Piešťanské Čajky odštartovali prípravu na sezónu, v zápasoch ich preveria kvalitné tímy

aug 16, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky sú späť v Diplomat aréne a od pondelka už naplno zarezávajú v príprave na novú sezónu, v ktorej ich čaká účinkovanie až v 5 súťažiach. Tréner dvojnásobných majsteriek Slovenska Peter Jankovič načrtol plány na najbližšie týždne, vyjadril sa k hráčskym zmenám, k výmene v rámci realizačného tímu i ambíciách v sezóne 2023/2024. K tomu vám prinášame aj program prípravných zápasov a celkovo aj káder.

Na prvý tréningový týždeň je k dispozícii veľká väčšina družstva, v najbližších dňoch sa pripojí zahraničné trio ‘KJ’ Jamesová, Evita Herminjardová a Andželika Mitrasinovičová. Okrem nich ešte absentovala Anna Jurčenková, ktorá si plní povinnosti v realizačnom tíme pri reprezentácii Slovenska do 16 rokov. „Prichádza najmenej obľúbená časť všetkých hráčok (úsmev), čo je kondičná príprava. Tým, že toho času nie je nejako veľa, tak to budeme musieť nejako potlačiť. Myslím si, že dievčatá sú už skúsené a vedia, že majú prísť pripravené. Dostali individuálne plány, takže hrubú časť prípravy už máme za sebou. Prvý týždeň je viac-menej iba taký zoznamovací, od ďalšieho týždňa sa začneme venovať viac basketbalu,“ prezradil na úvod tréner Peter Jankovič.

Z majstrovského družstva odišlo po zisku double niekoľko hráčok, v piešťanských farbách už nateraz neuvidíme Dominiku Rusiňákovú, Gabrielu Andělovú a Magdalénu Valovú. Do konkurenčnej Banskej Bystrici si to namierila dvojica Natália Martišková a Božica Mujovičová. „Dievčatá sa rozhodli, že chcú skúsiť niečo nové. Odišli, my sme to rešpektovali, pretože ide o bežnú a zaužívanú vec. Začali sme hľadať nové tváre. Podarilo sa nám doniesť to, na čo sme mali, čo sme chceli a čo sme si vybrali. Na jednej strane, som rád, že odchodov bolo veľmi málo, pretože jadro tímu zostalo pokope. Je to aj jeden z dôvodov, prečo je príprava kratšia. Tie dievčatá, ktoré prídu, tak majú skúsenosti a verím, že do toho rýchlo zapadnú,“ vyjadril sa kouč Piešťan k odchodom.

Keďže zostala ‘KJ’ Jamesová a Ana Mandičová, tak zahraničné posily sú len dve, a to vyššie spomenutá Evita Herminjardová a Andželika Mitrasinovičová. Okrem nich sa k Čajkám pripojila aj Radka Stašová, nedávno reprezentujúca Slovensko na majstrovstvách Európy. „Doniesli sme reprezentantku Slovenska Radku Stašovú a dve zahraničné reprezentantky. Tým, že sú legionárky, tak by mali byť nositeľkami kvality a ja verím, že to aj potvrdia. Preto sme si ich vybrali, majú potenciál, ukázali kvalitu a skúsenosti, čo bude pre nás dôležité,“ uviedol kormidelník Čajok.

Jednou z vízií klubu aj naďalej zostáva práca s mladými slovenskými hráčkami, takmer kompletná časť v tomto smere pokračuje. Okrem nich sa zapojila do tréningového procesu dvojica Sára Majerová a Diana Uhlíková. „Tak sme sa o tom v klube bavili. Dohodli sme sa, že keď sme prišli o niektoré hráčky, že sem neprinesieme nasilu zahraničnú basketbalistku, ktorá by si len zahrala, ale chceme dať šancu mladým hráčkam. Verím, že Nataša Taušová, Tereza Vandlíková už ukazujú určitý progres. Tiež s Teréziou Kraislovou by už mohli zobrať nejaké minúty, hlavne v ťažkých zápasoch, nie už v tých rozhodnutých,“ vysvetľuje Jankovič.

