Suverénny vstup Čajok do Federálneho pohára, vo štvrťfinále triumfovali nad Slaviou Praha

mar 10, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky suverénnym spôsobom vstúpili do účinkovania na Federálnom pohári, v otváracom zápase turnaja triumfovali nad Slaviou Praha a aj v druhej edícii tohto podujatia si zahrajú o medaily. V semifinále, ktoré je na programe v sobotu 11. marca o 16.00 h, budú ich súperom Žabiny Brno.

Tímy neotáľali v úvode a aj napriek skorému začiatku stretnutia, videla početná divácka kulisa od prvej minúty ofenzívny basketbal. Čajky museli v prvých minútach sťahovať manko, ktoré ale nebolo veľmi výrazné. Postupne sa prejavovala kvalita a skúsenosť piešťanského kolektívu, čo sa odrazilo aj do zmeny diania na palubovke. Z priebehu zopár minút začali dominovať, čo dokazuje aj herný úsek 21:3. Pozitívom v tomto smere bolo, že k vysokému vedeniu po prvej štvrtine – 27:10, dokráčali hráčky z kúpeľného mesta kolektívnou hrou. Podobne ideálne ako skončila úvodná 10-minútovka, sa začala aj druhá časť. Čajky ju otvorili 15:2 a v jednom momente viedli už o 30 bodov. Potom síce trochu poľavili a pohadzovali niektoré ľahké strely, ale dianie na palubovke mali kontrolou. Za pravdu im dalo aj polčasové skóre 48:25.

Druhý polčas nepriniesol nejaké bodové body z oboch strán, útoky rozhodne nefungovali podľa predstáv trénerov. Pre Piešťany bolo v tomto smere dôležité, že ich vedenie sa výrazne nezmenšilo a držalo sa na komfortnej, približne 20-bodovej úrovni. Tretia štvrtina sa našťastie skončila ideálne, Moravčíkovej trojka s klaksónom znamenala pre Čajky stav 61:37. V záverečnej časti sa opäť vrátili ku svojej hre z prvého polčasu, 8 bodov za sebou im prinavrátilo hernú pohodu. Tréner Jankovič mohol v záverečných minútach pošetriť aj kľúčové hráčky, o víťaznom vstupe do podujatia a postupe do semifinále Federálneho pohára už bolo rozhodnuté.

Federálny pohár 2023 – štvrťfinále:

BLK Slavia Praha – Piešťanské Čajky 44:74 (10:27, 15:21, 12:13, 7:13)

Najviac bodov – Slavia: Rokošová a Suchanová po 11, Mircová a Zítková po 6

Čajky: Mandičová 13, Jamesová 11, Andělová a Mujovičová po 10, Jurčenková 2 (Moravčíková 9, Martišková a Rusiňáková po 8, Taušová 3, Chovaníková, Kraislová a Valová 0)

TH: 15/13 – 9/7, Fauly: 12 – 16, Trojky: 5 – 7, Rozhodovali: Obertová, Scholzová, Višniarová

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Piešťan: „Veľmi dobrý vstup do zápasu, hlavne od tretej minúty, kedy sme začali diktovať tempo. Veľmi dobre sme bránili, hrali sme rýchlo dopredu a ťažili sme z protiútokov. Mali sme veľa ziskov, hra tak bola jednoduchšia. Potom sme sa trochu uspokojili, ale dokázali sme natiahnuť náš náskok do polčasu na 23 bodov. Úvod druhého polčasu nebol asi úplne oku lahodiaci z oboch strán. Bola to tam taká hluchá pasáž, keď nikto nedokázal dať kôš. Som rád, že si zahrali všetky dievčatá a myslím si, že aj minutáž sme mali celkom dobre rozloženú. Mohli sme pošetriť sily, v sobotu nás čaká ďalší zápas.“

Alica Moravčíková, hráčka Piešťan: „Z našej strany sme začali útočne dvoma stratami a potom sme sa strelecky chytili, ale nechali sme súperovi otvorené layupy. Našťastie pre nás, nepremenili ich, ale museli sme opraviť naše chyby. Potom sme už chytili zápas do vlastných rúk.“

Foto: Ladislav Duračka