťazstvo v Eurolige a triumf v európskom superpohári.

„Slavia patrí medzi kvalitné tímy. Počas sezóny sa výrazne posilnili o legendu českého basketbalu Kateřinu Suchanovú. Družstvo, ktoré hrá veľmi rozumne, so slušnou obranou. Hrali sme s nimi v príprave, ale odvtedy sa veľa zmenilo, takže uvidíme, čo prinesie tento zápas,“ vyjadril sa Jankovič. Pre úplnosť dodávame, že Čajky zdolali tento tím v prípravnom zápase 58:46.

Pred rokom sa obnovená tradícia česko-slovenskej konfrontácie skončila bronzovou medailou pre Piešťany. Aké sú ambície v Hradci Králové? „Pôjdeme od zápasu k zápasu. Ako som však spomenul vyššie, určite pôjdeme do každého stretnutia s tým, že ho chceme vyhrať. Naše ambície sú stále najvyššie, ale ťažko povedať, ako to celé dopadne,“ odpovedal na záver šéf piešťanskej lavičky.

Zápas so Slaviou Praha začína v piatok 10. marca o 12.00 h, sledovať ho môžete prostredníctvom video prenosu alebo live štatistík. V prípade víťazstva bude ich ďalším súperom víťaz duelu Žabiny Brno – Slávia Banská Bystrica v sobotu 11. marca o 16.00 h. Ak by sa uspieť nepodarilo, tak svoj ďalší duel na Federálnom pohári odohrajú v ten istý deň už o 11.00 h.

Program Final Eight Federálneho pohára 2023 – 10. – 12. marca (Hradec Králové/ČR):

piatok 10. marca – štvrťfinále

12.00 h: BK Slavia Praha – Piešťanské Čajky

14.30 h: Žabiny Brno –  Slávia Banská Bystrica

17.00 h: KP Brno – MBK Ružomberok

19.30 h: Sokol Hradec Králové – ŠBK Šamorín

Foto: Ladislav Duračka