Rivalita so Sláviou dodala Čajkám motiváciu navyše, k výhre pomohli aj diváci

okt 23, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Prvý súboj finalistov z minulej sezóny Slovenského pohára a Niké Extraligy žien priniesol všetko, čo sa na takýto šláger patrí. Zaplnenú Diplomat arénu, motiváciu na oboch stranách, skvelé a emotívne individuálne súboje, no najmä dominantnú tretiu štvrtinu v podaní Piešťanských Čajok. Výsledkom bolo v krátkom čase ďalšie dôležité víťazstvo, na ktorom mali nemalý podiel aj diváci.

Súboj majstra s vicemajstrom sa po pomalšom začiatku následne rozbehol na plné obrátky. Domáce basketbalistky boli takmer po celý prvý polčas vo vedení, ale trojková streľba držala Sláviu na dostrel. „Trojková streľba nás neprekvapila, majú na to hráčske typy, ktoré to dokážu premeniť. Hovorí sa, že koľko im dovolíte, tak toľko dajú. My sme im dali dosť priestoru, trafili a s tým sa hlavne držali. Neskôr sme to vedeli trochu minimalizovať, ale aj tak to ešte nebolo ideálne, no o tom to je. V úzkej rotácii, v ktorej sme zápas odohrali, tak dávam klobúk dole pred mojimi dievčatami,“ povedal na margo tejto témy tréner Peter Jankovič.

Banská Bystrica si vyčkala na svoju šancu a s poslednou akciou v prvom polčase, napokon išla na polčasovú prestávku za najtesnejšieho možného vedenia (34:33). Piešťany v týchto momentoch nerobili žiadnu paniku, čo bolo dôležité. „Bol to náročný zápas. Chceli sme v ňom uspieť, ale rozhodne to nebolo jednoduché, preto som nesmierne rada, že sme uspeli. V druhej štvrtine sme mali zopár chýb, ale to sa po prestávke výrazne zlepšilo. Z môjho pohľadu si myslím, že rozhodla obrana. Keď dodržiavame naše pravidlá, tak prichádzajú body z protiútokov. V tejto situácii so zraneniami ide o cenný úspech,“ prezradila svoj pohľad Andželika Mitrasinovičová.

Bez Radky Stašovej a Any Mandičovej sa Čajkám podarilo ešte viac zomknúť, a spolu s prispením mladých hráčok, predvádzajú aktuálne čoraz lepšie výkony. „Rozhodne náš najlepší výkon. Žiaľ, zranenia nás neobchádzajú, ale o to viac sa teším, že každá hráčka z našej lavičky pomohla. V tomto náročnom programe, ktorý teraz máme, sme takto dokázali zdolať Banskú Bystricu. Je to pre nás veľmi podstatná výhra, hlavne po prehre v Košiciach, ktorá nás veľmi mrzela. Tento úspech nás posunul opäť v tabuľke vyššie,“ uviedla po zápase Anna Jurčenková.

  • Facebook

V krátkom čase sa podarilo zopakovať v tretej štvrtine rovnaký scenár, ako tomu bolo v luxemburskom Dudelange. Piešťany sa nadýchli k bodovému úseku, tentoraz to bolo 18:2 a tým v podstate zlomili odpor súpera. Výrazne k tomu dopomohla aj hlučná podpora z tribún Diplomat arény, repríza finále prilákala jednu z najvyšších návštev doterajšieho ročníka. „Nehovorím, že najlepšia štvrtina, ale sme schopní to robiť. Dokázali sme to v Dudelange a myslím si, že aj prvý polčas s Gorzówom bol na podobnej úrovni. To chceme – brániť, hrať rýchlo dopredu, rozumne v útoku, vytvárať si dobré pozície a potom to príde. Dievčatám som povedal, aby pokračovali v obrane a útok potom príde. Chvalabohu za ten úsek, po ktorom sme im odišli na 19 bodov po tretej štvrtine,“ vyjadril sa Jankovič.

Bolo cítiť nielen z publika, ale aj od samotných hráčok väčšiu motiváciu uspieť proti ambicióznemu rivalovi na domácej scéne? „Určite áno. Všetci vieme a nie je to žiadne tajomstvo, že sa Banská Bystrica posilnila vo veľkom štýle a určite bude ašpirovať na titul, čo je prirodzené. Aj vyhlásenia boli také, že sme ich hlavný súper a chcú nás zdolávať. Z tohto pohľadu motivácia nechýbala, samozrejme, boli tu aj naše bývalé hráčky, tak aj medzi dievčatami je rivalita trochu väčšia. Snažili sme sa to nejako ustáť, byť koncentrovaní na naše veci a nechceli sme sa plašiť,“ odpovedal tréner Piešťan.

  • Facebook

Konečný výsledok 71:60 tak znamenal pre Sláviu nielen prvú ligovú prehru v sezóne, ale pre Čajky najmä posun na post lídra Niké EXZ. Spolu s úspechom v luxemburskom Dudelange, to boli úspešné dni pre aktuálneho majstra Slovenska a víťaza Slovenského pohára. „Výhra nám vie dať veľmi veľa. V tejto úzkej rotácii to dievčatám dodáva určitú špeciálnu energiu navyše, aj keď sú unavené a je to na nich vidieť. Taký je žreb, je potrebné ísť ďalej. Tým, že vyhrávame, tak únava je prijateľnejšia a príjemnejšia, ako keby prehráme. Dobré víťazstvá v Eurocupe a v lige, pre nás je to len pozitívne. Verím, že to vydržíme,“ dodal na záver Jankovič.

Už v stredu o 18.00 h pokračuje pre jeho tím náročný program, v Diplomat aréne privítajú dosiaľ nezdolaného lídra B-skupiny Eurocupu, španielsku Gironu.

  • Facebook

Foto: Ladislav Duračka, Lukáš Droppan