Cesta Piešťanských Čajok za majstrovským hetrikom začína v sobotu!

sep 28, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Po úspešnom vstupe do Alpsko-jadranského pohára je pred Piešťanskými Čajkami začiatok ďalšej súťaže. V Niké extralige žien ich čaká obhajoba titulu a posiľnená konkurencia. Cesta za obhajobou titulu začína už túto sobotu o 18.00 h doma proti Šamorínu. K tomu vám prinášame prehľad všetkých podstatných termínov v sezóne 2023/2024.

Sezóna sa pre Čajky začala už počas uplynulého víkendu, keď víťazne začali svoju účasť v Alpsko-jadranskom pohári. Teraz majú pred sebou ostrý štart do ďalšej súťaže. „Veľmi sa teším na túto sezónu, je to pre mňa také staronové prostredie, keďže ho už poznám z reprezentácie a viac-menej som vedela, do čoho idem. Teším sa, že môžem byť súčasťou tohto klubu, pretože viem, ako dlhodobo funguje na vysokej úrovni,“ hovorí jedna z predsezónnych posíl Radka Stašová.

Dve víťazstvá – s Trešnjevkou (97:55) a St. Pöltenom (76:41), boli dobrým testom pred nabitou basketbalovou jeseňou. Tiež ukázali zohranosť tímu s novými tvárami v kolektíve – Radkou Stašovou, Andželikou Mitrasinovič, Evitou Herminjard a Dianou Uhlíkovou. Filozofia zostala, hráčky sa musia prispôsobiť danej situácii. Tým, že sme nerobili až takú veľkú obmenu, tak nebol v tomto smere nejaký veľký problém. V tréningoch a v zápasoch sa ukazovalo, že to funguje. Samozrejme, potrebuje to nejaký čas, aby sme si zvykli na niektoré veci,“ uviedol tréner Peter Jankovič.

  • Facebook

Ako sa už viackrát spomínalo, Piešťany budú súčasťou 5 súťaží v nasledujúcich mesiacoch. Okrem Niké EXZ a Alpsko-jadranského pohára, to bude ešte Eurocup, Federálny pohár a Slovenský pohár. Ako sú na to pripravené samotné hráčky? „Uvidíme počas sezóny a po nej (úsmev). Ja verím, že Ondrej Haviar s nimi urobil veľmi dobrú robotu a je to vidieť aj v zápasoch. Vieme hrať do konca a keď je to potrebné, tak vieme vydržať tempo. Bude to náročné, ale verím, že sme na to pripravení,“ odpovedal šéf piešťanskej lavičky.

Predchádzajúci ročník bol z pohľadu Čajok historickou udalosťou, na domácej scéne nenašli ani v jednom prípade premožiteľa a vôbec prvýkrát získali double. Bude v tomto smere väčšia motivácia na strane súperiek? „Stopercentne áno. Banská Bystrica posilnila, určite bude atakovať prvé miesta. Tiež Ružomberok urobil progres, jeho kvalita bude určite vyššia. Košice majú na súpiske tri Američanky, takže liga pôjde trochu hore, čo je fajn. Teším sa na to, zápasy budú ťažké a dôležité, nebude sa tak ľahko vyhrávať. Hlavne musíme byť pripravení na to, že to nepôjde tak, ako v predchádzajúcej sezóne a môže prísť aj nejaká prehra. Dôležité bude, ako to dopadne na konci,“ myslí si Jankovič.

  • Facebook

V Niké EXZ došlo k drobnej obmene, v súťaži už nepokračuje Poprad a na mapu najvyššej basketbalovej súťaže pribudol Trenčín. Eurocupové zápasy sa nedajú porovnať so slovenskou ligou, ale som rada, že úroveň našej súťaže sa postupne zdvíha. Sledujem to, preto ma teší, že sa môže stať, že si 3 slovenské kluby zahrajú Eurocup. To tu roky nebolo,“ prezradila Stašová.

Banská Bystrica hrá totožný počet súťaží ako Piešťany a s veľkou pravdepodobnosťou opäť po roku uvidíme v skupinovej fáze Eurocupu aj Ružomberok. Netreba zabúdať na Košice, ktoré sa držia trochu „mimo radaru“, ale treba s nimi počíťať. „Verím, že budú kvalitné zápasy, bude o čo hrať a potešíme divákov, pre ktorých to hlavne robíme. Bude to na nás, akú energiu do toho dáme a verím, že potom prídu aj výsledky. Chcem čo najviac pomôcť tímu, v každom zápase budeme bojovať od začiatku do konca. Samozrejme, chceme vyhrávať. V každom stretnutí by som chcela cítiť chuť a energiu po víťazstve. Máme pred sebou dosť zápasov, hráme Eurocup a aj Alpsko-jadranský pohár. To mám rada, keď je o čo hrať a sezóna je zaujímavejšia,“ vyjadrila sa Anna Jurčenková.

Fanúšikovia už mohli vidieť v akcii nové piešťanské dresy, ďalšie novinky priblíži klub v najbližšom období. Povestný 6. hráč na palubovke už ukázal svoju silu aj v príprave a na Alpsko-jadranskom pohári. „Fanúšikovia sú tu stále na zápasoch, ale keď sa nám darilo viac, tak to bolo viac cítiť na ulici, v kaviarni, proste všade sa ľudia prihovárali. Mali záujem a radosť,“ myslí si Jurčenková.

  • Facebook

Aké sú teda ciele v kúpeľnom meste do sezóny 2023/2024? „Čo sa týka slovenskej ligy, tak ambíciou je obhájiť titul. Bolo by scestné, keby sme povedali, že nie. Určite si chceme udržať Slovenský pohár. Čo sa týka medzinárodných súťaží, tak urobiť čo najlepšie výsledky a pokúsiť sa všade byť čo najvyššie a najlepšie,“ povedal na záver Jankovič.

Dôležité termíny Piešťanských Čajok v sezóne 2023/2024:

  • začiatok skupinovej fázy Eurocupu – 11. októbra
  • turnaje Alpsko-jadranského pohára – 2. – 3. decembra, 24. – 25. februára 2024
  • koniec základnej časti – 13. januára 2024
  • začiatok nadstavbovej časti – 20. januára 2024
  • Final Eight Federálneho pohára – 26. – 28. januára 2024
  • Final Six Slovenského pohára – 16. – 18. februára 2024
  • prvé kolo play off: 20., 23. a 27. marca 2024
  • semifinále: 3., 6., 10., 13. a 17. apríla 2024
  • finále: 20., 24., 27. apríla, 1. a 4. mája 2024

Program domácich zápasov Piešťanských Čajok do konca roka 2023:

  • Facebook

Foto: Lukáš Droppan