Na ceste za medailou z Federálneho pohára sa Čajkám postavia do cesty Žabiny

mar 11, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Federálny pohár v Hradci Králové prinesie podľa mnohých už v druhý hrací deň predčasné finále. O 16.00 h nastúpia Piešťanské Čajky do ďalšej česko-slovenskej konfrontácie, súperom bude v tomto prípade nedávny účastník Eurocupu, Žabiny Brno.

Tabuľkovo dva najlepšie postavené tímy vo svojich súťažiach, obe družstvá hrali pohárovú Európu, z tohto pohľadu sa je basketbalovo na čo tešiť. „Myslím si, že je to asi najkvalitnejšie družstvo na celom turnaji. Možno na začiatku sezóny nemali také presvedčivé výkony, ale potom času sa otriasli a momentálne hrajú veľmi dobre. Dokazujú to aj v českej lige, kde prirodzene okrem USK Praha, tak nad každým vyhrajú vysokým rozdielom, či doma alebo vonku. Bude to veľmi ťažké. Hrajú rýchlo dopredu a veľmi agresívne v obrane,“ vyjadril sa o Žabinách tréner Peter Jankovič.

Do Federálneho pohára vstúpili oba celky podobne sebavedomým spôsobom. Piešťany v otváracom stretnutí turnaji zvíťazili nad Slaviou Praha 74:44 a Žabiny Brno hneď na to triumfovali nad Sláviou Banská Bystrica 103:57. „Podľa mňa majú Piešťany typologicky veľmi podobné družstvo ako my. Sú veľmi dobre koučované a organizované, ale zároveň hrajú veľmi agresívne, už v prechodovej fáze skoro atakujú a v postupnom útoku využívajú silné stránky svojich hráčok. Bude to veľmi náročné, my budeme musieť zahrať to naše top, aby sme boli rovnocenným súperom a mali možnosť zápas vyhrať,“ uviedol kouč brnenského tímu Viktor Pruša.

  • Facebook

Nielen jeho zverenkyne, ale aj hráčky z kúpeľného mesta boli súčasťou aktuálnej edície Eurocupu. Žabiny na rozdiel od Čajok neprešli skupinovou fázou, keď v K-skupine uhrali bilanciu 1 výhry a 5 prehier. Všetko si to vynahrádzajú na domácej scéne, s bilanciou 15-3 im patrí druhá priečka a prednedávnom suverénne obhájili Český pohár. „Som toho názoru, že aj pre nás to bude veľmi dobrá konfrontácia pred play off. Verím, že dáme do toho všetko a ak bude akákoľvek šanca na úspech, tak po nej pôjdeme. Máme možnosť zahrať si fakt veľmi dobrý duel s družstvom, ktoré hralo Eurocup. Od začiatku sa musíme snažiť hrať náš basketbal, nepodliehať nejakým tlakom. Určite to nebude asi to, na čo sme momentálne zvyknutí – urobiť si náskok a držať si ho. Uvidíme, ako to celé dopadne,“ myslí si Jankovič.

Už pred začiatkom Federálneho pohára bola konfrontácia Žabín s Čajkami pasovaná do pozície predčasného finále. Ako to vidí tréner Brna? „Vnímam to veľmi podobne a žiaľ aj negatívne, pretože úprimne nerozumiem nasadeniu českých tímov. Mimo USK Praha, nechcem nikomu brať ilúzie, ale Piešťany a my sme najvyššie nasadenými tímami. Slušilo by tomuto súboju finále, preto označenie predčasné finále je na mieste. Som toho názoru, že to nie je dobrý pre celý turnaj a zamyslel by som sa nad tým. Je to škoda. Keď chceme vyhrať, tak musíme zdolať na tejto ceste každého a ja dúfam, že sa to podarí,“ odpovedal Pruša.

  • Facebook

Z tohto pohľadu je jasné, že niektorému z tímov sa s veľkou pravdepodobnosťou nepodarí splniť interný cieľ na Federálnom pohári a zahrá si „len“ o 3. miesto. Svoj pohľad na nálepku predčasného finále poskytol aj kormidelník Piešťan: „To sú nejaké prognózy, tak to je, taký je kľúč. Možno pre nás a Žabiny trochu nešťastný, ale treba sa s tým zmieriť. Rozdáme si to, ale neznamená to, že víťaz tohto zápasu bude automaticky víťazom Federálneho pohára. Na jednej strane, teší ma to, že nás takto pasovali, ale na druhej strane, máme nejakú zodpovednosť a svoj cieľ. Do zápasu ideme s tým, že to chceme zvládnuť.“

Duel Piešťanských Čajok so Žabinami Brno začína v sobotu 11. marca o 16.00 h. Sledovať ho môžete prostredníctvom priameho prenosu alebo live štatistík. Víťaz tohto zápasu si zahrá vo finále v nedeľu 12. marca o 17.30 h proti úspešnejšiemu zo zápasu Sokol Hradec Králové – KP Brno. Zdolaný tím sa predstaví v stretnutí o 3. miesto v ten istý deň o 15.00 h.

Foto: Ladislav Duračka