Tri zápasy Federálneho pohára vyniesli Čajky na bronzový stupienok, Jankovič: Išlo o dobrú konfrontáciu

mar 13, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Druhý ročník Federálneho pohára je už pre Piešťanské Čajky uzatvorenou kapitolou v sezóne 2022/2023. Z Hradca Králové síce odchádzali s výrazne rozšírenou maródkou, ale najmä s dobrým pocitom zo zisku ďalšieho úspechu v tomto ročníku – 3. miesta. Čo dali tri stretnutia s českými tímami, to sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Záverečný piešťanský duel na podujatí by sa dal charakterizovať ako najťažší. KP Brno si tiež ako účastník Eurocupu robilo zálusk na úradujúceho majstra Slovenska, ale napokon sa zo zisku medailí radoval tím z kúpeľného mesta. „Kvalita na našej strane bola, súper hral agresívne. Rotácia nebola skoro žiadna, takže únava bola cítiť. V tejto fáze sezóny, hrať tri stretnutia za sebou v takejto intenzite, je veľmi náročné. Ešte keď sa k tomu zranili hráčky, tak sme mali toho ‘plné kecky‘,“ vravela po výhre 64:59 Anna Jurčenková, ktorú vyhlásili aj za najlepšiu hráčku tohto stretnutia.

Triumf nad brnenským tímom sa veru nerodil ľahko, ale o to väčšia spokojnosť bola po zvládnutej a najmä víťaznej koncovke na Federálnom pohári. „Podľa priebehu turnaja sme určite s tretím miestom spokojní. V sobotu sme si zahrali so Žabinami Brno veľmi dobrý zápas. Žiaľ, ten žreb nebol priaznivý, ale celkovo je to fajn umiestnenie,“ prezradil tréner Peter Jankovič. Predčasné finále bolo z pohľadu atraktivity a kvality najlepším stretnutím na Federálnom pohári, ale Piešťany opäť poslal „len“ do boja o 3. miesto. „Určite sme mali vyššie ciele, ale situácia sa vyvinula tak, ako sa vyvinula. Tešíme sa aj z tretieho miesta,“ poskytla Jurčenková svoj pohľad na konečné umiestnenie.

  • Facebook

Federálny pohár, v ktorom sa stretávajú české a slovenské tímy, je stále pomerne novým podujatím. V Hradci Králové sa prvýkrát uskutočnil v plnom rozsahu a s najlepšou dostupnou zostavou. Z tohto pohľadu druhý ročník splnil svoje očakávania. Kritika akurát išla na zvolený termín, pretože tímy Niké EXZ začínajú play off už túto stredu a české družstvá odštartujú vyraďovaciu časť najbližší víkend.

„Ťažko sa mi to hodnotí, pretože to bolo v dosť nešťastnom termíne. Budem to opakovať a je to tak, pretože je to skvelý turnaj, len v nesprávnom čase. Myslím si, že toto podujatie má potenciál. Treba však mať aj seriózne tímy, nie ako KP Brno, ktoré si nevycestuje na jeden zápas, aby si oddýchlo a nastúpi s rezervou. Je to voči všetkým nefér a hlavne tímom zo Slovenska, ktoré tu prišli. Stálo nás to nemálo peňazí a nemálo síl, aby sme si to oddreli. Každý to zvládol, ale iba ony si vymysleli nejakú svoju súťaž. Kvalitu turnaja ale hodnotím pozitívne, bolo tu to najlepšie zo Slovenska, čo tu máme a štyri kvalitné české družstvá. Možno výsledky z našej strany neboli veľmi pozitívne, ale taká je realita. My sa dívame dopredu a verím, že sa takéto niečo zopakuje, ale v lepšom termíne,“ povedal tréner Čajok.

  • Facebook

Systém podujatia napokon priniesol jeho hráčkam vo všetkých prípadoch zápasy s tímami z českej najvyššej súťaže. Najskôr víťazný vstup proti Slavii Praha (74:44), následne spomínaná prestížna konfrontácia so Žabinami Brno (54:68) a napokon úspešná bodka v podobe triumfu nad KP Brno. Čo teda dal tento víkend tímu basketbalovo? „Minimálne išlo o dobrú konfrontáciu. Ja som hlavne veľmi spokojný s druhým zápasom na Federálnom pohári proti Žabinám Brno, aj keď sme prehrali o 14 bodov. Baby bojovali, chceli hrať do konca a vyhrať. Bohužiaľ, nevyšlo to. Myslím si, že aj stretnutie s KP Brno, v ktorom sme síce ‘odchádzali‘, možno keby sa hralo ešte o 3 minúty dlhšie, tak by to otočili, ale napokon sme to skúsenosťou, mentálnou odolnosťou a poslednými silami ustáli. Sú to veci, ktoré nás môžu posúvať dopredu,“ uzatvoril Jankovič hodnotenie Federálneho pohára.

Jeho tím sa musí už čoskoro rýchlo preladiť späť na Niké EXZ, v stredu 15. marca o 18.00 h začína v Diplomat aréne štvrťfinálová séria s BK ŠK UMB Banská Bystrica.

Foto: Ladislav Duračka