Toto víťazstvo bolo potrebné, znie z piešťanského družstva po úspechu v Dudelange

okt 20, 2023 | SPRAVY | 0 comments

V nabitom programe, plus s drobnými zdravotnými starosťami, má toto víťazstvo väčšiu cenu ako obvykle. Piešťanské Čajky uspeli v luxemburskom Dudelange, kde získali prvé víťazstvo v B-skupine Eurocupe a navyše s hrou, ktorou by chceli tešiť diváka počas celej sezóny.

Vo svojom prvom vonkajšom zápase v Eurocupe nebola k dispozícii Ana Mandičová a veľmi rýchlo musela ísť pre zranenie predčasne dole aj Radka Stašová. Ani tieto faktory však Čajky neovplyvnili a nebezpečného súpera nepustili k žiadnemu náporu. „Tréner nám opakovane prízvukoval, že budú hrať veľa 1 na 1, čo sme si postrážili a tiež sme si vypomohli, keď to bolo treba a zároveň sme rešpektovali ich silné stránky. Postrážili sme obranný doskok, ktorý mali veľmi silný, ale všetkých 5 hráčok chodilo v defenzíve skákať. To bolo podľa mňa veľmi kľúčové. Toto víťazstvo sme potrebovali ako soľ, pretože sme sa nielen v slovenskej lige, ale aj v prvom zápase Eurocupu s Gorzówom trápili v obrane. Som veľmi rada, že sme to dokázali aj napriek tomu, že sme hrali vonku. Síce nám v prvom polčase nepadali strely, tak v druhom sme sa chytili a už aj padlo,“ hovorila spokojne po zápase Alica Moravčíková.

Výsledných 52 inkasovaných bodov je presne to, čo tréner Peter Jankovič od svojich zvereniek očakáva – obranu. „Dá sa povedať, že sme sa priblížili k tomu, čo chceme hrať. Som veľmi rád, že sme robili hlavne oveľa menej chýb v obrane a proti takému tímu, ktorý v podstate nehrá nejako organizovaný basketbal, je potrebné byť ešte viac v strehu. To nám zabezpečilo víťazstvo, že sme dostali len 52 bodov. Síce nebol prvý polčas z útočného hľadiska veľmi vydarený, ale bránili sme, to bol základ. Dievčatám som hovoril cez polčas, že už nemusíme dať kôš, ani ony a vyhráme, takže stačí, keď budeme brániť, pretože sme viedli o 2 body. Ešte stále sa však dá na tom pracovať, vylepšovať to, ja však verím, že to nebol len výstrel do tmy a ukázali sme, čo vieme a chceme hrať,“ zhodnotil to zo svojho pohľadu kouč Čajok.

  • Facebook

Po vyrovnanom prvom polčase, keď Piešťany viedli len o dva body – 27:25, tak v tretej štvrtine zlomili súpera za 5 a pol minúty. „Do tretej štvrtiny sme vstúpili oveľa agresívnejšie, v obrane sme vypichli zopár lôpt a z nich sme dali rýchle a ľahké koše. Chytili sme sa strelami z vonku, následne sme sa snažili čo najviac natiahnuť náskok, aby nám prípadne aj pomohol do ďalších zápasov,“ uviedla Moravčíková.

Výsledkom tohto úseku bola 19-bodová šnúra, po ktorej sa už Dudelange nevedel vrátiť do boja o víťazstva. Síce viackrát stiahol manko, ale nikdy nie výrazne, aby z toho bola nejaká dráma. Čo bolo kľúčom k tomuto rozhodujúcemu úseku? „Hlavne obrana, veľmi dobre sme bránili. Hrali sme rýchlo dopredu a to bolo presne to, čo chceme. Minimum chýb, nedovolili sme ľahký kôš, doskočili sme loptu, boli sme ochotní behať do protiútoku, kde sme dokázali skórovať ľahké body. Veľmi nám uľahčilo situáciu, keď sa postavili do zóny a padli nám tri trojky. Opäť sme pri tom, že to bolo o defenzívnej činnosti,“ odpovedal Jankovič.

  • Facebook

Tréner Piešťan zároveň pochválil prínos mladých hráčok, konkrétne tria Natália Taušová, Terézia Kraislová a Tereza Vandlíková: „Ako sa postavili k zápasu, hlavne vedeli, že nebude ľahký, ale išli do toho. To, čo predviedli proti Dudelange, tak to od nich očakávam, aby bránili. U nich ešte nejde o nejaké veľké bodové výkony, samozrejme, každý bod poteší a aj pre hráčku je to iné. Veľmi pozitívne bolo, že nechybovali v obrane a dokázali nám pomôcť. Som rád, že sa takto zapojili a pomohli k prvému víťazstvu. Majú na tom obrovskú zásluhu.“

Konečný výsledok 70:52 tak znamenal nielen prvý úspech v „béčku“, ale aj vítané pozitívum do náročného programu najbližších dní. „Potrebovali sme zobrať dobré víťazstvo. Mali sme nejaké dobré výsledky v príprave, čo je fajn, ale v lige a v Eurocupe sme doteraz nevyhrali nič navyše, čo by sme mali. Na to sme sa sústredili a prišlo to. Verím, že to bude pokračovať a dá nám to pozitívnu energiu do najbližších, veľmi náročných dvoch týždňov,“ dodal na záver Jankovič.

Už v nedeľu o 17.00 h privítajú v Diplomat aréne Piešťanské Čajky v repríze finále Niké Extraligy žien a Slovenského pohára Sláviu Banská Bystrica.

  • Facebook

Foto: fiba.basketball, Lukáš Droppan