Víťazný začiatok Piešťan v semifinálovej sérii s Košicami

mar 25, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky získali prvý semifinálový bod, v otváracom stretnutí série s Young Angels Košice uspeli na domácej palubovke. Druhý zápas je na programe v stredu 29. marca o 19.30 h v Košiciach.

Domáca Mandičová otvorila zápas 5 bodmi, ale piešťanská obrana nebola ideálna, pretože Košiciam sa v úvode strelecky darilo. Hosťujúci tím hral efektívne a tesne viedol, Čajky totiž zahadzovali v počiatočnej fáze zápasu ľahké koše. S príchodom Martiškovej na palubovku sa zmenil aj obraz hry, navyše Blanksová musela skoro zísť z palubovky pre 3 fauly. Postupne sa začal prejavovať rozdiel a v závere prvej štvrtiny sa podarilo bodovo odtrhnúť, 8-bodová šnúra priniesla po tejto časti stav 30:17. Druhá štvrtina nebola minimálne do svojej polovice basketbalovo prívetivá, dlho tomu chýbali akékoľvek body. Prvé piešťanské prišli na konci 4. minúty od Jamesovej. Opäť boli o čosi lepším tímom Košice, ale oddychový čas postavil Čajky do pozoru a hlavne, začali hrať svoju hru. To sa hneď ukázalo, úsek 13:1 znamenal polčasové vedenie 46:24.

Toto pokračovalo aj na začiatku tretej 10-minútovky, do ktorej domáce basketbalistky vstúpili úsekom 8:2. Košice opäť trochu vystrčili rožky, ale v tomto prípade už Piešťany výraznejší tlak nedovolili. Pri dobrom pressingu sa s ľahkosťou dostávali do protiútokov, v ktorých ponúknuté možnosti využívali a vedenie dostali cez 30-bodovú hranicu. Do poslednej časti sa išlo za stavu 69:38. V štvrtej štvrtine opäť prišlo mierne uspokojenie na domácej strane, našťastie náskok už bol v tejto fáze dosť výrazný. Piešťany si to už skúsene ukontrolovali a do semifinálovej série tak vstúpili úspešne.

Niké EXZ 2022/2023 – 1. zápas semifinále play off:

Piešťanské Čajky – Young Angels Košice 80:57 (30:17, 16:7, 23:14, 11:19)

Čajky: Mujovičová 15, Mandičová 14, Jamesová 13, Andělová 5, Jurčenková 4 (Martišková 14, Moravčíková 8, Rusiňáková 4, Kraislová 3, Chovaníková, Valová a Vandlíková 0)

Košice: Blanksová 16, Mikovčáková 10, Rodáková 7, Kristlová 5, Bohušová 2 (Jakubčeková 6, Plavnická 5, Majorošová 3, Šedivá 2, Rebejová 1)

TH: 12/9 – 17/12, Fauly: 16 – 19, Trojky: 9 – 3, Rozhodovali: Bartoš, Donovalová, Stopka

/stav série – 1:0/

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Piešťan: „Teší ma, že vyhrávame 1:0, ale neteší nás predvedená hra žiaľ. Je to play off, úplne iná súťaž, tu sa už na krásu nehrá, ale na víťazstvá. Budeme sa musieť o niektorých veciach porozprávať, lebo takto to nejde. Mrzí ma hlavne to, že sme podcenili tím Košíc. Celé stretnutie bolo také utrápené, nepekné a bez väčšieho nasadenia, bojovnosti. Rozdiel je zjavný, ale ja nie som stotožnený s touto hrou.“

Natália Martišková, hráčka Piešťan: „Výsledok nehovorí, že to skončilo dominantným rozdielom z našej strany. Musíme sa poučiť z chýb. Košice sú oproti predchádzajúcim zápasom, ktoré sme spolu odohrali, silnejšie. Majú skvelú tranzíciu, čiže na toto si musíme dať do ďalšieho stretnutia pozor. Benefitom je, že sa mohli zapojiť všetky hráčky, vrátane zranených.“

Foto: Ladislav Duračka