Nielen na palubovke, aj na lavičke prišlo k zmene. Skúsený kouč bude mať nového asistenta, do kúpeľného mesta sa vrátil Ondrej Haviar, ktorý pôsobil v tejto funkcii už počas sezóny 2020/2021. „Tomáš Kačmárik odišiel na Starú Turú, kde sa bude prioritne venovať našej mládeži. Prichádza Ondrej Haviar, ktorý tu už pracoval pred mojim príchodom. Ozval sa, že by to skúsil, tak sme sa rýchlo dohodli. Poznáme sa, ešte sme spolu proti sebe hrávali. Je to profesionál, ktorý chce, má zápal a má tímu určite čo dať,“ povedal hlavný tréner Piešťan.

Prípravné zápasy na sezónu 2023/2024 odštartujú v septembri, úradujúci majster Slovenska si zmeria sily s tými najlepšími z okolitých krajín. Pred domácimi fanúšikmi sa predstaví len v jednom prípade, 14. septembra proti SBŠ Ostrava (nižšie nájdete kompletný program). „Hľadali sme ťažších súperov a pevne verím, že budú aj takí, ktorých aj zdoláme a získame do sezóny sebavedomie (úsmev). Na rozbeh začneme v poľských Polkoviciach (1. – 2.9.), aby sme videli, na čom máme robiť. Potom ideme do Brna (7. – 8.9.) na turnaj, ktorý je kvalitne obsadený – Polkovice, Žabiny Brno a Šopron. Doma si zahráme s Ostravou (14.9.), následne nás čaká duel v Šoprone (17.9.). Týždeň pre ligou 23. – 24. septembra začína Alpsko-jadranský pohár, keď sme usporiadateľom prvého turnaja,“ zhodnotil Jankovič súperov v príprave.

Jeho tím čaká účinkovanie až v 5 súťažiach. Hneď na začiatku septembra odštartuje v Diplomat aréne historický prvý ročník ženskej verzie Alpsko-jadranského pohára, k tomu sa neskôr pridá účinkovanie v skupinovej fáze Eurocupu (súperom Piešťan bude Gorzów, Girona a Diddeleng). Na Federálnom pohári sa pokúsia vylepšiť tretie miesto a na domácej scéne ich čaká obhajoba Slovenského pohára a titul v Niké extraligy žien. „Pripravovať sa budeme od zápasu k zápasu, nebudeme prihliadať na to, o akú súťaž ide. Pre mňa bude zo začiatku prioritou Eurocup, potom sa postupne budeme koncentrovať na ostatné súťaže. Ciele ešte nie sú stanované, ale nebudeme sa tajiť tým, že chceme obhájiť majstrovský titul. V tejto sezóne to bude podľa mňa extrémne náročné, pri účasti Banskej Bystrice v Eurocupe a verím tomu, že aj Ružomberku. Pre slovenský basketbal by bolo fajn, keby máme tri tímy v skupinovej fáze Eurocupu, čiže liga bude mať určite trochu väčší náboj, ako v predchádzajúcom ročníku,“ myslí si tréner Čajok.

Najväčšou výzvou bude obhajoba double, zálusk na víťazne trofeje si robí finálový súper z Banskej Bystrice a medailové priečky pomýšľa tradične aj Ružomberok. „Už po titule som povedal, že zrejme prichádza čas Banskej Bystrice a mala by ukázať potenciál, skladá zaujímavý káder, ale uvidí sa priamo na ihrisku,“ dodal na záver Jankovič.

Káder Piešťanských Čajok:

rozohrávačky: Terézia Kraislová, Radka Stašová, Andželika Mitrasinovičová, Evita Herminjardová, Diana Uhlíková

krídelníčky: Ke’Shunan Jamesová, Tereza Vandlíková, Alexandra Chovaníková, Sára Majerová

pivotky: Anna Jurčenková, Alica Moravčíková, Ana Mandičová, Nataša Taušová,

realizačný tím: Peter Jankovič – hlavný tréner, Ondrej Haviar – asistent trénera, Erika Šerfőzőová – masérka, Miroslav Kotula, Tomáš Sobota – lekári, Tomáš Horký – športový manažér, Bronislava Borovičková – generálna manažérka, Miroslav Nerád – predseda správnej rady klubu.

Program prípravných zápasov Piešťanských Čajok:
1 a 2. septembra: BC Polkowice – Piešťanské Čajky
8 a 9. septembra: Turnaj v Brne (BC Polkovice, Žabiny Brno, Šopron Basket
14. septembra: Piešťanské Čajky – SBŠ Ostrava
17. septembra: Šopron Basket – Piešťanské Čajky